Enflasyon beklentileri yüksek

PİYASALAR, bu yıl sonunda enflasyonun, ‘Merkez Bankası’nın yaptığı son tahminden bile daha yüksek çıkmasını’ bekliyor.

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yukarı doğru revize etmeye devam ediyor. 2011 yıl sonu için 6.9 olan tahmin, bu ay yapılan revizyonla Orta Vadeli Program’da yüzde 7.1 olarak yer almıştı. Merkez Bankası daha bu tahminin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 8.3’e yükseltti.
Piyasalar bu revizyonla da yetinmemiş gözüküyor. Piyasa raporlarında yıl sonu enflasyonun en azından yüzde 9 olacağı yönünde tahminler yapılıyor. Bu arada faizin ardından enflasyon oranlarının da yıl sonunda çift haneye, yani yüzde 10’un üzerine çıkacağını tahmin eden analistler olduğunu da söylemeliyiz.
Merkez Bankası’nın son yaptığı revizyon, yılın son çeyreğinde ciddi bir parasal sıkılaştırmaya dayanıyordu. Yani Merkez Bankası da parasal sıkılaştırma olmadığı takdirde, enflasyonun bu rakamdan daha yüksek çıkacağını baştan kabul ediyor. Bu revizyonda tütüne yapılan ek verginin katkısının 0.6 puan, TL’nin zayıflığının yani kurlardaki aşırı artışın 0.9 puan katkısı olduğunu belirtti. Buna karşılık petrol fiyatlarında yapılan indirimlerin ise 0.1 puan eksi rol oynadığını söyledi. Yani bu mevcut fiyatlar korunacak varsayılıyor.
Merkez Bankası buna karşılık 2012 yılına ilişkin enflasyon hedefini değiştirmeyerek, daha önceki tahminindeki gibi yüzde 5.2 olarak hesaplıyor.
Bankacılar, Merkez Bankası’nın enflasyon tehlikesi gördüğü için yeniden parasal sıkılaştırmaya karar verdiğini belirtirken, önümüzdeki birkaç ayda, enflasyona ilişkin öncü verilerin yüksek gelmesi halinde, Merkez Bankası’nın daha da sıkılaştırıcı önlemler almasını bekliyorlar. Özellikle iki haneli enflasyonu önlemek için Merkez Bankası’nın alarma geçtiğini kaydeden bankacılar, buna rağmen Avrupa’daki krizin geleceğinin, bu hedefe ulaşılmasında önemli rol oynamasını bekliyorlar.
Merkez Bankası’nın yüksek döviz rezervi olduğunu, gerekirse kur fiyatlarını frenlemek için daha çok döviz satacağını belirtmesine rağmen, elinin o kadar rahat olmadığını bildiklerini kaydeden bankacılar, Avrupa’da alınan tedbirlerin güven yaratamaması ve ABD’den gelecek verilerin olumsuz olması halinde, küresel krizin yeniden canlanabileceğini ve kurlardaki artışın kaçınılmaz olacağını söylüyorlar. Merkez Bankası’nın güçlü bir çıkış halinde buna fazla müdahale edemeyeceği görüşünün hakim olduğu gözleniyor.
Mevcut koşullarda bile Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon hedefini iyimser bulan piyasa analistleri, küresel krize bağlı olarak, tahminlerinin de üzerine çıkabilecek bir enflasyon tehlikesinin bulunduğu görüşündeler.
BANKA EKONOMİSTLERİNE ANLATILACAK
Piyasaların enflasyon ve diğer parametrelerle ilgili beklentilerinde, bu hafta Perşembe günü açıklanacak Ekim ayı enflasyon verisinin önemi büyük olacak. Piyasa beklentisinin yüzde 3 civarında olacağını söylemeliyiz. Piyasaların beklentisi doğrultusunda Ekim ayı TÜFE artışının yüzde 3 çıkması halinde, yıllık enflasyon yüzde 6.2’den 7.4’e çıkmış olacak. Kasım ve Aralık ayına ilişkin geçen yılki rakamların düşük olması, yılsonu enflasyon beklentisinin yüksek çıkmasında önemli rol oynuyor. Bu arada Merkez Bankası yönetimi bugün banka ekonomistleri ile de bir araya gelecek. Ekonomistler, bu toplantıdan yeni bir haber çıkacağını sanmıyor ama son alınan tedbirlerin daha detaylı kendilerine anlatılmasını bekliyorlar.
Tabi ki bunun yanında kafalarındaki soruları Merkez Bankası Başkanı ve yöneticilerine yöneltip yanıtlarını da almak isteyecekler. Bu toplantılarda, banka ekonomistlerinin tam bir açıklıkla soru sormak ve yorum yapmaktan kaçındıkları gözleniyor ama yine de kafalarındaki sorulara biraz daha açıkca yanıt bulabilirler.
Avrupa’da alınan kararların sorunu çözebileceğine, Çin gibi ülkelerin plana katkı yapacağına  ilişkin, daha ilk günden beliren güvensizlik ise çok daha büyük bir sorun.
Yazarın Tüm Yazıları