Ev ödevi

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

‘‘Sen. Gel bakalım tahtaya!’’ Ardında şimşeklerden bir iz bırakarak vınlaya vınlaya size yönelen bu sesin hedefinden kurtulmanız mümkün değildir artık.

‘‘Sen. Tahtaya gel!’’ komutuyla birlikte yerinizden kalkar hazırlıksız yakalanmanın süklümpüklümlüğü içinde tahtaya doğru ilerlersiniz.

Ondan sonrası kem küm...Tam bir kabus.

Bu psikolojiden sıkıldım artık.

Susurluk dosyası yarım açık, daha doğrusu yarısı kapatılmışken, Meclis yolsuzluğu tam bir suskunluk karanlığına gömülmüşken, sen tut Mihri Belli'yi göz altına al.

Hem de, Yunanlı gazeteci ve politikacılarla Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne mutlaka girmesi gerektiğini tartışırken gelsin bu haber.

Bir yandan ülkenin hızla yol alan Avrupa trenine katılması gerektiğini savunur, öte yandan ‘‘Ama ev ödevlerini yapmadın!’’ mazeretine makul bir cevap ararken, ayağının altındaki zemin kaysın.

Kayayı tam dağın tepesine çıkarttığını düşünüp derin bir nefes almaya hazırlandığında, yeniden aşağı yuvarlanışını seyretmek zorunda kalan zavallı Sisifus gibi çaresizlik kuyusuna yuvarlansın ruhun.

Mihri Belli sorgulandıktan sonra serbest bırakılmış.

Ne fark eder? Yine aynı soruyla karşılaşacak olduktan sonra.

‘‘Ev ödevini neden yapmıyorsun? İnsan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü konularında neden hala adım atmıyorsun?’’

Önemli olan insanları yakalayıp yakalayıp sonra da lütfen serbest bırakmak değil.

Önemli olan siyasal ve sivil özgürlüklerin yasalarla güvence altına alınması;

Ülkenin demokrasi sıralamasında Etyopya, Haiti ve Tanzanya'dan sonra yer alıyor olmaması.

Neyin doğru olduğunu, neler yapılması gerektiğini Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, devletin her seviyesindeki sorumlular biliyor, söylüyor.

Anlaşılan sistem teflonlaştı.

Hiçbir şey değişmiyor.

***

IRAK krizi Hızır gibi yetişti de üç haneli enflasyon, doların 225 bin liraya dayanması tartışma dışı kaldı.

Hatta Başbakan'ın ‘‘Enflasyonu bu yıl da istediğimiz seviyeye indirmemiz mümkün olmayacak’’ açıklamasındaki ürpertici gerçek ne gazete, ne televizyonlarda sorgulanıyor.

Ama ateş düştüğü yeri yakıyor.

Türkiye refah, eğitim, sağlık standartları esas alınarak tespit edilen İnsani Gelişme sıralamasında Rusya, Bulgaristan ve İran'ın gerisinde kalıyor.

‘‘Ev ödevini yaptın mı?’’

Soru hep orada. Cevap bekliyor.













Yazarın Tüm Yazıları