En büyük anıt

KARS’ın köylerinden birinde muhtar. Yaşını başını almış bir köylü vatandaş. Heykelinin yapılmasını istiyor!..

Heykelinin yapılması için, başvurduğu kişi, dünya çapındaki heykel sanatçımız Prof. Tankut Öktem.

İlk anda uzak bir istek!.. Heykel Türkiye’de bu kadar yaygın, bu kadar bilinen bir sanat türü mü ki, Kars’tan bir muhtar heykele merak salıyor?..

Bu bir yanılgı!.. O kadar ki, uzaktaki bir köy muhtarının duyduğu merakı, yakındaki basın duymuyor. Önemli bir yapıt, basına, TV’lere yeteri kadar yansımıyor.

ÜÇ YILLIK EMEK

Oysa, haziran sonunda Manisa’da Türkiye’nin en büyük anıtı açılıyor. Kuvayı Milliye ve Cumhuriyet Anıtı. Heykelin altındaki imza, Tankut Öktem’e ait.

63 metre yükseklikte bir bayrak ve onunla bütünleşmiş Atatürk Büstü. Ulusal gücü temsil bir Manisa efesi, yanında da, çağdaş Türk Kadını’nı sembolize eden bir genç kız.

Anıt Türkiye’deki en büyük anıt olma özelliğinin yanı sıra, dünyada denenmemiş bir çalışmayı barındırıyor. İçi-dışı, Cumhuriyet’in kuruluşunu anlatan bir dizi sanat eseri ve kompozisyonlarla bezeniyor.

Dünyanın sayılı büyük heykelleri arasında yer alan bu anıt, şanına uygun bir tepeye dikiliyor. Manisa’da, yılda doksan bin turist otobüsünün uğradığı bir tepede.

Öktem, heykel için üç yıl emek veriyor.

ÖZ, CUMHURİYET

Şu ana kadar, binden fazla heykele-anıta imza atan Tankut Öktem genel olarak hangi temaları işliyor?.. Öktem:

‘Cumhuriyetin kuruluşunda çekilen acılar. Atatürk Devrimleri’nin yarattığı kardeşlik. Toplumsal sınıfların elele verdiğinde, oluşturabilecekleri güç. Türk Kadını’nın aile içindeki önemi ve kahramanlıkları. Türk insanının çektiği sıkıntılar ve fedakarlıklar.’

ATATÜRK YORUMU

Tankut Öktem
’in önemli yapıtları arasında Amasya Tamimi Anıtı, Ankara Başöğretmen Atatürk Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, İnegöl Atatürk Anıtı, Kastamonu Türk Kadınları Anıtı, Magosa Büyük Özgürlük Anıtı akla ilk gelenler.

Ulusalcı çizgiyi savunan Öktem’in Atatürk’le ilgili yorumu ilginç:

‘Ben, Atatürk’ü tek başına bir kaide üzerinde göstermekten hep kaçındım. Sanat hayatım, O’nun yarattığı toplumla birlikte bir değer olduğunu anlatmakla geçti. Atatürk’ü yarattığı toplumla birlikte vermezseniz, O’na ihanet edersiniz. Neredeyse, Atatürk’e tapılıyor, diyenlere hak verdirecek şekilde davranmış olursunuz.’

Yapıtları arasında yer alan, Kara Harp Okulu Anıtı’nın öyküsü ise, ilginç. Öktem, bu anıt için 700 model kullanıyor. 700 farklı figür. Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen insanların değişik yüz çizgileri.

Öktem’in anıtları dünyanın değişik kentlerinde de, yükseliyor. Kars’taki bir köy muhtarı bunun farkında. Türkiye ne kadar farkında?..

Trakya, Erciyes ve bir haber

İKİ
gündür aynı konuda yüzden fazla e-mail alıyorum. Üç gün önce altı-yedi satır, önceki gün de tek başına Bir Rektör yazısı. Her iki yazı da, üniversitelere yeni atanan rektörlerle ilgili.

Telefonlar ve fakslar ayrı. Öğretim üyeleri ile öğrencilerden. Herkes, kendi siyasal görüşü ya da yaşadığı deneylerden yola çıkarak, lehte ya da aleyhte tepkisini sergiliyor. Bu arada çok ilginç bilgiler de geliyor.

Bu bilgiler bir yana, Trakya ve Erciyes Üniversite Rektörleri yazdığım ilk yazıya alınıyor. Orada isim vermediğim halde, her iki rektör de, ‘Sezer, dinci ya da MHP eğilimi ağır basan rektörleri yeniden atamadı’ cümleme alındığını belirtiyor. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Osman İnci ile Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Zeki Yılmaz, aynı noktayı vurguluyor: ‘Bizim dinci ya da MHP eğilimi ile ilgimiz yok!..’

Ve bir haber. Gelen telefonlardan biri de YÖK’ten. Oradan gelen bilgiye göre, yolsuzluk iddiaları nedeniyle, dört-beş rektör hakkında, YÖK önümüzdeki günlerde yargıya başvuruyor.

Bu rektörler arasında, sürpriz bir isim olursa, şaşırmayın!..
Yazarın Tüm Yazıları