Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 17:36

Hürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 11’inci durağı Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu. Başkentin simgelerinden biri olan Ankara keçisinin yününü değerlendirerek sof kumaşa dönüştüren kadınlar, kültürel mirası yaşatmanın gururunu yaşıyor.

Haberin Devamı

Ankara’nın değerlerini tanıtmak ve kadınların istihdamına katkı sunmak amacıyla kurulan Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Ankara keçisinin yününden ‘sof kumaş’ üretimi yapıyor. Geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutan ve sadece Ankara keçisi tiftiğinden elde edilen ‘Ankara sofu’nu ilmek ilmek dokuyor. Kooperatif Başkanı Bahriye Süer, çalışma ve projelerini Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

Kooperatifin çıkış hikâyesi nasıl oldu?

Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2020 yılında 7 kurucu kadın üye tarafından kuruldu. Şimdi 14 kadın ve 1 erkek üyemizle toplam 15 kişiyiz. Kooperatif çatısı altında gıda ve dokuma alanında faaliyetler yürütmekteyiz. Kooperatife ismini veren fengere, yün eğirmeye yarayan iğ anlamına geliyor. Dolayısıyla dokuma alanında da önemli çalışmalara imza atıyoruz.

Haberin Devamı

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

YILLIK 10 TONDAN FAZLA LEBLEBİ

Kooperatifte hangi ürünler yer alıyor? Satış noktalarınız neresi?

Genelde yöremizde yetişen meyve ve sebzelerden reçel ve marmelat grubunda üretimler yapıyoruz. Özellikle lokomotif ürünümüz olan ve Güdül’e özgü geleneksel usullerle üretilen Güdül leblebisi satış yaptığımız önemli bir ürün. Eski İpek Yolu kapsamında Güdül leblebisi çok meşhurmuş. Daha sonraları bu üretim yerleri azalmış ve unutulmaya yüz tutmuş. Kooperatifimiz sayesinde yeniden Güdül leblebisinin tanıtımı ve satış potansiyeli artmış olup, yıllık bazda 10 tondan fazla leblebi satışı gerçekleştirilmektedir. Yine Güdül’e özgü, bölgemizde yetişen hünnap, övez ve kuşburnu meyvelerimizden de marmelatlarımız bulunmakta. Domates sosu ve menemenlik sosumuz da (öğrenci menemeni) çok tercih edilen ürün çeşitlerimizden. Unlu mamul olarak bazlama, gözleme, erişte ve tarhana üretimi de kadınlarımız tarafından özenle üretilmekte. Satış noktalarımıza gelecek olursak, Ankara Halk Ekmek Başkent Market zincirinde ürünlerimiz satılmakta. Ayrıca İstanbul, İzmir, Eskişehir ve İzmit belediye marketlerinde de ürünlerimiz yer alıyor. Henüz yurt dışına satışlarımız bulunmamakla birlikte, kooperatifimizin en büyük hedefi, yurt dışı pazarlarında ürünlerimizi görmektir.

Haberin Devamı

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

Kooperatifin kadınlara katkısı nasıl?

Kooperatifimizde 18 yaşından 70’ine kadar aktif olarak rol alan kadın sayısı fazla. Kadınlarımız hem üretiyor hem de hanelerine gelir sağlıyor. Kooperatif sayesinde bir araya gelen ve üreten kadınlarımız sosyo-ekonomik özgürlüklerini de kazanıyor.

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

ANKARA DEĞERLERİ YAŞATILIYOR

İlçenize özgü ürünleri sunmak adına yeni proje ve çalışmalarınız oluyor mu?

Güdül’ün Ankara keçisi yetiştiriciliğinde ilk sırada olmasını ve Ankara keçilerinin özellikle köyümüzde sayıca fazla olmasını değerlendirmeye çalışıyoruz. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ‘Kadın Eliyle Bir Tarih Dokunur’ adlı projesi kapsamında Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden hocalarımız ve kooperatifimizle birlikte kurulan atölyede ‘Ankara sofu’ için önemli çalışmalar yapıyoruz. Sadece Ankara keçisi tiftiğinden elde edilen ‘Ankara sofu’nu dokuyabilmek, kültürel mirasının yeniden canlanması bizi gururlandırıyor. Bu kapsamda 12 kadınımız dokuma kurslarını tamamlamış olup üretimde rol alıyor. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün diğer bir proje çalışmasında ise kadınlarımız ipek böceği yetiştiriciliğini de öğrenerek başarılı bir şekilde koza alımını gerçekleştirdi. Güdül Belediyesi ile birlikte izole bir bölgeye dut ağaçlarını dikerek bir de bahçe oluşturuldu. İleride ipek böcekçiliği koza üretim kapasitesinin artması sağlanacaktır. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından onaylanan bir diğer projemizle de (glutensiz üretimde kadın eli) çölyak hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak için Güdül leblebisi unundan helva, unlu mamul ve leblebi unundan çikolata üretimi konusunda faaliyetlerimiz başlayacak.

Haberin Devamı

Dokuma tezgâhında tarih dokuyorlar

 

BAKMADAN GEÇME!