Ey veli, EKP'ni yatırdın mı?

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Çocuğu okula giden bir veli olmak, bambaşka bir iş. Bu geniş kitlenin bir parçası olmadığım için oturup kalkıp Allah'a şükrederim her sonbaharda.

Çünkü okullar açıldığında, veliler camiasında bir telaştır başlar. Ne yazık ki bu duygular, eğitimin kendisiyle ilgili değildir.

Dar hatta orta gelirli aileler için bir para denkleştirme sorunu ortaya çıkar. Önlük, defter, kalem, silgi nasıl alınacak? Okulda dağıtılan dergilerin parası nereden çıkacak? EKP'yi yatırabilecek miyiz?

Bu arada, veliler topluluğu üyesi olmayan okurlarımız için açıklayalım: EKP, Eğitime Katkı Payı denilen vergimtrak bir para olup, her yıl okula yatırılır. Gerçi veli olmayan vatandaşlar da dolaylı yollardan EKP öderler ama, onlar için bu vergimsi uygulama, KDV, IMF ya da TBMM gibi baş harfleriyle anıldığında ne olduğu hemen anlaşılacak kadar aşına değildir. Oysa veliler buna kısaca EKP derler.

Kasımpaşalı okurumuz Bülent Ağırgün, iki veliden duyduklarını aktarıyor. Bu veliler sürekli pratik yaparak aritmetik bilgilerini geliştiriyorlar. İşte bir anne:

‘‘Merdiven silip iki çocuğuma bakıyorum. Okula giden diğer çocuğumdan 6.5 milyon dergi parası istemişler, bir de 8 milyon lira EKP var, hepsi 14 milyon 500 bin lira yapar.’’

Ve bir baba:

‘‘Bende iki çocuk var. Ufak olanı bu yıl okula yazdırdım, yazdırırken EKP'yi de bankaya yatırdım. Büyük olanı da ikinci sınıfa başladı. Şimdi okuldan tekrar bütün öğrencilerden 8'er milyon lira EKP istiyorlar, ayrıca 6.5 milyon da dergi parası varmış. Bende iki çocuk olduğu için bu paraları ikiyle çarpmam lazım.’’

FAKS: (212) 677 04 21 E-MAIL: agur@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları