Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evde pastellere yer açın

Peri masallarına davet eden, hayalleri köpürten Uzakdoğu stilleri evlerdeki yerini güçlendiriyor.

Bu egzotik havanın baskın renkleri ise alışılageldiği gibi sadece doğal tonlar değil. Pasteller vargüçleriyle sızıyor yaşama mekanlarımızın içine. Bu paleti oluşturan toz pembe, yağ yeşili, uçuk mavi, bej ve beyazın saflığı, son yıllarda modern Batı ile sık sık buluşan Asya evlerini bizimle yeniden tanıştırıyor.

2009 trendleri bize ’hayatınızı basitleştirin’ diyor. Bu basitleşme manifestosunu uygulayabilmenin yolu ise sade hatlar ve pastel tonlardan geçmekte. Vintage mobilyalar hálá önemini korurken, patine yüzeyler, nostaljik ürünler de göze çarpıyor. Yeşil ve tonları ise, ekolojiye aratan ilgiyle birlikte ana renklerden biri konumunda. Sadeliğin asaletini parlatan pudra renkleri; pastel tonlarında mavi, toz pembe, su yeşili, vazgeçilmez renk beyaz ve bej bu yılın son demlerinde dekorasyon yolculuğunuzun refakatçileri olacak.

Bu yolculuğun gerçek rotasını mistik, lirik, kırılgan Uzakdoğu yollarından alıyoruz. Kültürel geçmişi binyıllara dayanan bu kıtanın daima esrarengiz bir yüzü olmuştur. Batı’dan o topraklara yapılan sayısız seyahat, daima yeni zenginliklerin belleklere yazılıp taşınmasıyla yayılmıştır. Baharatlardan geleneklere, yeme-içme alışkanlıklardan kumaş ve mobilya malzemelerine kadar pek çok alanda Batı Doğu’dan ilham almıştır, gerekirse de getirmiştir. Japonya ve Çin bu serüvenlerin daima ilk başvuru kaynağı olmuştur. Kolonyalizmden minimalizme kadar birçok akımın ilk doğum yeri de bu ülkelerdir.

Bugün, yeni bir çağda, yeni bir yaşam düzeninde Doğu da elini Batı’ya uzatmakta. Kendi stilini Batı’nın modernist ve sportif formlarıyla, malzemeleriyle, teknolojileriyle, işlevleriyle, kullanım yöntemleriyle ve estetiğiyle kombinlemekte. Bugün Doğu da, bir o kadar Batı’ya düşkün.

Dekorasyonda karşımıza çıkan bu palet, başta Çin olmak üzere büyük bir modernleşme koşusuna katılan Asya’nın yeni romantizmini gündeme taşınıyor. Kış sezonunun soğuk yüzünü yumuşak tonlarla ısıtan pudra renkleri de bu romantizmi destekliyor. Limon küfü, yağ yeşili ve kum renkleri, o toprakların doğaya dönük yüzünü yansıtırken, toz pembe, sarı, mavi ve sedef şiirsellikle örülü masumiyeti simgeliyor. Saten ve ipek gibi dokuların yumuşaklığını yün sıcaklığı ile ahşabın kilitli sihrini hasırın örgüsündeki gizemle birleştirebiliyoruz.

Uzakdoğu ülkelerinin nev-i şahsına münhasır dokusu ülkemizde uzun süredir çok ilgi çekiyor ancak onu biraz daha yumuşatmak, ferahlatmak ve feminenleştirmek için bu palet doğru parolanız olacaktır. Pek çok tasarımcının yaptığı gibi, siz de "kalbinizi Doğu’ya açın...".

Kaz tüyü uyku seti

Maya Tekstil, kurban bayramı ve yeni yıl arifesinde herkesi kaz tüyü uyku seti sahibi yapacak bir kampanya başlattı. Yıl sonuna kadar Boyner ve Özdilek mağazalarından Penelope kaz tüyü yorgan alanlar, yanında yastığını da alıp gidiyor.

İstanbul ve ötesi

Mimarlık’ın son dönem gerçekleştirdikleri arasından seçilen on yedi proje, "İstanbul ve Ötesi" başlığı altında 22 Aralık tarihine kadar Londra, Riba’da sergileniyor. Murat ve Melkán Tabanlıoğlu’nun projelerinin yer aldığı sergi Londra Riba (İngiliz Kraliyet Mimarlar Birliği) galerinlerinde 22 Aralık tarihine kadar devam ediyor.

Sergi, Tabanlıoğlu Mimarlık projelerinin küresel yol haritasını tespit etmek üzere izleyiciyle ilk kez "0" noktasında, Greenwich’te buluşuyor. Sergi Londra’dan sonra İstanbul, Tokyo, Amsterdam ve Viyana’da izlenebilecek.

Geometrik formlar

Mimarca’nın yeni aksesuVarları, yeni yıl öncesi Mimarca showroomları’nda yerini aldı. Yaşadığımız coğrafyanın kültürel renklerini her seferinde farklı bir bakış açısıyla yorumlayan Mimarca ekibi bu kez geleneksel el işçiliği ve geometrik formları karşı karşıya getirmiş.

Sancar Ahunbay bu kez kıvrak ve kırık formlara, pirinç üstü yirmi mikron gümüş kaplama ve ahşap, pişmiş toprak, taş bileşimleri ile; art obje kimlikli ve sunum işlevli tasarımlar gerçekleştirmiş.

Feng Shui haftası

22-27 Aralık tarihleri arasında Kalamış’taki Marshall KEY Showroom’da Feng Shui Haftası düzenleniyor. Gökyüzünü ve insanları izleyerek doğanın akışından yaşadığımız mekanlarda en iyi şekilde nasıl faydalanabileceğimizi gösteren Feng Shui’nin temel prensibi doğanın akışına saygı göstermek ve kendi doğamızla dış çevremizi uyumlu hale getirmek olarak tanımlanıyor. Hafta boyunca, konunun Türkiye’deki uzmanlarından Esra Koyuncu showroom’da seminerler ve özel seanslar düzenleyecek. Bilgi için: (0212. 339 83 83)

Efsanevi Diptyque

Sofistike ve yoğun parfümleriyle John Galliano’dan Carla Bruni’ye kadar birçok ünlü ismi büyüleyen Diptyque, ev parfümleri ve özel mumları, şimdi Beymen Home’larda. 12 ayrı aşamadan elde üretilen mumların her birinin kendine özgü bir kokusu bulunuyor. Sandal ağacından tarçına, lavantadan incir ağacına kadar 36 farklı parfümü 60 saat boyunca sürekli aynı yoğunlukta yayan 190 gr. ağırlığındaki mumların ayrıca 24 farklı ev spreyi ve 11 farklı eau de toilette’i de satışa sunuluyor.

Sabun çılgınlığı

2003 yılında Antwerp'te ilk dükkanını açan, pek çok Avrupa kentine yayılan ve Türkiye’deki ilk mağazasını Palladium Alışveriş Merkezi'nde açan The Soap Story, doğal, nemlendirici özelliklere sahip, gliserin bazlı el yapımı sabunlarıyla kendi tutkun kitlesini yarattı bile. Belçika’da üretilen ürünlerin hiçbiri hayvanlar üzerinde test edilmemiş. Doğal ve iyi bilinen kozmetik içeriklere sahip vücut ürünleri, etkili kişisel bakım ve eşsiz kokuları birleştiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları