Genel af

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

1974'ü hiç unutamam.Her sabah gazetelere sarılışımızı, Milli Selamet Partisi'nin diretmesine rağmen Bülent Ecevit CHP'sinin genel af için verdiği mücadeleyi takip edişimizi hiç unutmam.

Ankara Yıldırım Bölge kadınlar koğuşunda, sabah sayımından sonra gazeteleri birlikte okuyup yaptığımız değerlendirmeleri, minik transistörlü radyoların başında topluca haberleri dinleyişimizi hiç unutmam.

Biz, insanlarının eşit haklara sahip ve özgür olduğu bağımsız Türkiye için mücadeleyi, vatan borcu ve gençliğin sorumluluğu olarak gören, yaşamın sunduğu ‘nimetleri’ elinin tersi ile itip, siyasi mücadeleyi seçen gençlerdik.

Ve ben, düşündüğü için 15-20 yıllık hapis cezalarına çarptırılmış gençlerin topluma geri dönüşlerini sağlayan 1974 affının çıkartıldığı günleri hiç unutamam...

Ecevit affı ile Türkiye ilk kez bir toplumsal uzlaşma aşaması katetti, ama sistem, farklılıklara karşı yine aynı bağnaz tavrını sürdürdüğü için af hedeflediği sonuçlara ulaşamadı.

1980 ortamı ve arkasından gelen darbe gençliğin boynuna daha ağır bir ilmek geçirdi.

Düşünceler bastırıldı, değerler yok edildi, sığlığa popkültür adı verildi.

Bülent Ecevit'in Cumhuriyet'in 75'inci yıldönümü nedeniyle getirdiği genel af teklifini destekliyorum.

Türkiye'yi yeni bir yüzyıla cezaevlerinde hala düşünce suçlularının bulunduğu geri, kaba saba bir ülke görüntüsünden kurtaracak bu girişim.

Ama diyorum, ama...

***

GENEL Af, Cumhuriyet kutlamaları programındaki faaliyetlerden biri olarak kalmamalı.

Cumhuriyetin 75'inci yılında topluma sunulacak geniş bir dönüşüm projesinin bir parçası olmalı.

Ecevit, ‘‘Adi suçlardan mahkum olanların büyük çoğunluğunun ekonomik ve sosyal düzendeki bozukluklardan etkilenerek suç işlediklerini’’ söylüyor.

O halde, af ile birlikte adi suçlarda önümüzdeki beş yıl içinde dikkat çekici bir düşüşü hedefleyen sosyal ve ekonomik politikalar oluşturulmalı.

Düşünce suçluları affedilirken, sadece düşünceye hapis cezası değil düşünce suçu da yasalardan çıkartılmalı.

Türkiye, 75 yıllık Cumhuriyet denemesinden sonra düşünceden korkulmayan, tam tersine insanların düşünmeye, fikir üretmeye teşvik edildikleri bir ülke statüsüne artık kavuşmalı.

Düşünceleri ile tabulara karşı çıkanları değil, onlara küfürle saldıran ‘tek tipçi tabucular’ı ayıplayıp ayıklayacak zihniyet iklimini Türkiye, 75 yıllık Cumhuriyet deneyiminden sonra yakalayacak olgunluğa eriştiğini gösterebilmeli.

***

MAVİ-mor boru çiçeklerini ve gökyüzünü seyrederek ruhumu gezintiye çıkardığım günlerin anısıyla genel affı, her koşulda destekliyorum.

Ama diyorum ama...

Af, Ecevit'in gerekçeleri arasında sıraladığı, ‘‘yeni bir düzenlemeye geçişi sağlamak için cezaevlerini boşaltma’’ hedefinin çok ötesinde, toplumsal değişimin müjdecisi olarak girmeli Cumhuriyet tarihine.













Yazarın Tüm Yazıları