Enis Berberoğlu: Hükümetin devamı hareketsizliğe bağlı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Daha iki ay önce bu köşedeki yazıya, ‘‘Yeni hükümetin, bakanlıkları sorunsuz paylaşmasına pek aldanmayın. Asıl sorunun kadrolaşma değil icraatta çıkacağını kestirmek için müneccim olmak gerekmez’’ diye başladık. (27 Mayıs 1999).

Maksadımız sadece DSP ile MHP arasındaki ideolojik bagaj etiketi farkına işaret değildi... Aksine hükümetin iki büyük partisi arasındaki benzerlikten yola çıktık. DSP ve MHP'nin sisteme küskün, umutsuz kitlelerden oy aldığını unutmadık. O yüzden bu partilerin özellikle halkın canını yakacak icraatta zorlanacağı varsayımını ortaya attık.

Daha dün TBMM Komisyonu'nda görüşülen sosyal güvenlik yasa tasarısı hakkında ANAP'lı Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'la, DİSK eski Genel Başkanı DSP'li Rıdvan Budak arasında patlak veren tartışmayı TV'den izleyince... Kuran kurslarına devam yaşı için hükümet ortakları arasında beliren çatlağı duyunca haklı çıktığımızı anladık.

* * *

Haydi sosyal güvenlik yasa tasarısındaki tartışmayı olağan karşılayıp geçelim. Ama ya hükümetin, Kuran kursları konusunda gafil avlanmasına ne demeli? Bu mesele en az bir yıldır gündemde...

Sekiz yıllık kesintisiz eğitim yasasına göre, ilköğretim diploması almamış çocukların Kuran kursuna kaydı yasak.

Gerçi Diyanet İşleri Başkanlığı, beşinci sınıfı bitiren öğrencilerin yaz tatillerinde Kuran kursuna gidebilmesine olanak sağlayan bir yönetmelik çıkardı. Ancak yönetmelik Danıştay'dan geri döndü.

ANAP'lı eski Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol, geçen yasama döneminde Diyanet'in öngördüğü yumuşamayı yasa teklifi ile TBMM gündemine getirdi. Anasol-D Hükümeti'nin DSP'li Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın da desteklediği teklif, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nu aşamadı.

* * *

İki ay önceki yazıda ‘‘Kuran kursları konusunda TBMM Komisyonu'ndaki siyasi dengelerin çok hassas olduğuna’’ işaret ettik.

Çünkü geçen yasama dönemindeki komisyon görüşmelerinde;

ANAP ve DSP: Beşinci sınıfı tamamlamış çocukların camilerde sadece yaz aylarında açılan Kuran kurslarına katılmasını savundu.

FP ve DYP: Kuran kursları için konulan yaş sınırını tamamen kaldırmak için ortak önerge verdi, her yaş ve eğitimdeki çocuğun kursa alınmasını istedi.

MHP: Komisyon üyesi olmamakla birlikte toplantıya katılan MHP ve BBP'li parlamenterler, Kuran kursları için yaş sınırını tamamen kaldıran önergelere destek verdi.

* * *

İşte bu Meclis aritmetiği, dünkü Meclis Komisyonu'na aynen yansıdı...

Fazilet, DYP ve MHP ile bazı ANAP'lı milletvekilleri DSP'yi yalnız bıraktı. DSP tasarıyı deldirmemek için geri çekmek istedi, beceremedi, alt komisyon önerisi gündeme geldi...

Özetle hükümet, gözlerine far tutulunca felç olup avcıdan kaçamayan tavşan misali, üstüne gelen tehlikeden kaçamadı...

Demek ki hükümetin sulh içinde devamı ancak hareketsiz kalmasına bağlı... Biraz hareketlenince her yanları dökülüyor.



Yazarın Tüm Yazıları