Erkan Çelebi: Emlakçıların kapora oyunu

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

BAZI emlakçılar, ev sahibi adına müşterilerden kapora alıyor. Mal sahibi ortaya çıkmamasına rağmen, bu kapora bedellerine el koyuyor. Bunu da sözleşmelere ekledikleri bir maddeyle yapıyor. Bu sözleşmelerde, anlaşmanın tek taraflı iptali durumunda, vazgeçen tarafın tazminat ödeme şartı getiriliyor.

İSTANBUL'daki bazı emlakçılar, tüketicilerin ‘‘Kelepir fiyatına ev sahibi olma’’ zaafından yararlanarak, vurgun gerçekleştirmeye başladı. Bu emlakçılar, verdikleri ‘‘Kelepir’’ ilanlarıyla müşterileri bürolarına çekiyor ve hayali ev sahipleri adına aldıkları kaporalara el koyuyor. Bunu da, imzalattıkları sözleşmelere ekledikleri maddelerle gerçekleştiriyor.

Bu emlakçıların ağına düşen tüketicilere ilk önce bir sözleşme imzalattırılıyor. Bu sözleşmelerde, anlaşmanın tek taraflı iptali durumunda, vazgeçen tarafın tazminat ödeme şartı getiriliyor. İlk bakışta mantıklı görülen bu madde, iş uygulamaya gelince alıcının aleyhine dönüşüyor.

SATICI ORTADA YOK

Çünkü, sözleşme imzalanmasına rağmen, pazarlanan konutun sahibi devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için aylarca ortaya çıkmıyor. Genellikle bu ev sahipleri de yurt dışında yaşayan gurbetçiler oluyor. Her nedense bu ev sahipleri de evin devir teslimini yapmak için bir türlü Türkiye'ye gelemiyor. Bir yakınına da vekalet veremiyor.

Böylece alıcı, sözleşmeyi tek taraflı iptal etmeye zorlanılıyor. Ev sahibini beklemekten sıkılan alıcı, evi almaktan vaz geçip, yatırdığı kaporayı geri istediğinde emlakçılar, imzalattıkları sözleşmeyi önüne koyuyor. Bu sözleşmeye dayanarak, kaporayı iade etmediği gibi, üstüne bir de tazminat talep ediyor.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu, sahibi ortada bulunmayan evleri pazarlayan emlakçılarla ilgili olarak İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş'le görüştü. İstanbul'da sayıları 24 bini bulan emlak komisyoncularından bazılarının ‘‘Kapora’’ tuzağıyla ev sahibi olmak isteyenleri ağına düşürmeye çalıştığını söyleyen Ateş, ‘‘Sadece son bir yıl içinde 60 emlakçının bu yöntemle müşterilerini kandırdığını tespit ettik. Ancak, 24 bin emlak komisyoncusu arasından bunları ayıklamak hiç de kolay olmuyor. Tespit edip, kapattırdığımız emlakçı bir süre sonra başka bir semtte faaliyet göstermeye başlıyor’’ dedi.

KAPORA ALAMAZ

Bu emlakçıların pazarladıkları evlerin genellikle kendilerine ait olduğuna da dikkat çeken Sabri Ateş, ‘‘Bu evleri sahibi yurt dışındaymış gibi gösterip, müşterilerinden kapora alıyorlar. Oysa kapora sadece mal sahibine verilir. Emlak komisyoncusunun kapora alabilmesi için mal sahibinden yazılı bir vekaleti olması gerekir. Ne var ki, bu yöntemle çalışan emlakçılar, yetkileri olmadığı halde milyarlık kaporaları ev sahibi adına alıyor. Daha sonra da sözleşmeye ekledikleri maddelerle, bu kaporaların üstüne yatıyorlar. Bazıları işi daha da ileri götürüp, tazminat bile talep ediyor’’ dedi.

Daire satın almak isteyenlerin alacakları mülkün en azından kat irtifakının bulunduğuna dikkat etmesi gerektiğine de değinen Ateş, ‘‘Emlakçılar, kaporanın dışında müşterilerinden, ulaşım masrafı, gösterme ücreti gibi adlar altında ek para talep ediyor. Oysa, emlakçıların müşterilerinden sattıkları ya da kiraladıkları mülkler için komisyon dışında herhangi bir ücret talep etmesi yasak. Tarifeye göre satışta uygulanması gereken komisyon oranı, yüzde 3'dür. Bu oran, alıcı ve satıcıya birlikte uygulanır. Kiralamalarda ise yıllık kira bedelinin yüzde 12'si komisyon olarak emlakçıya ödenir’’ diye konuştu.

Her esneyen

Lycra değil

DUPONT, esneyen tüm kumaşlar için tescilli markası Lycra'nın kullanılmasından şikayetçi. DuPont'dan yapılan açıklamada, 1959 yılından itibaren üretmeye başladıkları esneyen kumaşların markası olan Lycra'nın izin alınmadan kullanıldığına dikkat çekilerek, ürettikleri Lycra kumaşların yedi kat esneme özelliğine sahip olduğu vurgulandı. Yetkililer, ‘‘Bu kumaş, serbest bırakıldığında ise tekrar normal boyutuna sorunsuz olarak dönüşüyor. Ancak, piyasada Lycra markası kullanılarak üretilen sahte kumaşlar ise, esnediğinde eski formuna dönemiyor. Böylece, giysilerin diz ve dirsek kısımlarında potlukların oluşmasına yol açıyor. Oysa, lycra kumaşlarda bu tip sorunlar yaşanmıyor. Ayrıca, ütü ihtiyacı da askariye iniyor’’ dediler.

Lastik ayakkabı

elektrik çarpar

OKUYUCULARIMIZDAN Ahmet Yüksel, Yeşil Kundura'dan aldığı ayakkabı yüzünden sürekli elektriğe çarpılmaktan yakınıyor. Yüksel'in sorunuyla ilgili olarak Yeşil Kundura yetkilileriyle görüştük. Yetkililer, ABD'den ithal edilen, Hushpuppies marka ürünlerin tabanında, Eva adlı lastik benzeri bir hafif malzeme kullanılıyor. Bu malzeme, aşırı elektrik yüklü alanlarda elektrik akımını iletebiliyor’’ dedi.

LEVENT BAYINDIR'ın cep telefonu bataryasını değiştiren Sakarya Telekomünikasyon Sistemleri Pazarlama Müdürü İlkay Mısırlıoğlu'nun adı, geçtiğimiz hafta yayınladığımız Posta Kutusu'nda yanlışlıkla şikayetçi olarak yer aldı. Düzeltir, özür dileriz.

DİLEK KOŞAR'ın altı açılan Slazenger marka spor ayakkabısı, Yalı Spor Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

İBRAHİM ÜNAL'ın arızalanan T28 cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

AYŞE DENİZ KARASAÇ'ın esneyen kazağı Little Big Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

YEŞİM BAYKAL'ın çamaşır makinasının arızalanan su seviye anahtarı Arçelik tarafından değiştirildi.

DİDEM SÜER'in bataryası arızalanan cep telefonu Alcatel tarafından yenisiyle değiştirildi.

İHSAN KARAOĞLU'unun arızalanan T18 cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

SEDAT SARIKAYA'nın ön ödemeli iki hattı Telsim tarafından teslim edildi.

VEDAT TURAN'ın arızalanan otomatik dikiş makinası Singer tarafından onarıldı.

DİLEK DENİZ'in arızalanan fırın ve televizyonu Arçelik tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları