Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiORDU'da kültür balıkları üreten çiftlikteki kafesin ağlarının denizdeki şiddetli fırtına nedeniyle yırtıldığı, çevreye yaklaşık 2 ton levrek ve somonun dağıldığı ortaya çıktı. Oltasını kapanın sahile koştuğu kentte, vatandaşlar bol bol balık yakaladı.
#Ordu45 yıl önce İzmir’de cam sanayinde faaliyet göstermek için kurulan Yorglass, bugün 60 ülkeye ihracat yapıyor. 4 farklı fabrikada 700’den fazla kişiyi istihdam eden şirketin yönetim kurulu başkanı Semavi Yorgancılar, “Önümüzdeki dönem yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yurtdışında da farklı projeler geliştiriyoruz” dedi.
#GazetehaberleriPerşembe ilçesinde 25 yıl önce deneme amaçlı kurulan kafeslerde, yıllık yaklaşık 3 bin ton kültür balık üretiliyor. Üreticiler bu yıl, üretimin tüketimden fazla olduğundan dolayı maliyetinden düşük rakamlara balık sattıklarını belirttiler.
#Kültür BalığıTürkiye kültür balıkçılığında, hedef büyütüyor. 1987 yılında Bodrum'da Güllük Körfezi'nde temelleri atılan kültür balıkçılığı, geçen 30 yıllık süreç içerisinde Türkiye'de yıllık balık üretiminin yarısına yakın bölümünü gerçekleştirirken, hem istihdam hem de ihracat rekoru kırdı.
#Güllük Körfezi- KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başçınar: - "Ön yargılar ve birtakım karalama kampanyaları, kültür balığına talebi olumsuz etkilemektedir. Oysa kültür balıklarının üretim aşamasından sofralara ulaştırılmasına kadarki her anı titizlikle izlenmektedir"