Fırsatı kaçırdık

PORTEKİZ’deki Avrupa Şampiyonası finalinde Yunanistan’ı Portekiz karşısında da seyretmiştim. Orada Yunan takımı çok istekli ve organize oynuyordu. Dün o Yunan takımından eser kalmamış.

Yunanistan’da lig başlamadığı için kafaları ve vücutları hala tatilde. Bu fırsatı değerlendirmeliydik. Biz de bu fırsatı gerekliği gibi ne yazık ki değerlendiremedik. Onlar tatilde, biz de rahevette. Çünkü bizim takım hala gerçek bir takım hüviyetini bulamamış durumda.

***

Atina’da yaşayan eski Beşiktaşlı futbolcu Niko ile birlikte seyrettik maçı. Niko ‘İki takımda düşük düzeyde futbol oynuyor. İkiside şuan çok kötü durumda. Bir an önce toporlanmaları gerekiyor. Ama böyle giderse gruptan Türkiye’de, Yunanistan’da çıkamaz. Danimarka ve Ukrayna’nın gitmesi daha büyük ihtimal’ diye konuştu.

Gerçekten de Futbol Federasyonu yetkilileri ve de Milli Takım Teknik yöneticileri, şapkalarını önüne koyup düşünmeleri gerekiyor. Hiç kimse başka yerlerde sebep aramasın.

‘Vay Trabzon sahasıymış, vay Trabzon tribünüymüş’ gibi politik çekişmeleri bir yana bırakıp, ciddi bir şekilde ne yapmaları gerektiğini düşünmeleri gerekir.

Futbolculardaki zaman zaman umursamazlık, konsantre olamama gibi sorunların giderilmesi gerekiyor. Yoksa böyle giderse, eski Milli Takımı çok ararız. Dünya üçüncülüğü de tatlı bir hayal olarak kalır.

***

Lizbon’da Yunan taraftarlarını çok sempatik ve sevimli bulmuştum. Oradaki taraftarlar sadece futbolu düşünen, şampiyonluk isteyen taraftardı. Ama buradaki tribünlerde fanatizmin çirkin yüzünü de gördük.

İstiklal Marşımıza yapılan anonslara rağmen ıslıklanması ve protesto edilmesi çirkin bir olaydı. Ama marş bittikten sonra aklıbaşında Yunanlı taraftarlar özür dilercesine Milli Marşımızı alkışladılar.

Ayrıca dikkatimi çeken bir sahneyi de anlatmak istiyorum. Tribünlerden Rüştü’ye atılan bir su şişesi, o tribüde oturan bütün taraftarları ayağa kaldırdı ve tepkilerine neden oldu. Şişenin atıldığı yöne doğru çok büyük bir tepki gösterdiler.

Bizde de bu türlü sahneler olursa sahalara su şişelerinin atılmayacağına inanıyorum. Çirkinliklere tepki gösterip, güzellikleri alkışlarsak, bizde de çok şeyin düzeleceğine inanıyorum. Her şeye rağmen futbol ve spor iki ülkeyi daha da yaklaştıracaktır.
Yazarın Tüm Yazıları