Erkan Çelebi: Enos domates salçasını Dardanel diye sattılar

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Üretim aşamasında 48 bin adet Enos domates salçasının ambalajına Dardanel etiketi yapıştırılınca, 220 bin liralık salçayı marketlerde 560 bin liradan sattılar. Sorunun hatalı etiketlemeden kaynaklandığını açıklayan Dardanel yetkilileri, ‘‘Bu salçaları piyasadan toplamaya çalışıyoruz’’ dediler.

MARKETTEN 560 bin liraya satın aldığınız Dardanel marka domates salça etiketinin altından 220 bin liralık Enos salça çıkarsa, sakın şaşırmayın. Çünkü, üretim aşamasında 48 bin adet Enos marka domates salçasının ambalajına, Dardanel etiketi yapıştırılarak, piyasaya sürülmüş... Sorunun hatalı etiketlemeden kaynaklandığını savunan Dardanel yetkilileri, ‘‘Dardanel diye dağıtılan Enos salçalarını marketlerden toplamaya çalışıyoruz’’ dediler.

YÜZDE 60 UCUZ

Dardanel Grubu'nun konserve üretimi yapan Edirne'ye bağlı Enez'deki fabrikasında günde 150 ton soyulmuş domates, 150 ton bezelye, 25 ton biber, 150 ton dilimlenmiş domates, 25 ton ketçap, 500 kilo da domates tohumu işleniyor. Ayrıca, yılda 15 bin ton domates salçası ve 4 bin 500 ton balık konservesinin üretildiği bu fabrikada, Dardanel markasının yanı sıra satın alma gücü düşük gelir grubu için de Enos markasıyla üretim yapılıyor.

Dardanel'in dağıtımını Detay Pazarlama, Enos'un dağıtımını ise Enko Konserve ve Gıda Maddeleri Pazarlama adlı kuruluş gerçekleştiriyor. Enos markalı konserveler, Dardanel'e oranla yüzde 60 daha ucuza satılıyor. Bu yolla Dardanel, Enos konservelerle alım gücü düşük olan tüketicilerden de pay kapmaya çalışıyor.

ENOS DARDANEL OLDU

Ancak, geçtiğimiz aylarda Dardanel'in Enez'deki konserve fabrikasında yaşanan bir karışıklık, 2 bin koliden oluşan 48 bin adet Enos marka salçanın Dardanel etiketiyle ambalajlanmasına yol açtı. Üretim aşamasında yaşanan bu karışıklığın farkedilmemesi üzerine Enos marka salçalar, bakkal ve marketlere Dardanel etiketiyle dağıtıldı. Tüketiciler de 560 bin lira ödeyerek, Dardanel diye 220 bin liralık Enos marka salçaları aldı.

Dardanel diye aldıkları salçaların Enos çıkması üzerine üretici firmaya şikayette bulunan tüketiciler, geç de olsa karışıklığın farkedilmesini sağladılar.

GERİ TOPLANIYOR

Tüketicilerin başvurusu üzerine arkadaşımız Lerna Asurluoğlu Detay Pazarlama'nın Dardanel ürün sorumlusu Şebnem Özerdinç'le görüştü. Özerdinç, sorunun üretim aşamasındaki bir karışıklıktan kaynaklandığını savunarak, ‘‘Dardanel'in Enez ve Çanakkale'de olmak üzere üretim yaptığı iki ayrı fabrika var. Çanakkale'de dondurulmuş gıda ve su ürünleri üretiliyor. Enez'de ise konserve üretimi yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda Enez'deki fabrikada gece vardiyasında çalışan işçiler, iki bin koli yani 48 bin adet Enos salçanın ambalajının üzerine yanlışlıkla Dardanel etiketlemesi yapmışlar’’dedi.

Dardanel markasıyla fabrikada üretilen ve etiketlenen ürünlerin Detay Pazarlama tarafından bayilere, oradan da bakkal ve marketlere dağıtıldığına dikkat çeken Özerdinç, ‘‘Bayi ve tüketicilerden gelen şikayetler üzerine yanlış etiketlenen ürünleri piyasadan toplamaya başladık. Şu ana kadar 1280 koli ürün toplandı. Geri kalan ürünlerin toplanabilmesi için de bakkal ve müşterilerin ellerindeki hatalı etiketlenen ürünleri bize bildirmesi gerekiyor. Aksi taktirde bizim onlara ulaşmamız mümkün değil’’ diye konuştu.n Lerna ASURLUOĞLU

Kursu yarıda bırakan

öğrenciler icralık oldu

KAPIDAN pazarlama yöntemiyle kayıt yapan Medikasev Vakfı Yabancı Diller Sanat ve Meslek Kursu, 300 öğrencisini icraya verdi. İlköğretim okullarına giderek öğrencilerle anket yapan dersane, ardından bu öğrencilerin evlerinde tanıtım yaparak dershaneye kaydolmalarını sağlıyor. Fiyatın cazibesine kapılıp kayıt yaptıran 300 öğrenci, eğitimi yetersiz bulduğu için kursu bırakınca dersane, kurstan ayrılanların senetlerini işleme koyarak, icraya verdi. İcraya verilen öğrencilerden Filiz Gürsoy'un başvurusu üzerine Medikasev Vakfı Yabancı Diller Sanat ve Meslek Kursları Müdürü Nalan Yurtay'la görüştük. Yurtay, hastalık veya taşınma dışında kursun yarıda bırakılamayacağını söyleyerek ‘‘İcraya verilenlerin yüzde 80'ini ilköğretim öğrencileri oluşturuyor. Bazı velilerimiz eğitim işini hafife alıyor ve ne yazık ki çok cüzzi olan kurs aidatlarını bile ödemiyor. Kursumuz vakıf kuruluşu olduğu için şu anda ayda 8 saat İngilizce dersine 9 milyon lira ücret alıyoruz. Her açılan sınıfın belli bir kontenjanı var. Bir kişi bile kalsa kursa devam ediyoruz ve öğretmen ücretlerini ödüyoruz. Hiçbir hastalık veya nakil sorunu olmadan kursun yarıda bırakılamayacağını sözleşmelerimizde belirtiyoruz’’ dedi. Yurtay, kursa devam etmeyenlerin kayıt oldukları dönem sona erse bile icra ile de olsa ücretlerini ödemeleri durumunda tekrar eğitim hakkına kavuşacaklarını söyledi.

Açıkkart'ta paranıza

faiz ödeyebilirsiniz

AÇIKKART hesabına, borcundan 70 milyon lira fazla yatıran Uğur Uysal, bunu farkedince parayı çekti. Ancak banka kendisinden nakit çekim ücreti tahakkuk ettirdi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Garanti Bankası yetkilileri, Uysal'ın bu uygulamayla ilk kez karşılaştığı için faiz bedelini iptal ettiler. Yetkililer, ‘‘Açıkkart hesabına yapılan fazla ödemelerin geri alınabilmesi için müşterilerimizin, Açık Şube yetkililerine ya da Açık Müşteri Hizmetleri'ne yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Bu durumda itiraz konusu olan tutar müşterinin ismine havale ediliyor. Herhangi bir yazılı başvuru yapılmazsa fazla tutar yaptığı daha sonraki harcamalardan düşülüyor. Ancak kredi kartına yatırılan fazla paranın ATM aracılığıyla çekilmesi durumunda, nakit avans çekim işlemi olarak değerlendirilerek nakit işlem faizi uygulanıyor’’ dediler.

Yazarın Tüm Yazıları