Erkan Çelebi: Hasan'ın yemediğiyle Hans sağlıklı besleniyor

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

AVRUPA ve Amerika'dan oluşan talep sonucunda, Türkiye'deki 9 bin 599 işletme yılda 99 bin 300 ton BİO ürün üretiyor. Ancak üretilen bu hormonsuz ve tarım ilaçsız ürünler, yeterli bilinç oluşmadığı için iç piyasadan talep görmüyor, Almanya başta olmak üzere tamamına yakını Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediliyor.

TÜRKİYE artık, Avrupa'nın hormonsuz ve tarım ilaçsız BİO ürün üretim merkezi konumuna geldi. Ancak, Türkiye'de üretilen bu hormonsuz sağlıklı ürünlerle Hasan değil, Hans besleniyor. Hasan ise hormonlu domates ve bamya yiyerek, bol bol kanser depoluyor.

Çünkü, Türk tüketicileri sağlıklı BİO ürünlerle ilgili olarak yeterince bilinçlendirilemiyor. Bu da, Türkiye'de üretilen hormonsuz sağlıklı ürünlerin birkaç süpermarket dışında iç piyasada talep görmemesine yol açıyor. Oysa, Türk tüketicilerinin rağbet etmediği bu ürünleri, başta Almanya olmak üzere Avrupa ve Amerika ülkeleri havada kapıyor.

100 BİN TON ÜRETİM

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı araştırmaya göre, Avrupa ve Amerika'dan oluşan yoğun talep üzerine Türkiye'deki Organik Tarım alanları son 10 yıl içinde 37 hektardan 27 bin 810 hektara ulaştı. Aynı dönemde Organik Tarım'la uğraşan işletme sayısı da 313'ten 9 bin 599'a yükseldi. Bu işletmeler şimdi domatesten fasulyeye, nohuttan pirince, zerdaliden incire kadar hormon ve tarım ilacı kullanmadan yılda toplam 99 bin 300 ton üretiyor.

Türkiye'de üretilen bu sertifikalı hormonsuz ve tarım ilaçsız BİO ürünlerin en büyük alıcısı Almanya... Almanya, Türkiye'de üretilen Organik Tarım ürünlerinin yüzde 61'ini satın alıyor. Almanya'nın ardından yüzde 15'lik payla Amerika Birleşik Devletleri geliyor. İngiltere, Danimarka ve Fransa'da Türk BİO ürünlerinin önemli alıcılarından. Ayrıca, Hollanda, İsveç ve İsviçre'de Türkiye'den hormonsuz gıda ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.

İç pazarda yapılan araştırmalar, Türkiye'de de Organik Tarım yöntemiyle yetiştirilmiş ürünleri tercih eden bilinçli bir tüketici kesiminin varlığını göstermesine rağmen, bu bilinç henüz satış rakkamlarına yansımış değil. Ancak yapılan bu araştırmalar, düzenlenecek bir kampanya Türkiye'de de potansiyel bir pazarın oluşturulması için yeterli olacağı sonucunu ortaya koyuyor.

NEDEN BİO ÜRÜNLER

Amerikan Çevre Koruma Dairesi'nin yaptığı araştırmalara göre, zararlı otlarla mücadele ilaçlarının yüzde 60'ı mantarla mücadele ilaçlarının yüzde 90'ı ve zararlı böceklerle mücadele ilaçlarının da yüzde 30'u kanserojen madde içeriyor. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 1987 yılında yayınladığı rapora göre de bu ilaçlar, olağan kanser vakalarına ek olarak 1.4 milyon Amerikalı'nın daha kansere yakalanmasına neden olacak.

Bu araştırmalar ayrıca, gıdalardaki kanserojen maddelerin bebek ve çocukları yetişkinlere oranla 8 kat daha fazla etkilediğini ortaya koyuyor.

Lerna ASURLUOĞLU

Bakan Gökalp:

Pazarlamada

zorlanıyoruz

TARIM ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, bakanlık olarak ekolojik tarıma gereken önemi vermeye çalıştıklarına dikkat çekerek, ‘‘Ekolojik tarıma geçiş ve ekolojik olarak üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda bazı zorluklarla karşılaşmaktayız. İç tüketimde hemen hemen ekolojik ürün pazarı bulunmuyor. Ancak gerek ihracattaki gerekse iç piyasadaki zorlukların aşılması için çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımızın başında da bu ürünlerin tanıtımı geliyor’’ dedi.

SEVGİM TOPRAK'ın Yataş marka oturma grubunun solan kumaşı yenilendi

BERHAN BURULDAY'ın arızalanan Tefal marka ekmek kızartma makinası yenisiyle değiştirildi

BÜLENT BOZDAYI'nın kumaşlarında renk solması meydana gelen oturma grubu, İstikbal tarafından yenisiyle değiştirildi

AYLA ÖZBİLGİÇ'in karşı tarafa ses vermeyen Nokia marka cep telefonunun arızası Başarı Elektronik tarafından giderildi

KAYIHAN KONUK'un arızalanan Arçelik marka buzdolabı, yenisiyle değiştirildi

MUHİTTİN AYKUT'un hasar bedeli Işık Sigorta tarafından ödendi

CEMİL YOLCU'nun kontrol panel kapağı arızalanan Baymak marka kombisi yenisiyle değiştirildi

AYNUR TELLİOĞLU'nun deforme olan Kobold marka şemsiyesi, Çarşı mağazası tarafından geri alındı

HALİSE KILIÇER'in deforme olan kanepesi, Gaysan tarafından onarıldı

MÜCAHİT KAYA'nın hasar bedeli Ticaret Sigorta tarafından ödendi.

Yazarın Tüm Yazıları