Emniyet'in istatistikleri


Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Af Yasası, toplumun büyük bir bölümünün isyan etmesine rağmen çıktı. Gerçekten de adalet anlayışından, hukuk standartlarından bu kadar uzak, sadece politik (birilerini memnun etmek) ve ekonomik (ödenek ayrılmayan cezaevlerini boşaltmak) amaçlar güden böyle kötü bir yasa olamazdı.

Üstelik, salıverilen hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması üzerinde hiç düşünülmemişti. Bu insanların çoğunun hapisten çıktıklarında, yeniden suça dönmekten başka yapacakları hiçbir şey yoktu.

Hemen ardından, daha tahliyelerin üzerinden bir ay bile geçmeden, polis yetkilileri demeçler vererek, polis memurları da vatandaşlarla sohbetleri arasında, hırsızlık, oto hırsızlığı, gasp gibi suçlarda yüzde 70'lik, yüzde 100'lük, yüzde 300'lük artışlar görüldüğünü söylemeye başladılar.

Tahliyelerin üçüncü haftasında Emniyet Müdürlüğü'nden resmi suç istatistiklerini istedik. Tahliyelerden önce ve sonra iki haftanın suç rakamlarını, bir de karşılaştırma yapabilmek için geçen yılın aynı döneminin rakamlarını.

Geçen yılın aynı döneminin rakamlarını Emniyet henüz aktaramadı. Ama tahliyelerden iki hafta önce ve sonrasının İstanbul rakamlarını verdiler. Bu rakamlarda hırsızlık, gasp, oto hırsızlığı gibi suçlarda yüzde 100'lük, 300'lük artışlar gözükmüyor. Cinayet ve yaralamalardaki artış da yüzde 100'ün altında. Polisin elinde bize açıklamadıkları başka rakamlar mı var? Sanmıyorum, niye gizli tutsunlar ki?

Aslında Af Yasası'nın suça yansımasını net olarak görmek için, biraz daha zaman geçmesi, daha ayrıntılı rakamların ortaya çıkması, biraz daha derin analiz yapılması gerekiyor. Polisin de bu sabrı göstermesi gerekirdi. Kaldı ki Af Yasası'ndan herkes şikayetçi. Polisin bunun kötülüğünü ispatlamak için ayrıca uğraşması gerekmiyor.

Fiziksel Engelliler Vakfı ve Sedat Peker

Sedat Peker'in avukatı, bana yolladığı bir tekzipte, müvekkilinin çete reisi olmadığını, Maltepe'de çok hayırlı işler yaptığını, hatta burada Fiziksel Engelliler Vakfı benzeri birçok hayır kuruluşunun yapılanması için maddi yardımlarda bulunduğunu yazmış, ben de bu açıklamayı yayınlamıştım.

Fiziksel Engelliler Vakfı'ndan bir açıklama geldi: Kendi vakıflarının Sedat Peker'le bir ilişkisi olmadığını, zaten Vakfın Maltepe'de bulunmadığını yazıyorlar. Herhalde Peker'in avukatı vakıfları karıştırdı.

Yazarın Tüm Yazıları