Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde memleketimizde bir kasırga masalı varmış!

ABD’den “kasırga” felaketi haberi ve ÖSYM’nin YGS Sınavındaki “kasırga” sorusunu görünce size bir kasırga masalı anlatmak istedim.

Daha önce “Her rüzgar fırtınasına kasırga demek bilimsel anlamda yanlıştır” diye güzel güzel yazdım ama anlamadılar. Bu sefer derdimi anlatmaya bir masal tekerlemesiyle başlayayım belki faydası olur.

Evvel zaman içinde / Kalbur saman içinde / Develer top oynarken / Eski hamam içinde / Horozlar tellal iken / Pireler hamal iken/ Ben anamın beşiğini / Tıngır mıngır sallar iken / Anam düştü beşikten / Babam düştü eşikten / Biri kaptı maşayı / Dolandım dört köşeyi.
Onda ne var dediler / Bir köy kurmuş keçiler / Kurt köye muhtar olmuş / Elini veren kolunu almış / Diken verenin gülünü almış / Damla verenin selini almış / Kovan kovan balını almış / Bir kurtmuş ki sormayın / Talkım vermiş ele / Salkımı almış ele / İlk lokmayı aşırmış / İkincisinde çomar karşısına dikilmiş / Kapanmış mı kapılar / Kapıyı bırakıp, sapı yutmuş / Balı bırakmış, hapı yutmuş.
Kaç bakalım kaçmaz mısın? / Git bakalım gitmez misin? / İndim sarayın bahçesine / Baktım ki çiçekçiler çiçek, gülcüler gül aşılıyor / Haşlamacılar haşlama haşlıyor / Susun! Masalcı masala başlıyor... / İşte size bir kasırga masalı, öğrencilerimiz işe yanlış bilgi hamalı!

AJANSIN HABERİ ÖSYM’NİN SORUSU

Ne göreyim bir baktım Anadolu Ajansı’nın haberine göre Amerika’da kasırga olmuş! “25 Nisan 2010. ABD’nin Mississippi eyaletinde meydana gelen kasırgada ölenlerin sayısı 10’a yükselirken, 20’dan fazla kişi de yaralandı. Mississippi Kriz Yönetim Ajansı Greg Flynn, Choctaw bölgesinde beş, Yazoo bölgesinde dört ve Holmes bölgesinde bir kişinin öldüğünü belirtirken, kasırganın bu bölgelerde evlerin dağılmasına, araçların ters dönmesine sebep olduğunu bildirdi. Köklerinden sökülen ağaçların yollardaki ulaşımı engellediği belirtildi...”
Aaaa ÖSYM de, 11 Nisan 2010’da yaptığı Yüksek Öğrenime Geçiş sınavındaki Sosyal Bilimler testinde kasırgalı bir coğrafya sorusu sormuş!
“Soru 30) 1998 yılında Orta Amerika ülkelerinden Honduras’ı etkileyen şiddetli kasırga ve yağışların ardından, Devlet Başkanı Carlos Flores “Başımıza gelen en büyük felaket bu. Köprüler, yollar, elektrik hatları, su ve kanalizasyon şebekeleri yıkıldı. 50 yılda yavaş yavaş yapılanları, 72 saatte yitirdik” demiştir. Carlos Flores bu sözleriyle kasırganın yol açtığı, I. toprak, II. ekonomi, III. altyapı, IV. nüfus kayıplarından hangilerini vurgulamıştır?

BİRİ HORTUM DİĞERİ TAYFUN

Ama bunların biri hortummuş, diğeri ise tayfun! Gel gelelim bu iki meteorolojik olayın farkını ne gazeteciler ne de öğretmenler ve ÖSYM’deki uzmanlar bilmezmiş. Daha da kötüsü ezberlerini bozmaz, doğrusunu öğrenmek için de bir türlü zahmete girmezlermiş!
Sonuç olarak az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik. Altı ay, bir güz gittik. Kahve çay içerek, lale sümbül biçerek gittik, gittik, bir arpa boyu yol gittik. Derken gökten üç elma düşmüş. Biri ÖSYM’ye, biri Milli Eğitim Bakanlığı’na, biri de görüp duyduklarını anlatan A.A.’ya. Onlar ermiş muradına, bize yine halkımıza masal anlatmak düşer.
Yazarın Tüm Yazıları