Fren patlar mı

BU sorunun yanıtını, frenlerle ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkili kıldığı teknik bir hizmet kurumunun uzmanı Alpay Lök veriyor:

‘‘Günümüzde lastiklerin (yarılma hariç) aniden patlaması tarihe karışmıştır. Kader değildir. İçsiz lastikler giren bir çivi ile aniden patlamamakta, yaranın büyüklüğüne göre yavaş yavaş basınç kaybetmektedir. Son getirilen bir sistemle gösterge panallerinde bir uyarı sistemi ile sürücü bu durumdan haberdar edilebilmektedir.’’

Buna çok kişi dikkat etmez.

Ne yazık ki çok kişi ekrandaki işaretlerin ne olduğunu bilmez. Kontağı açtığınızda içinde ünlem işareti olan bir lamba yanar; bu fren devresinin uyarı lambasıdır. Arabayı çalıştırdığınızda bu lamba söner. Fren patlaması olursa da yanar.

Fren bir lastik gibi aniden patlar mı?

Lastik patlamalarının neredeyse tarihe karıştığı günümüzde fren patlamaları da tarihe karışmıştır. Modern fren sistemlerinde fren sisteminde oluşabilecek bir ve hatta iki arıza durumunda bile aracı durduracak en az bir yedek sistem daha vardır. Ancak frenler bakımsız olduğunda, aşırı ısındıklarında ve aşırı hızlı araç kullanıldığında fren yetersiz tutar veya hiç tutmaz. Bu sorun tamamen kullanıcı sorumluluğundadır.

MOTOR FRENİ

Önlem...

Aslında fren patlaması denilen durum yukarıda saydığımız üç sorunun bir arada oluşmasından başka bir şey değildir. Bu sorunun oluşumunu önlemek için şu tedbirler alınmalıdır:

1) Öncelikle şehirlerarası otobüslerden başlayan ve tüm ticari taşıtları içeren bir hız sınırlayıcı takılması zorunluluğu getirilmesi ve etkin denetim. 2) Aşırı yüklemenin önlenmesi, 3) Araçların teknik denetimlerinin (fenni muayene) AB Teknik Mevzuatı'na göre yapılması ve 4) Sürücülerin eğitimi.

İyi bir şoför fren kullanmaz, denir,

Doğrudur. Fren aracı durdurmak ya da panik halinde kullanılır. Aracı durdurmak için ya motor freni ya da vites küçültme yapılır.

Bunları bilin

KAZA geçiren sigortasız yurttaşların tedavisini Garanti Sigorta Fonu karşılıyor, ama bilen yok. Fon Genel Sekreteri Bilge Kongar ‘‘Kaza geçiren sigortasızların masrafını, başvuranlara veriyoruz. Ama kimse bilmediği için parasını alan yok. Fon'da 110 trilyon lira birikti’’ diyor. Fonu bunu bilen bazı avukatlar kullanıyormuş. İhtiyacı olan parayı nasıl alacak? (Bilgi; 0212-324 19 50, www.tsrsb.org)

8 bin Türk Batı Trakya’da seçimlere gidiyor

YUNANİSTAN'da 7 Mart tarihinde genel seçimler yapılacak. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi (0212-519 70 13-14), Türkiye'de yaşayan Yunan vatandaşı 8 bin Türk seçmenini Gümülcine ve İskeçe'ye götürecek. Araçlar; 3, 4, 5 ve 6 Mart tarihlerinde İzmir Soma, Edremit, Bursa Yalova, Adapazarı, Kocaeli ve İstanbul'daki beş merkezden hareket edecek. En geç 1 Mart'a kadar kayıt yaptırılması isteniyor. Dernek Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, Türk-Yunan ilişkilerinin önemli gelişmelere gebe olduğu bir dönemde, Türk azınlığının Yunan parlamentosunda temsilcisiz bırakılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye ve AB'deki Batı Trakyalı Türklerin, Türk azınlık mensuplarının dışındakilere oy vermemesini istiyor. ‘‘Önümüzdeki günlerde Ege ve Batı Trakya sorunları gündeme geliyor. Yunan parlamentosunu üyesiz bırakmamamız lazım. Ancak Yunanlılar, azınlığımızın milletvekili çıkartmaması için her türlü yolu deniyor. İşten atmakla tehdit ediyor’’ dedi.

Türk adaylar şöyle: İSKEÇE: YDP Türkeş Memişoğlu, PASOK Burhan Baran, Komünist Parti İhsan Kahya. GÜMÜLCİNE: YDP İlhan Ahmet, Şakir Nazif, PASOK Galip B. Galip, Ahmet Mehmet, Birleşik Sol Parti Mustafa Mustafa, Ferhat Nazif.

Gümülcine'
de 35 bin; İskeçe'de de 26 bin seçmen var. Bölgede bir milletvekilinin seçilmesi için en az 9 bin oy alması gerekiyor.

Gayrimenkulde yabancılar dolandırılıyor

DÜN
İngiliz televizyonunda Türkiye'de yazlık almak isteyen İngilizlerin nasıl dolandırıldıklarını anlatan iki program yayınlandı. Şöyle ki: Türkiye'de bir yabancının arsa, ev alabilmesi için Genelkurmay'dan izin alması gerekiyor; bu da üç ila altı ay arasında bir zaman alıyor. Onlar da genelde gayrimenkulü güvendikleri bir Türk'ün üstüne ya da bir komisyoncunun üzerine alıyorlar. Ancak bazıları, gayrimenkulü İngiliz sahibine iade etmeyip üzerine oturuyor. İşte dün ismi ve cismi ile böyle bir hadiseye 65 milyon İngiliz ile TV'de sahit olduk ve program İngilizlere Türkiye'de mülk almamaları veya çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

Bu da tabiatıyla çok küçük düşürücü bir olay.

Benim şahsen Bodrum Yalıkavak'ta ev almak isteyen bir arkadaşım var. Şimdi Yalıkavak'ta ev almak ile Genelkurmay izni arasında ne bağlantı var? Yani Bodrum, Marmaris, Fethiye şu 21. yüzyılda hassas bölgeler mi? Kısacası Genelkurmay, Türkiye'de nerede yer alınabileceğini açıklarsa konu basitleştirilemez mi?

Eren KEMAHLI-LONDRA

Biliyor musunuz

CHP Parti Meclisi'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına önce TÜSİAD üyesi, müteahhit Mithat Topal'ın ismi üzerinde karar alındığını ancak daha sonra Adana CHP milletvekillerinden biri hariç diğerlerinin bastırması üzerine Bülent Özülkü ismi üzerinde karar verildiğini... ANAP ve DYP'nin, Adana'da 'Türkiye'nin önünü açalım, Anayol'dan geçelim'' sloganı ile Sanayi Odası eski Başkanı Ümit Özgümüş üzerinde ittifak yapacaklarını açıkladıklarını... TEKİRDAĞ'dan GP adayı olan ANAP'lı eski Belediye Başkanı Osman Tabak'tan daha önce adaylığı ilan edilen emekli albay Kadir Özkurt'un neden adaylıktan düşürüldüğünün merak konusu olduğunu... ÇORLU'da DYP adayı Mehmet Diktaş'ın ‘‘Belediyeye adam /Size arkadaş /Mehmet Diktaş’’ sloganı ile kampanyaya başladığını... CHP Şişli Belediye Meclisi aday listesinde Tezcan Yaramancı, Mehveş Emeç ve Ali Kocatepe'nin yer aldığını...

Bakırköy İlçe Seçim Kurulu'nun, ANAP Genel Merkezi'nden gelen belge üzerine Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı yerine, Eminönü eski Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya'nın adaylığını geçerli saydığını... CHP Bahçeşehir'den aday adayı olan Cem Yazıcı'nın Celaliye-Kamiloba beldesinden aday gösterilmesi üzerine istifa ettiğini...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları