Gündemdeki Olaylar Çocuklara Nasıl Anlatılmalı

Hergün çok üzücü haberler alıyoruz ve yaşananlardan bir şekilde çocukların da haberi oluyor.

Haberin Devamı

Gündemdeki olaylar çocuklara anlatılmalı mı?

Ülkemiz ve dünya zorlu bir süreçten geçiyor. Çocukların herşeyden kolayca haber alabildiği bir çağdayız. Gündemdeki olayları anlatma veya anlatmama konusunda ebeveynlerin kafası karışabilir. Bu tür durumlarda ne yapmalı?

Toplumsal olaylarda veya uluslararası olaylarda çocuklar soruncaya dek gündem ile hiçbir açıklama yapılmaması çocukların menfaatine olacaktır. Çocukların yanında haber izlememek ve haberle ilgili yorum yapmamak çok yerinde olur. Çocuklar gündemle ilgili bir soru sorduğunda ise;

  • Kısa ve doğru bir açıklama yapmak,
  • Duyduğunuz üzüntüyü ifade etmek,
  • Herşeyin yoluna gireceğini ve güvende olduğunu anlatmak yerinde olacaktır.

Uzman Psikolog Sibel Deniz Toledo Falay’ ın konuyla ilgili söyleyecekleri şöyle:

- Çocuklar için en önemli duygu kendini güvende hissetmektir. Güven duygusu sarsabilecek her olay, her görüntü özellikle küçük yaşlarda ki çocuklarda tedirginlik ve anksiyete duygusuna yol açar.

Haberin Devamı

- İçinden geçtiğimiz zorlu ve büyükler için dahi travmatik olabilecek süreçte, anneler yaptıkları açıklamalarla çocukların güven duygusunu tazelemelidir.

- Sorulara cevap vermekten kaçınmak çocuk ta daha büyük tedirginlik duygusuna yol açabilir. O yüzden çocuğa basit, net ve yalan olmayan cevaplar vermek gereklidir.

-Güvenlik güçlerinin görevinin halkın can güvenliğini korumakla görevli olduğunu, bu konuda herkesin elinden geldiğini yaptığını ifade etmek gerekir.

-Önemli olan; hayatın devam ettiğini, onun hayatını tehdit edecek herhangi bir durum olmadığını, aile olarak beraber olduğunuzu ve kaygılanmaması gerektiğini anlatmaktır.

-Küçük çocuklara yaşananlara dair görüntüleri seyrettirmemek, yanında olaylarla ilgili yaşadığınız kaygıları konuşmamak, çocuğun bu süreçte travma yaşamamasına yardımcı olur.

-Çocuklar anne ve babalarının duygularını sünger gibi emerler. O yüzden anne ve baba olarak siz ne kadar sakin ve güven hissi içinde olursanız çocuğunuz da kendini o kadar güvende hisseder.

Haberin Devamı

-Çocuğunuzun bu konuda ki endişeleri var ise onları dile getirmelerine izin vermek ve endişelerini paylaşmakta çok önemlidir.

-Çocuğunuza izledikleri karşısında kaygı/korku hissetmesinin normal olduğunu, onun yanında olduğunuzu, onu daima koruyacağınızı, hayatını tehdit edecek bir şey olmadığını anlatmanız çocuğunuzun kaygılarını azaltacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları