EXPO’ya destek sözü

MARMARA Grubu Vakfı’nın 15 yıldır düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne bu yıl İzmir damgasını vurdu.

Haberin Devamı

 İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın konuşması sırasında ekrana kentin birbirinden güzel görüntüleri yansıdı. Salonu dolduran dünyanın önemli ekonomist ve politikacıları İzmir filmini dikkatle izledi.
‘3 Kıta 1 Deniz’ isimli toplantıda Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Gagavuzya cumhurbaşkanları ve 9 eski cumhurbaşkanı, ‘Cumhurbaşkanları Oturumu’nda, ‘Açlık, Yoksulluk ve İşsizlik’ sorunlarını tartıştı.
Davos’a karşılık Çeşme
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İsviçre’nin Davos şehrinde soğuk kış şartları altında yapılan ‘Davos Ekonomik Forumu’na karşılık Çeşme’de sıcak Ege iklimiyle, yazlık giysilerle ‘İzmir Ekonomi Forumu’nu yapmayı düşündüklerini söyledi. Demirtaş, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapacağı görüşmede bu önerisini sunacağını belirtti.
Elimizden geleni yaparız
Cumhurbaşkanları, EXPO adaylığı sürecinde, özellikle de Kasım 2013’te yapılacak oylamada İzmir’e destek olmalarını isteyen Ekrem Demirtaş’a alkışlarla yanıt verdi. Birçok cumhurbaşkanı konuşmaları sırasında bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Toplantı bitiminde Marmara Grubu Başkanı Dr. Akkan Suver, tüm cumhurbaşkanlarına küçük Artemis heykelleri hediye etti.

KISA KISA

Haberin Devamı

· Tanıtımda en çok alkışı Kosova ve Arnavutluk cumhurbaşkanları aldı. Ekrem Demirtaş bunu İzmir’de bu köklere sahip kişilerin bulunmasına bağladı.
· Hemen hepsi ilk kez İzmir’e gelen cumhurbaşkanları, konuşmalarına İzmir’in güzelliğini överek başladı.
· Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Türkçe konuşmasında, “İlk defa geldiğim İzmir’de sizlerin şehrinizi ne kadar sevdiğinizi gördüm. 2020 EXPO için bizim üstümüze düşen neyse yapmaya hazırız, yeter ki söyleyin biz Türkiye için her şeye hazırız. Türkiye, Türk cumhuriyetlerinin lokomotifidir” dedi. Maliye Bakanı içinse, “Maliye Bakanı buradaydı, merak etmeyin. Nerede bakan orada para” yorumunda bulundu.
· Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, “Sözlerime arkadaşım Ekrem Demirtaş’a teşekkür ederek başlıyorum” dedi.
· Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov kendi şehri Filibe’yi kuran ve adını veren Kral Philip’in Büyük İskender’in babası olduğunu bu nedenle İzmir ile Filibe arasında özel bir bağ olduğunu söyledi.
· Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu konuşmasına Türkçe, “Sevgili İzmirli Arkadaşlarım” diyerek başladı.
· Azerbaycan Devlet Başkan Yardımcısı Prof. Ali Hasanov sohbetimiz sırasında Aliağa’ya yapılacak büyük yatırımdan dolayı mutlu olduklarını, İzmir’i çok sevdiğini söyledi. Bakülülerin İzmir’e ayrı ilgisi olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı, Bakü’de İzmir Parkı, İzmir Caddesi gibi birçok yerin olduğunu anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları