Ev dışı tüketim 13 milyar Euro’ya çıktı, depolara ‘kuş disiplini’ de girdi

EV Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, 2005 yılında kurulan derneğin üyelerini ve yaptıkları işi tanımlayarak konuyu açtı:

Haberin Devamı

- Yaptığımız iş eskiden “toptancılık” olarak bilinirdi. Ancak, işimiz “toptancılık” tanımının çok ötesine geçmiş durumda. O nedenle ABD ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi “Ev dışı tüketim tedarikçisi” tanımını doğru buluyoruz.
Toptancılıkla aralarındaki farkın altını çizdi:
- Uzmanlaşmış tedarikçiler olarak bir zinciri yönetiyoruz. Başta gıda olmak üzere ürünlerin ev dışı tüketim noktalarına sağlıklı şekilde ulaşmasını sağlıyoruz.
Daha çok gıda üzerinde durdu:
- Bir restoranda veya otelde yemeğe gittiniz. Kullanılan gıda ürünlerinin ne kadar sağlıklı olduğundan emin olabilir misiniz? Ürünlerin nereden geldiğini, nakliye sırasında bozulmadığını anlayabilir misiniz? Biz bu konuda her türlü garantiyi veriyoruz.
Dernek üyesi 40 dolayındaki şirketi denetlediklerini vurguladı:
- Şirketlerde çalışan personelin gıda nakliyesini bilip bilmediğinden, soğuk zincire ne kadar özen gösterdiğine kadar her türlü denetimi yaparız.
Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Alıcılar, ev dışı tüketim noktalarının yaygınlığının altını çizdi:
- Türkiye’de restorandan otele, küçük büfelere kadar ev dışı tüketime hizmet veren 250 bin nokta var.
Derneğin Direktörü Soydan Cengiz, parasal büyüklüğe vurgu yaptı:
- Dünyada ev dışı tüketimi 2.3 trilyon doları buluyor. ABD, 543 milyar Euro ile ilk sırayı alıyor. Batı Avrupa pazarında bu rakam 430 milyar Euro düzeyinde bulunuyor. Türkiye’de ise 13 milyar Euro düzeyinde gerçekleşiyor. 2015’te 15 milyar Euro’ya çıkması bekleniyor.
Melih Şahinöz, sağlıklı ev dışı tüketimin öncelikle sağlıklı depolamadan geçtiğine işaret etti:
- Depolarda en önemli sorunlardan biri kuşlardır. Deponun içinde kuşların dolaşması, paketlerin zedelenmesi, delinmesi riskini beraberinde getirir. Zedelenen ambalaj ürünün bozulmasına yol açabilir. Kuşlara karşı her önlemi alırız.
Gıda tedariği işi yapanların eczacı titizliğinde çalışması gerektiğini kaydetti:
- Gıdaya deneyimli kişilerin dokunması gerekir. Nakliye yapanlar dahil, tüm personeli eğitiriz.
Murat Alıcılar araya girdi:
- Gıda ürünlerinin ev dışı tütekim noktalarında doğru kullanımı konusunda da eğitimler veririz. Bu iş için bizim şirkette 20 aşçı var.
Şahinöz ve Alıcılar’a Denizli’de bir restoranda gördüğüm uygulamayı aktardım:
- Yemeklerin yanında hangi marka yağ ve salçanın kullanıldığı tek tek yazıyordu.
Madem Türkiye genelinde ayda ortalama 2 kez, İstanbul’da haftada bir kez dışarda yemek yiyoruz, ev dışı tüketime yılda 13 milyar Euro harcıyoruz, öyleyse gıda güvenliğini o noktalarda da sorgulayalım.
ETÜDER’in bu yöndeki çabalarına destek verelim...

Haberin Devamı

Bölgenin en büyük fuarını düzenliyor

Haberin Devamı

ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, yanındaki CNR Holding’e bağlı Sine Fuarcılık’ın Genel Müdürü İsmail Özcan’a döndü:
- 28-31 Mart 2013 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da Avrasya ve Ortadoğu’nun en kapsamlı fuarını düzenliyoruz. İlk kez gerçekleşecek fuar, bölgedeki ev dışı tüketim tedarikçileri ile ev dışı tüketim noktalarını buluşturacak.
İsmail Özcan, fuara katılacak şirket sayısını aktardı:
- Fuara Ülker Eksper’den Konya Şeker’e, G2M’den Barilla’ya kadar 300’ün üzerinde şirket katılacak.
Fuara yurtdışından profesyonel ziyaretçiler beklendiğini kaydetti:
- Azerbaycan, İsrail, İran, Ukrayna, Almanya, Romanya, Mısır, Gürcistan, Suudi Arabistan, Fransa, İtalya, İngiltere,
ABD, Japonya gibi ülkelerden profesyonellerin fuarımızı ziyaret etmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Mardinli çocuklar ‘Derin Tutku’ için yarışa girdi

BİR-İKİ ay önce Melek Manisalı aradı:
- Ayşegül Dinçkök, Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki dalışlarında çektiği fotoğrafları “Derin Tutku” başlığıyla sergilemişti. Sergiyi geçen yıl eylül ayında Mardin’e götürmüştük. Dinçkök, oradayken Mardinli ilköğretim çocukları arasında resim yarışması düzenlemeye karar vermişti. O resimler elimize ulaştı. Jüride senin de olmanı istiyoruz.
Faber Castell/Adel desteğiyle gerçekleşen yarışmanın jürisi geçen hafta toplandı. Ben gayrimenkul fuarı Mipim için Cannes’da olduğum için toplantıya katılamadım.
Oya Eczacıbaşı, Emine Özilhan, Mustafa Taviloğlu, Prof. Nurhan Atasoy, Dr. Nazan Ölçer, Ayşe Sözeri Cemal, Zuhal Şeker, Zeynep Fadıllıoğlu, Arhan Kayar, Özlem Cankurtaran, Şeyma Doğramacı, Ferhan İstanbullu, Berrak Barut, Çağdaş Ertuna, Gülten İmamoğlu, İnci Aksoy ve Melda Narmanlı Çimen’den oluşan jüri 12 resim belirledi.
Yarışmayı kazanan 12 resmin dışında 50 resim 22 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Akvaryum’da sergilenecek. Yarışmayı kazanan resimlerin sahipleri 22 Nisan’da İstanbul Akvaryum’da ödüllerini alırken, 50 çocuğa da mansiyon verilecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları