Erkan Çelebi: Cinsel sağlık ürünlerinin reklamı ahlaka uygun mu?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Tüketici Yasası'na göre, ticari reklamların genel ahlaka uygun olması gerekiyor.

Peki, suni vajina, uzatmalı prezervatif, penis büyütücü vakum pompa, geciktirici sprey, şişme kadın gibi cinsel sağlık ürünlerinin reklamları, genel ahlaka uygun mu?

Cinsel sağlık ürünleriyle ilgili bu tartışma, Ankara'daki Melisa ve Venüs adlı iki ‘‘seks shop’’, bastırdıkları el ilanlarını Kızılay Meydanı'nda dağıtmaya başlaması üzerine patlak verdi.

BAYAN SATIŞ ELEMANI

Bu ilanlardan ‘‘Melisa Sağlık Ürünleri’’ başlığını taşıyanda, ‘‘Daha sağlıklı ve daha mutlu bir cinsel yaşam artık çok uzak değil. Avrupa'dan ithal cinsel sağlık ürünlerimizle sağlıklı bir yaşamın tüm güzelliklerini keşfedin. Ürünlerimizi isterseniz mağazamıza gelin görün veya telefonla bilgi edinin. Size sadece bir telefon kadar uzağız’’ deniliyor ve ürünler hakkında ayrıntılı bilgilere yer veriliyor. Ayrıca ilanda, bayanlar için özel bir bayan satış elemanının bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

‘‘Venüs Shopping Center size sağlıklı ürünler sunar’’ başlıklı diğer ilanda ise pazarladıkları cinsel sağlık ürünlerinin tek tek özellikleri ayrıntılarıyla anlatılıyor ve bu ürünlerin kurye servisi aracılığıyla müşterilere ulaştırıldığına değiniliyor. Kızılay Meydanı'nda dağıtılan bu el ilanlarla ilgili şikayetler üzerine Reklam Kurulu, bu ilanların genel ahlaka aykırı olup olmadığını araştırmaya başladı.

YASA NE DİYOR ?

Çünkü, Tüketici Yasası'nın ticari Reklamlar ve İlanlar başlıklı 16'ncı maddesine göre, ticari reklam ve ilanların yasalara ve genel ahlaka uygun, dürüst ve doğru olmaları gerekiyor.

Ayrıca, reklam ve ilanların genel ahlak kurallarına aykırı ifade ve görüntü içermemesi, cinselliği istismar etmemesi ve pornografi içeren ifade ya da görüntü taşımaması da zorunlu.

Reklam Kurulu üyelerinden Sinan Vargı, tüketicilerden gelen şikayetler üzerine Kurul'un inceleme başlattığına dikkat çekerek, ‘‘Reklam Kurulu, geçtiğimiz hafta toplanarak, Kızılay Meydanı'nda bu el ilanlarını dağıttıran Venüs ve Melisa adlı firmalardan savunmalarını isteme kararı aldı. Şimdi firmaların gönderecekleri görüşler doğrultusunda bir araştırma yapılacak. Bu araştırmanın sonucunda da, satışı serbest olan cinsel sağlık ürünlerinin reklam ve ilanlarının da genel ahlaka uygun olup, olmadığı kararına varılacak’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları