Erdoğan, TC’nin kırmızı çizgilerini değiştiriyor…

AKP’nin 3. kurultayında Başbakan’ın yaptığı konuşma, uzun yıllardan beri, T.C. Devletinin temel politikaları veya kırmızı çizgileri olarak kabul edilmiş olan tüm yaklaşımları alt üst eden ögelerle doluydu. Cumhuriyetin temel anlayışlarını değiştiren bu söylem, 2011 seçimlerinde kabul edilirse, karşımızda bambaşka bir Türkiye Cumhuriyeti bulacağız. Bakalım, bu söylediklerini yerine getirebilecek mi?

Haberin Devamı

Erdoğan’ın AKP’nin 3. kurultayındaki konuşması çok parlaktı.İlerdeya “Tarihi bir dönemeç” olarak nitelenecek veya Başbakan’ın “başarısız bir deneyimi” olarak kitaplara geçecek. Söylediklerinden bir bölümünü dahi uygulayabilse, Erdoğan’ın bu konuşması çok şeyi değiştirecek. Ülkedeki genel “anlayış” veya “yaklaşımlar” bir daha eskisi gibi kalmayacak.

 

Erdoğan’ın konuşmasını birçok yönden eleştirebiliriz, ancak öyle sözler söyledi, öyle açılımlarla karşımıza çıktık ki, şu veya bu şekilde herkesi etkiledi.

 

Erdoğan  bir süredir şurada burada söylediklerini, ilk defa toplu halde ve bir manifesto gibi ortaya koyduğu için, dikkatleri çekti. Kafasındaki “Yeni Türkiye Cumhuriyeti,” daha netleşti. Eskiyle, kendi “anlayışı” arasındaki farkı çok çaprıcı biçimde ortaya koydu.

Haberin Devamı

 

Eskiden, T.C. Devletininuyguladığı yazılı olmayan anlayışlar, kafalardaki klişeler, politikalar veya kırmızı çizgiler arasında, azınlıklar, (yahudi veya Rumveya hristiyan, özetle tüm yabancılar) farklı etnikgrupları, (başta Aleviler, Kürtler) resmi ideolojiye karşı çıkan veya eleştiriselgözle bakanları,farklı ideoloji veya siyasi görüştekileri (koministler)dışlamakön planda tutulurdu.Cumhuriyet ilkelerine,Devletin resmi ideolojilerine,yönetim anlayışına ters düşen her görüş veya her kişi itilir kakılır, gerekirse hapisanelere atılırdı.

 

Kıbrıs ve Ermenistanla ilişkiler çözülmez, sorunlar arasındatutulur, AB ile flört etmekle yetinilir ve dış politika ABD-AB ekseninde yürütülürdü. Özellikle 1940’lardan itibaren, yukarda saydığım ilkeler çerçevesindeki Devlet yaklaşımı, çatık kaşlı ve hoşgörüsüzdü. Ülkeyi elit bir kesim yönetir, toplum dagenelde koyun muamelesi görürdü. Ancak bu şekilde ülkenin bölünmeyeceğine inanılır ve genç kuşaklar da böyle eğitilirlerdi. Bu yaklaşıma karşı çıkanlara “bölücü” denirdi.

Haberin Devamı

 

ERDOĞAN, ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRİYOR, ANCAK...

 

Başbakan’ın iktidara geldiğinden bu yana attığı adımları, farklı yaklaşımı ve politikaları alt alta koyduğumuzda, (yandakikutuya bakın) Türkiye’nin nasıl temel bir değişime zorlandığınıdaha iyi anlayabiliyoruz.


RİSK ALINIYOR. SONUÇ SEÇİMDE ANLAŞILACAK

 

Başbakan’ın bu ülkeyi götürmek istediği yön artık yavaş yavaş belirginleşiyor:

 

1.T.C. Devletinin geleneksel olarak reddettiği, seslerinin çıkmasını pek istemediği azınlık durumundaki kesimleri, azınlık görüşlerini hoşgörüyle karşılamak, Devletin onları da kucaklayacağını göstermek.


2.Çözümsüzlüğe bırakılmış sorunları çözerek veya çözüme yaklaştırarak, Türkiye’nin elini kolunu bağlayanbu sorunlardan kurtulmak ve dış politikada AB-ABD’ye bağlılık yerine, kendine özgü bir yaklaşımla ortaya çıkmak.

Haberin Devamı


3.Türkiye’yi daha dindarlaştırmak, dini değerleri daha fazla ön plana çıkarmak ve laiklikle ilgili eski anlayışı değiştirmek.

 

Başbakan Erdoğan bu tutumuyla Cumhuriyetin tüm eski yaklaşımını, alışkanlıklarını, kırmızı çizgilerinideğiştirmeye çalışıyor.Eski dengeler yerine yeni dengeler kurmayı deniyor.

 

Bu politika nereden bakılırsa bakılsın risk dolu.

 

Ellerindeki gücü kaybeden elit kesimlerin olası tepkilerini küçümsememek gerekir. Tabii bir de, Başbakan’ın kucaklamak istediği kesimlerden beklediği oyu alıp alamayacağı da, bir diğer soru işareti.

 

Bütün değişim, önümüzdeki genel seçimlerde (2011) test edilecek. Adeta bir referandum gibi olacak.Toplum nabzının nasıl attığı daha iyi anlaşılacak.

Haberin Devamı

 

AKP, oy kaybetse dahi, tek başına iktidar olabilecek oyu kazanırsa, bu değişim daha da derinleşecek ve kalıcılaşacak.

 

Erdoğan’ın bu değişim listesinde kalben desteklediklerim olduğu gibi, ben ve benim gibi düşünenleri korkutanlarda var. ANCAK, bugün hemen herkesin sorduğu soru aynı: Söylemesi kolay, peki uygulayabilecek mi? Galibaanahtar da bu sorununiçindeyatıyor.

 

* * *


ERDOĞAN’IN RİSK DOLU İLK’LERİ...

 

- İlk defa, Kıbrıs sorununda kırmızı çizgileri değiştirdi ve Annan planını benimsedi. Rumlar direnince sonuç alamadı.

- İlk defa, Kürt sorunu ve PKK terörünü çözmek için alışılagelmiş yaklaşımlar yerine, çok boyutlu bir politikauygulamak cesaretini gösterdi. Önemli riskler aldı. Henüz yolun çok başında.

Haberin Devamı


-
 İlk defa, Alevilere bu toplumda yerleri olduğunu ve itilip kakılmayacaklarını açıkça söyledi. Alevi çalıştayı hala sürüyor.


-
 İlk defa, ülkede yaşayan ve azınlık statüsündeki tüm kesimlere el uzattı. Vakıflar Yasası’nda yapılan değişikliklerle azınlık vakıflarını sınırlayan engeller kaldırıldı.Ermeni, Rum ve Yahudilere, daha önemli dönemlere oranla daha yakınlık gösterdi.


-
 İlk defa, “bölücülük” tanımlamasını değiştirdi. Bu konudaki eski anlayışı değiştirmek için kampanya açtı. MHP ve bölücülüğü aynı şekilde yorumlayanlara, açıkça meydan okudu. Tartışmalar sürüyor.


-
 İlk defa, AB’nin kapılarını somut adımlar atarak zorladı. Ancak reformlar konusunda gereken ilerlemeyi sağlayamadı. Henüz ileri sürdüğü gibi, başarılı olamadı.


-
 İlk defa, dış politika alanında, bölgemizdeki, eskiden oralı olmadığımız görmezden geldiğimiz sorunlara (Irak, Filistin, Lübnan, İran, Suriye, vs...) sahip çıktı, aktif rol aldı. Dışarda Washington ile Brüksel’in politikalarına uyandeğil,kendi politikalarını üreten, lider birülke konuma getirdi.


-
 İlk defa, Devletin en kritik noktalarına kendi gibi düşünenleri getirdi, tarikatlara hoşgörüyle yaklaşmayı, türban’ı, dindar yaşam ve söylemi, topluma benimsetti ve yaygınlaştırdı.


-
 İlk defa, eski laiklik kavramının içini değiştirmeye, Türkiye’yi daha dindar bir ülkeye dönüştürmeye başladı.


-
 İlk defa, şimdiye kadar görülmemiş yaygınlıktakendi medyasınıkurdu, siyasi eleştirilere tahammülsüzleşti, karşımedya’yı açıkça ve öldüresiye cezalandırma yöntemini benimsedi. Özetle, tek adamlığını ilan etti.


-
 İlk defa, Türk Silahlı Kuvvetlerinebaşkaldırdı, yazılı uyarılarına ters tepki gösterdi. 27 Nisan sürecindeki tavrıyla tabanda ciddi prestij kazandı.


-
 İlk defa dış politikada İsrail’e dönük eleştirilerini yüksek sesle dile getiren lider oldu. “One minute” ile simgeleşen bu yaklaşımı nedeniyle Ortadoğu ülkelerinde çok saygın bir lider olarak anılmaya başladı.

Yazarın Tüm Yazıları