Erkan Çelebi: Siemens, tepsiyi unuttu mu

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Siemens'in 22521 model mikrodalga fırınların kataloğuna göre, ambalajdan ürünün yanı sıra iki tepsinin daha çıkması gerekiyor. Buna rağmen, katalogda yer alan tepsiler, ürünle birlikte verilmiyor. Aksesuar olarak ayrıca satılıyor. Siemens ise sadece, tepsilerin ambalajdan çıkmadığını farkeden müşterilerinin taleplerini karşılıyor.

Oysa, Tüketici Yasası'na göre, kullanım ve tanıtım broşürlerinin tüketicileri yanıltıcı bilgiler içermemesi gerekiyor. Bu broşürlerde yer alan özelliklerin mutlaka üründe de bulunma şartı var. Yasa, ürününde olmayan bir özelliği varmış gibi gösteren firmalara, 5 milyar 400 milyon liradan başlayan para cezalarının uygulanmasını öngörüyor. Çünkü, firmanın kılavuz ve broşürlerinde tüketicilere yanlış bilgi vermesi, yanıltıcı reklama giriyor.

AYRI SATILIYOR

Siemens'in 22521 model fırınından satın alan okuyucularımızdan Murat Ünsal, tanıtım ve kullanım kılavuzunu okuduğunda, ürünle birlikte iki adet tepsinin de verilmesi gerektiğini gördü. Buna rağmen ürünün ambalajında katalogda görünen iki tepsi bulunmuyordu. Sadece, ürün yer alıyordu. Bunun üzerine hemen mikrodalga fırını aldığı Siemens bayiine gitti. Siemens bayii, bu iki tepsinin aksesuar olarak satıldığı ve almak isterse ayrıca bir bedel ödemesi gerektiğini söyledi. Ardından ana firmayı aradı. Ancak, ana firmadan da bir sonuç alamadı.

Hürriyet'in Tüketici Köşesi'ne başvuran Murat Ünsal'ın şikayetiyle ilgili olarak arkadaşımız Fadime Çoban devreye girdi. Yetkililerden kullanım kataloğunda yer almasına rağmen, tepsilerin neden ürünle birlikte verilmediğini sordu.

MODEL DEĞİŞİNCE

Mikrodalga fırınlara yanlış kullanım kılavuzu konulduğuna dikkat çeken Siemens yetkilileri, ‘‘Mikrodalga fırınların daha önceki modelleri iki tepsiyle birlikte satılıyordu. Ancak, bu tepsiler yeni model mikrodalga fırınlardan çıkarıldı. Aksesuar olarak ayrıca satılıyor. Ancak yeni üretim mikrodalga fırınlar ambalajlanırken bir yanlışlık yapılmış. Almanya'da yapılan bu yanlışlık sonucunda mikrodalga fırınların özellikleri değiştiği halde içine eski kullanım kılavuzları konulmuş. Biz de Almanya'dan ithal edilen bu ürünlerin orjinalliğini bozmamak için ambalajlarını açıp kullanım ve tanıtım kılavuzlarını değiştirmek istemiyoruz. Bu ürünlerden satın alan müşterilerimiz şayet bize başvurup, talepte bulunursa, bu tepsileri kendilerine ücretsiz olarak gönderiyoruz’’ dediler.

Fadime ÇOBAN

Yazarın Tüm Yazıları