Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Fas’ta kayak

FAS’ta kayağa gittiğimi söylediğim herkes, “Fas’ta kayak mı olur, çöl kayağı mı yapacaksın” diye sordu.

Haberin Devamı

Fas’ın Atlas Dağları’nda, 3 bin 600 metreden itibaren kayak yapıldığını ben de Uluslararası Kayan Gazeteciler Kulübü (SCIJ) ile tanıştıktan sonra öğrendim.

SCIJ, soğuk savaş döneminde dahi iki taraf gazetecilerini bünyesinde barındıran, 56 yıldır her kış 250-300 delege ile bir ülkede kongresini gerçekleştiren, gazeteciliğin her alanında görev yapan 3 bini aşkın üyesi olan bir kuruluş.

Çoğu gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın her ucundan üyesi olan SCIJ’den, maalesef 55 yıl habersiz kalmışız, ta ki önceki yıl AP’den Zeynep Alemdar ve Posta’dan Yazgülü Aldoğan’a (üniversiteden hocam) ulaşıp, “Bizim Türkiye ayağımız neden eksik?” diye sorunca organizasyonunu fark ettik.

Haberin Devamı

GÖZLEMCİDEN TAM ÜYELİĞE

Zeynep ve Yazgülü Hocamı hemen geçen yılki İtalya buluşmasına da gözlemci/misafir olarak davet ettiler, “Üye olun” dediler.


Sadece gazetecilik yapan, kadın ve genç kotası konusunda katı kuralları bulunan SCIJ üyeliği için harekete geçtik; az sayıdaki gazeteci arkadaşımızla (yabancı dili olan yeni arkadaşlar da arıyoruz) Türkiye Kayak Seven Gazeteciler Derneği’mizi de kurduk.


SCIJ’nin 56’ncı buluşmasını yaptığı Fas’a, bize ayrılan iki kontenjanı kullanarak, yarın onaylanacak olan üyeliğimizi gerçekleştirmeye Yazgülü ile geldik.


Ancak tek amacımız üyelik değil; çok geç kaldığımız bu organizasyona 2012’de Erzurum’da ev sahipliği yapmak istiyoruz.


2012 çünkü; geçen yıl Kanada İtalya’da yaptığı sunumla 2011’i aldı götürdü.


Projemizi, Tanıtma Fonu’nun bağlı olduğu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’a anlattık, büyük destek aldık.


Yarın Kültür Turizm Bakanlığı’ndan uzman Oğuzhan Yurteri, Kayak Federasyonu’ndan Muhtar Kurt ve Ali Oto sunumu gerçekleştirecek ve ardından da ilk işareti alacağız.

OLANAKLAR SINIRLI, ÇABA TAM


Fas, olanakları kısıtlı olduğu için organizasyonu sınırlı tuttu, o nedenle bu yıl 40 ülkeden 250 gazeteci ile birlikteyiz.

Haberin Devamı


Konakladığımız yerlere ve kayak tesislerine baktığımda Türkiye’den fersah fersah geri bir ülke Fas.


Buna rağmen özellikle Marakeş’te lokantalar mekan olarak, yemekler de lezzet bakımından mükemmel bulundu, eksik yoktu; hava kuvvetlerinin gösterisi de sürprizdi.


Faslı üye sayısı az olduğu için SCIJ’nin Belçika seksiyonu da ev sahibi gibi; ama Fas hükümeti temsilcileriyle gazetecilerin, aksaklık olmasın diye nasıl çabaladıklarını görmek gerekir, hani “Doğu’nun insanı böyledir” deriz ya, aynen öyle işte.


Erzurum’un yanı sıra Sarıkamış’ın pistlerinde de kaydırmak istediğimiz SCIJ temsilcilerine, İstanbul’un güzelliklerini göstermeyi de planlıyoruz.


Büyük bölümü Avrupalı, başta ABD, Kanada, Arjantin olmak üzere Atlantik ötesi, muhtemelen Japonya ve Çin de dahil 40-50 ülkeden bu kadar çok sayıda gazeteci ağırlayacağımız için Türkiye olarak önemli bir organizasyonu gerçekleştirmek durumunda kalacağız; eminim başaracağız da.

Yazarın Tüm Yazıları