Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Çanakkale Boğazı’ndan topladıkları müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. 60 dakikalık ses frekansına maruz kalması neticesinde yüzde 50 oranında ayrışma gerçekleşti. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#Marmara DeniziSağlık konusunda son dönemlerde dikkatleri üzerine toplayan ürünler içerisinde altın suyu geliyor. Bu ürünün nasıl ve ne şekilde kullanması gerektiği konusunda ise internet üzerinden bilgi alınmaya çalışılmaktadır. Peki, altın suyu nedir, nasıl yapılır ve kaç ppm olmalıdır? Altın suyunun cilde ve vücuda faydaları nelerdir? İşte bu konular üzerine merak edilen tüm detaylar.
#Altın SuyuYaşayan tüm canlılar hücrelerden meydana gelir. Basit canlılar, tek hücreden meydana gelirken, gelişmiş olan canlılar çok hücreli yapıya sahiptir. Hücrenin yapısı içinde sitoplazmanın çok önemli fonksiyonları vardır. Bir hücrenin temel yapıları sitoplazma ve hücre zarıdır. Aynı zamanda çekirdek de yine temel yapılar arasında yer alır. Ama prokaryot canlıların hücrelerinde çekirdek bulunmaz. Sitoplazma nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Karadeniz'de Ordu'nun Fatsa ilçesinde görülen müsilajın (deniz salyası) ardından Trabzon'un Sürmene ilçesinde deniz yüzeyinde oluşan kirlilik, endişelendirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nin öğretim üyeleri, deniz suyundan numune aldı. Prof. Dr. Ali Muzaffer Feyzioğlu, "Şimdilik bir tehlike olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
#OrduHemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde olan müsilaj, mide bağırsak kanalında sindirilemeyen ve emilemeyen bitkisel kaynaklı heterojen polisakkaritlerin genel adıdır. Peki müsilaj ne işe yarar, hangi bitkilerde bulunur? İşte müsilaj hakkında merak edilenler…
#MüsilajSivil toplum kuruluşu Avaaz'ın yaptığı bir araştırmaya göre geçen yıl, Facebook'ta sağlıkla ilgili paylaşılan yanlış bilgiler 3,8 milyar kişi tarafından görüldü ve Covid-19 krizi döneminde bu yanlış bilgilerin eriştiği kişi sayısı büyük oranda arttı.
#FacebookKimya mühendisi Sencer Bulut’un iki Azeri ortakla ‘Nano gümüşlü dezenfektan üretme’ projesi 6 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu başarıya ulaştı. Hijyo Wab adıyla piyasaya çıkan dezenfektan, insana zararlı bakterileri öldürüyor, uzun süreli hijyen sağlıyor. TSE, ürün için ayrı ‘tip’ açarken ilk müşteriler İstanbul ve İzmir adli tıp kurumları ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi oldu.