Geçen bayramın yıldızı Prag koltuğunu Roma’ya kaptırdı

GEÇTİĞİMİZ Kurban Bayramı’nın yıldızı Prag, bu bayram tahtını Roma’ya devrediyor. Bayramda tatilini yurtdışında geçirmeye hazırlanan 20 bin Türk’ten 8 bini tercihini, başta Roma olmak üzere İtalya’dan yana kullanıyor.

Tur operatörleri, ek kontenjan arayışına girerken, bu bayram, Roma sokaklarında İtalyan’dan çok Türk tatilcilere rastlamak mümkün olacak.

RAMAZAN Bayramı’nda tatilini yurt dışında geçirmeye hazırlanan 20 bin Türk’ten 8 bini, tercihini bu yıl İtalya’dan yana kullanıyor. Başta Roma olmak üzere Venedik, Sicilya, Bolonya’ya yönelik organize edilen turlar için ayrılan kontenjanların yüzde 80’i, daha şimdiden doldu. Tur şirketleri, talebi karşılamak için ek kontenjan arayışına girerken, bu bayram, Roma sokaklarında İtalyan’dan çok Türk tatilcilere rastlamak mümkün olacak. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nın yıldızı Prag ise bu yıl tahtını Roma’ya devretti. Prag’a da bu bayram, 4 bin civarında Türk tatilcinin gitmesi bekleniyor. Paris ise 2 bin 500 kişiyle yetinecek. Kahire turları da 269 Euro’dan başlayan cazip fiyatlarıyla "tatili ucuza getirmek" isteyenlerin dikkatini çekerken, bayramı denize girerek geçirmek isteyenler Sharm El Sheikh’e yöneliyor.

100 BİN TATİLCİ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, beş günlük Ramazan Bayramı’nı değerlendirmek isteyen 100 bin tatilci için tur operatörü şirketler, yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarla 100 milyon YTL’lik ek bir pazar oluşturmaya çalışıyor. Mevsimin uygun, sürenin de uzun olmasını fırsat bilen seyahat acenteleri, tatilcilerin 100 Euro’yu bulan erken rezervasyon indirimlerinden ve 12 ay taksit imkanından yararlanmak istemesi sayesinde kontenjanlarını son dakikaya bırakmadan erken doldurmayı amaçlıyor. Ancak, yurt dışına yönelik turlarda yaşanan bu canlılık, Antalya, Çeşme, Bodrum gibi tatil yörelerine yönelik turlara henüz yansıyamadı. Buna da otellerin bayram paketlerini konser organizasyonlarıyla takviye etme yoluna gitmeleri yol açtı. Bu tip konser organizasyonlarının henüz tamamlanamaması, yurt içi turlarda paket fiyatlarının bile belirlenememesine neden oldu.

10 TUR OPERATÖRÜ: İrili ufaklı 40 tur operatörü ve 4 bin 500 acentenin faaliyet gösterdiği pazarda, Türkiye’de bayram tatili için özel paket hazırlayan firmaların sayısı 10’da kalıyor. Bayramı turlara katılarak geçirecek 100 bin tatilcinin yüzde 20’sinin yurt dışı, yüzde 80’inin de yurt içi paketleri tercih edeceği öngörülüyor. Bu da Türklerin tatil planlarını önceden planlayamamalarından kaynaklanıyor. Paris için 4 gece uçak dahil tur fiyatları 300 Euro ile 700 Euro arasında değişirken, Antalya için sanatçılı programların dahil olduğu otellerde gecelik kişi başı konaklama bedeli 150 YTL’den başlayıp, 250 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Sanatçısız 5 yıldızlı tesislerde konaklama ise kişi başına gecelik 70 YTL ile 150 YTL arasında değişiyor.

KÜLTÜR TURLARI DA YOĞUN: Buna karşın, bayramda 379 Euro’ya 7 gece 8 günlük Bangkok-Pataya turlarına katılmak mümkün. İtalya turları ise 400 Euro ile 800 Euro arasında değişiyor. Bayramda Selanik-Kavala turu 229 Euro’dan, Amserdam turları da 349 Euro’dan başlıyor. Tatil seçenekleri arasında kültür turlarına olan talebin her yıl ortalama yüzde 10 artması, bu paket seçeneklerinin de çoğalmasını sağlıyor. 3 gece konaklamalı Kapadokya, Pamukkale, Likya, Misya, İonya, Kilikya, turlarına katılacak tatilci sayısının bu bayram 5 bini bulması bekleniyor.

Turizme bayram dopingi geliyor

TÜRKİYE’nin yıllık iç turizm kapasitesinin yüzde 20’sinin Ramazan Bayramı’nda gerçekleşeceğini söyleyen Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan, "Artık, Türk tatilcilerin yüzde 90’ı bayramda tatilini kendisi organize etmek yerine, seyahat acentalarının organizasyonlarına katılma yolunu seçiyor. Bu yıl tüm tur operatörleri, sanatçılı otelleri kapmaya çalışıyor. İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Ajda Pekkan, Demet Akalın, Gülşen, Nükhet Duru, Cenk Eren de bayramda en fazla talep görecek sanatçılar arasında yer alıyor" dedi.

Erken rezervasyon satışları hızlandırdı

SETUR Pazarlama ve Dış Turlar Müdürü Gökhan Dedeoğlu, "Erken rezervasyon kampanyaları bu yıl ağustos ve eylülde uygulandı. Yurt dışı turlarda 100 Euro’yu bulan indirimler satışları olumlu yönde etkiledi. Ancak, yurt içi otel fiyatlarının henüz belirlenememesi, erken rezervasyon kampanyalarının bu bayram yurt içine kaydırılamamasında önemli etken olacak" dedi

Tur operatörleri kışın kayboluyor

SEKTÖRDE faaliyet gösteren acentelerin çoğunlukla yaz döneminde hizmet verdiğini söyleyen ETS Yurt İçi Turlar Operasyon Müdürü Suat Özbek, "Bayram tatilinde operatör yeterizliğinden dolayı sorun yaşamamak için hangi acentenin seçildiği konusunda hassas davranmak gerekiyor. Bu da bazı acentelerin yazın ortaya çıkıp kışın kaybolmasından kaynaklanıyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları