Evde psikiyatr günleri

Çocukları ile sağlıklı bir iletişim kurmak, onların gelişimlerine olumlu katkı yapabilmek için kafa yoran anneler, artık altın günlerinde olduğu gibi para toplayıp eve psikiyatr getiriyor.

Bu uygulamayı Türkiye’de ilk kez gerçekleştiren ise Bengi Semerci Enstitüsü...

ranızda altın gününe katılmayan var mı? Bir dönem düzenli görüşmek adına kuzenlerimle altın günü yaptık. O altınları tek tek biriktirmek zor. Ama mecbur kalınca alınıyor. Altın gününün iyi tarafı biriktirmeyi beceremediğiniz altınlara toplu halde sahip olmak.

Felsefesi altın gününe dayanan yeni bir uygulamayı öğrenince kadınların yaratıcılıklarına hayran oldum. Gayrettepe’de bir ev... Misafirlerin neredeyse hepsi çalışan anneler. Onları bir cumartesi öğleden sonra bir araya getiren ise Bengi Semerci Enstitüsü’nün "Evde Eğitim Sohbetleri" adı altında yaptığı ev eğitimleri... Arkadaşlarınızla bir araya geliyorsunuz, paranızı topluyorsunuz, Bengi Semerci Enstitüsü’nü arayıp, Prof. Dr. Bengi Semerci’yi ya da enstitüden uzman psikologları davet ediyorsunuz.

Çocukları ile sağlıklı bir iletişim kurmak, onların gelişimlerine olumlu katkı yapabilmek için kafa yoran anneler "Çocuğuma karşı en doğru davranış biçimim nasıl olmalıdır?", "Nasıl davranırsam çocuğumun gelişimini olumsuz etkilemem?", "Beğenmediğim davranışlarını değiştirmek için kızarsam benden uzaklaşmış olur mu?", "Cinsellikle ilgili sorularına gerçek cevaplar vermeli miyim?", "Çalışan anne olduğum için suçluluk duyuyorum ve isteklerine hayır diyemiyorum. Bu sınırsızlık çocuğumun gelişimini nasıl etkiler?" şeklinde uzayıp giden sorularını iki saat boyunca Prof. Dr. Bengi Semerci’ye yöneltiyorlar.

Rahatça soruyorlar

Bengi Semerci Enstitüsü’nün kurucusu Prof.Dr. Bengi Semerci’yi eve davet eden 32 yaşındaki Güneş Armutçu, 23 aylık Derin’in annesi. Çocuklarının yaşları 2 ile 3,5 arasında değişen 4 arkadaşıyla birlikte evinde "psikiyatr günü" düzenlemesini "Sürekli birbirimize deneyimlerimizi aktarıp, en iyi davranış biçimini bulmaya çalışıyorduk. Ancak bunu yaparken aynı zamanda yanlış davranabileceğimiz endişesini de taşıyorduk. Sonunda eve çocuk ve ergen konusunda uzman psikiyatr davet edip, tüm sorularımızın cevaplarını almaya karar verdik. Eskiden annelerimizin düzenlediği altın günleri yerine biz psikiyatr günleri düzenlemeye başladık" sözleriyle anlatıyor.

3,5 yaşında oğlu olan ve sigorta şirketinde çalışan Aslı Denizyaran da "Hepimizin tek amacı var, o da çocuğumuzu en doğru biçimde yetiştirmek. Okuduklarımız yeterli gelmiyor, ev ortamında daha rahat sorularımıza cevap bulduğumuz için bu yöntemi kullanmaya karar verdik" diyor.

3,5 yaşındaki erkek çocuğu annesi satış uzmanı Ayşe Erkut da "eve psikiyatr" çağırma gerekçesini "Oğlumdan cinsellik başta olmak üzere birçok soru geliyor. Hangisine ne kadar gerçek cevap vermem gerektiğini bilmiyorum. Bildiğim tek şey yanlış bir şey söyler ve davranırsam, çocuğum bunun acısını ergenlikte çeker. Sağlıklı bir birey yetiştirmek ve benimle ilişkisinin iyi olmasını istiyorum" sözleriyle açıklıyor.

Muhasebe uzmanı Figen Çinitaş ile ev kadını Demet Kaya’nın 2 yaşında kız çocukları var. Her iki anne de "Çocuklarımız ile iyi ve sağlıklı ilişki kurmak istiyoruz. Onlara yanlış davranmak, sorularına yanlış cevap vermekten çekiniyoruz. Bu nedenle de sorularımızın cevaplarını uzmanlardan almak istiyoruz. Üstelik sorularımızı ev ortamında çok daha rahat sorabiliyoruz" diyorlar.

İngiltere’de uygulanıyor

Kadınların "psikaytr günlerine" konuk olan Prof. Dr. Semerci "Evde eğitim programı" kapsamında bu toplantılara katıldığını, çocuklar ile ilgili ailelerin merak ettiği sorulara yanıt verdiğini belirtiyor. Bengi Semerci Enstitisü, geçtiğimiz haziran ayından bu yana bu programı uyguluyor. Semerci, geçen yıl İngiltere’de katıldığı bir ev ziyaretinde bu programı gördüğünü söylüyor. Öğrendim ki, aile eğitimleri altında ailelerle de toplanılıyormuş. Birkaç aile bir araya gelip aynı daveti yapıyorlarmış. Aranızda "Keşke sorunlarımı uzmanlarla konuşma imkánı bulsam" diyeniniz varsa, toplayın üç-beş arkadaşınızı ya 0212 225 70 74 numaralı telefondan randevu alın ya da www.bengisemercienstitusu.com adresinden detaylı bilgiye ulaşın. İyi sohbetler...

Aile eğitim konuları

Evinizde size özel eğitim (konuyu siz belirliyorsunuz)

Anne-baba olmaya hazırlık, hamilelik, bebeğin ilk yılları

Bebeğinizin ilk üç yılı

3-6 yaş çocukları

Okul dönemi

Ergenlik dönemi

Çocuğa özgü sorunlar ve yaklaşımlar

Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu olan aile ve erişkinlere eğitim ve destek

Kadın ve erkek ilişkileri, evlenme ve boşanma
Yazarın Tüm Yazıları