Erkan Çelebi: Kullandığınız kalem pillerin ömrünü biliyor musunuz?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

İngiliz Which Dergisi, alkalin kalem pilleri, taşınabilir CD ve Walkmenlerde ayrı ayrı test etti. Derginin yaptığı testlerin sonuçlarını, pillerin Türkiye'deki fiyatlarıyla karşılaştırdık. İngiltere'de günde bir saat kullanılan CD çalara pil bedeli olarak yılda 160.6 pound yani, 99 milyon lira ödenirken bu rakam Türkiye'de, 42 milyon liraya düşüyor.

Dünyanın önde gelen tüketici dergilerinden Which, oyuncaktan, televizyon kumandasına, walkmen'den duvar saatlerine kadar bir çok üründe kullanılan kalem pilleri kişisel CD ve kaset çalarlarda ayrı ayrı test etti. Dergide yayınlanan test sonuçlarına göre, alkalin kalem pillerin kullanılmadıkları süre içinde enerjilerinden bir şey kaybetmedikleri ortaya çıktı.

Which Dergisi'nin yaptığı testlerde en iyi performansı Duracell Ultra sağladı. Bu pil, Walkmen diye adlandırılan kişisel kaset çalarlarda 17 saat kullanılabiliyor. Ancak, bu pil İngiltere'de satılan alkalin piller arasında en pahalı olanı. Dergi ayrıca, Energizer Advanced Formula, Kodak Xtralife, Panasonic Power ve Philips Powerlife'ı da satın alınabilecek en iyi piller olarak değerlendirdi. Bu değerlendirme Energizer Advanced ve Philips Powerlife, CD çalarda 5 saat 30 dakikalık, kaset çalarda ise 16 saat 18 dakikalık performanslarıyla girdiler. Panasonic Power, testler sırasında CD çalarda 5 saat 24 dakika, Kodak ise 5 saat 6 dakika dayandı. Bu pillerden Panosonic, kaset çalarları 16 saat 12 dakika, Kodak ise 15 saat 42 dakika aralıksız çalıştırdı.

Derginin İngiltere'de test ettiği toplam 19 alkalin pilden yedisi, şu anda Türkiye'de satılıyor. Energizer Advenced Formula'nın da önümüzdeki günlerde satışına başlanacak. Biz de, Which Dergisi'nin bu sekiz kalem pille ilgili test sonuçlarını Türkiye'deki fiyatlarıyla karşılaştırdık. İlginç bir tablo ortaya çıktı.

Günlük kullanımda belki dikkate bile almadığımız kalem pillere, yılda ödediğimiz bedel oldukça kabarık. Dergi'nin yaptığı araştırmanın sonuçları da, bunu açıkça ortaya koyuyor. İngilizler, günde bir saat iki pille çalışan CD çalarda Duracell Ultra pil kullandığı taktirde, yılda pil bedeli olarak 160.6 pound, yani 99 milyon lira ödemek zorunda kalıyor.

Oysa, Türkiye'de aynı pile yılda 42 milyon lira ödeniyor. Bu da, Türkiye'de satılan kalem pillerin fiyatının İngiltere'ye oranla çok düşük olmasından kaynaklanıyor.

İki pille çalışan CD çalarda şayet, Duracell Power Check kullanılırsa, bu kez ödenen bedel 44 milyon liraya çıkıyor. Bu rakam, Philips Powerlife kullanıldığı taktirde 32 milyon liraya, Panasonic Power'da 34 milyon liraya, Kodak'da da 35.5 milyon liraya düşüyor. Fiyatı ucuz olmasına rağmen Varta Extra Longlife'da 37 milyon lira oluyor. Türkiye de yıl boyunca her gün bir saat kullanılan taşınabilir CD çaların Sony marka alkalin pil için 40 milyon liraya yakın bedel ödenmek zorunda kalınıyor.

Yapılan testlerin sonucunda, alkalin piller, şarjlı pillere oranla hem daha ucuz, hem de daha uzun süre dayanıklı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, tekrar doldurumlu pilleri kullanmak için elektrikle çalışan doldurma cihazlarından da almak gerekiyor. Ancak, tekrar doldurulabilen pillerin 1000 defa doldurulup, yeniden kullanılabilme özelliği bulunuyor. Bunun sonucunda da tekrar doldurulan piller, tek kullanımlı pillere oranla çok daha ucuza geliyor. Which Dergisi, tüketicileri tekrar doldurulabilen pilleri kullanmalarını öneriyor.

Yazarın Tüm Yazıları