Geleceğin şefleri bu okuldan yetişecek

Bilgi Üniversitesi’nin Chicago’daki Kendall’la stratejik işbirliği yaparak hayata geçirdiği ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ programı için 360 başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

Çoğunluğu genç dinleyicilerle dolu kampus lokantasında kürsüye davet edilen kızıl saçlı genç adam konuşmasına “Okulumuza başvuran bütün öğrencilerden önce kendilerine bu mesleğin olmazsa olmazı üç özelliğe sahip olup olmadıklarını sormalarını isteriz” diye başlıyor. Bir es verdikten sonra da “Birine bile olumsuz cevap verdikleri takdirde bu sevdadan vazgeçmeleri gerektiğini yoksa hayatları boyunca mutsuz ve başarısız olmalarının kaçınılmaz olduğunu söyleriz” diye devam ediyor.
Söz konusu okul: Yeme içme dünyasının Harvard’ı kabul edilen Chicago’daki Kendall School of Culinary Arts.
Söz konusu konuşmacı: Hayatının son 15 yılını aşkla bağlı olduğu mesleğini gençlere aktarmaya adayan dünyaca ünlü şef Christopher Koetke..
Söz konusu meslek: Son yıllarda gençler arasında yıldızı her geçen gün daha da parlayan ‘şeflik’.
Söz konusu kampüs: Bilgi Üniversitesi Santral kampüsü.
Sorulmasını istediği
sorular aslında basit.
Ancak her basit soru gibi cevaplaması kolay değil. Daha doğrusu benim, “saydıklarınızın biri bile bende yok” diye cevap verebileceğim ama gençlerin samimi olsalar bile doğru yanıtlayabileceklerinden emin olmadığım türden sorular..
“Tutkulu biri misin?” sorusunu soran kaç genç tutkusuz biri olduğunu itiraf eder ki kendine...
Sadece iyi bir şef değil aynı zamanda çok da iyi bir konuşmacı olan Koetke’yi dinlemeye devam ederken bir yandan da 24 saat önce İstanbul’a geldiğini bildiğim bu mutfak sihirbazının bizzat mutfağa girip ayağının tozuyla hazırladığı ve çoğu öğrenciler tarafından servis edilen atıştırmalıklardan atıştırıyorum. Ne tatsam nefis.
Koetke konuşmasına “Şef olmak için yemeği sevmek, pişirmeyi bilmek, yedirmekten mutluluk duymak yetmez, benim anneannem de öyle biriydi ama şef değildi” diye devam edip bir şefte olması gereken özellikleri neşeli bir dille anlatıyor. Salon kulak kesiliyor... Ben de kulak kesilenlere dikkat kesiliyorum...

Haberin Devamı

DÜNYADA GEÇERLİ DİPLOMA

Heyecanları yüzlerinden okunuyor ve eminim akıllarından talih kuşunun kimin başına konacağı sorusu geçiyor. Bilgi Üniversitesi’nin Kendall’la stratejik işbirliği yaparak bu yıl hayata geçirdiği ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ programı için şimdiden 360 başvuru yapılmış çünkü.
Oysa özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak bölüme dördü tam burslu, geriye kalanı yarım burslu olmak üzere sadece 40 öğrenci alınacak.
İngilizce eğitim verecek programa katılacak öğrenciler ilk üç yılı Bilgi’de, son yılı Kendall’de okuyacak ve çifte diploma sahibi olacaklar.
O diplomaları ellerine aldıkları andan itibaren de dünyanın dört köşesinde çalışma imkânına kavuşabilecekler..
Ben gastronominin ciddi bir bilim olduğuna inananlardanım. Cem Yılmaz gibi “eğitim şart!” diyenlerden.
Dünyanın en zor mesleklerinden biridir şeflik.
Mutfak bir çıkmazdır çünkü.. Yemeğin bitmediği. Yemek aşkının tükenmediği bir çıkmaz..
Şef imzasını o çıkmazda atar işte.
İyi atarsa eğer o imza çıkmaz tükenmezle atılır ki ne yapsan silinmez.

Yazarın Tüm Yazıları