Eminem'in 90 bin dolar etmeyen evi 11 milyon dolara satıldı

Haber değişiyor, resim değişiyor, dostluk bağları, insanların bir diğerine saygısı, ahlak anlayışı, aile değerleri çok şey değişiyor Amerika'da. Tabular yıkılıyor. Olmaz olmaz denilen oluyor artık bu ülkede.

Dünya liderliğini kimseye bırakmaya yanaşmayan Amerika ciddi bir sosyal değişim içinde. Ama sessiz süregelen bu değişim, içten içe toplum dokusunu kemiriyor.

Medyadan ticarete, politikadan finans kurumları, sanat, sinema, müzik ve eğlence alemine tüm yaşam para, seks, uyuşturucu üçgeninde gelişiyor.

Bu değişimin giderek kök saldığını Eminem'i izlemeye başladıktan sonra farkına vardım.

Bu Eminem başka Eminem. Samanlıkta basılanın erkeği. Oysa tek başına içinde yetiştiği ortama zehir aşılıyor. Doğum kütüğüne Marshall Bruce Mathers III diye geçen şatafatlı adının ilk ve sondan baş harflerini alıp ‘‘Eminem’’ diye ortaya çıkmış. Eğlence dünyasında ‘Rap’ denen müziksiz söylem türünde birkaç yıldır zirvede. Bu tür nasıl ve hangi ‘sanat’ dalına giriyor bilmiyorum ama ‘rap sanatçısı’ diye tanıtılıyor.

Arkasında bir hayranlar ordusu var Eminem'in. Çoğu 25 yaşın altında gençler. Orta direğin liseli çocukları da baba parası yiyen sosyete kızları da canını istese verecek Eminem için. Resimleri dergi kapaklarında, billboardlarda. Damat gibi süslü giysiler içine girecek servetine rağmen konserlerine tişört, fabrika bacası genişliğinde pantolonla çıkıyor.

Rap dizeleriyle CD'leri altın-platin haline gelen, Grammy ve MTV ödülleri kazanan 29 yaşındaki sözde sanatçı bu yıl Amerika'nın en iyi rapçısı seçildi. İşimiz güncelde önemli olayları, toplumu etkileyen gelişmeleri izlemek. Bunca genç insanı nasıl peşinden sürüklediğini de merak edip araştırdım. Hakkında çıkan haberleri, saygın kalemlerin köşe yazılarını okuyup, ardından bir kaç konserde ‘rap’lerini dinledikten sonra tüylerim diken diken oldu. Eminem ailesini terk eden babasını tanımıyor. Annesi de çocukluğunda ‘‘Sana bakamam, git para kazan’’ diyerek sokağa atmış. Hanım evlatlarının arabayla dahi geçmeye korktukları Detroit'in çete savaşlarına sahne olan sokaklarında büyümüş Eminem. Ardından zenci arkadaşlarından özenip bu ırk gençlerinin tekelinde olan ‘rap’e takılmış.

Ekranlarda ilk gösterisini dinlerken kulaklarıma inanamadım. Eminem sahnede bacakları ayrık, iki elinin baş ve işaret parmaklarıyla tabanca simgeleyip her cümlesi ana-avrat küfürle rap yapıyor. ‘‘Anası becerilmiş boğazını keseceğim...’’ ‘‘Kokain pompalıyorum kendime şimdi...’’, ‘‘S.... dünya umurumda değil...’’ ‘‘Beni sokakta görürsen kaçacak delik ara, yoksa vuracağım seni bilmemne çocuğu...’’, ‘‘Değişik adamım ben, gel.... öp (sansürle başım derde girmeyecek dahi olsa öp dediği yerleri kağıda dökemem.)

Bunlar bir yana yedi yaşındaki kızının anası, eski karısı Kim Mathers'ı nasıl öldüreceğini ‘rap'le anlatırken kolunda Kim'in adını taşıyan mezar taşı dövmesini de seyircilere gösteriyor. Popçu Christina Aguilera'nın kendisine yaptığı oral seksi, Mariah Carey ile sevişmesini de rap malzemesi olarak kullanıyor. Öz annesi ve kızkardeşini ihmal etmiyor bu zırvada. Emimen annesinin ırzına geçtikten sonra öldürmeyi, küçük kardeşine de gangster çetesinin topluca tecavüz edişini rap dizelerinde sıralamış.

Eminem'i istediği kadar ‘‘yılın rap'çisi’’ ilan etsinler, ödüllere boğsunlar ar damarı patlamış adamın öz anası, kızkardeşi, eski karısına yönelik niyetleri savcılığa ihbar edilse hakkında yasal işlemler gerekecek. Rap kralı zırdelinin teki. Peki ya hayranları, izleyici ve dinleyicileri. Adam onların da yüzüne karşı ağza alınmayacak küfürler sıralıyor, gözünü diktiği kızlara ‘‘O....u’’ diye hitap ediyor. Ana-bacılarının ‘hatırını' soruyor. Ama bu insanlar hayatından memnun, bu ağır lafları yutup üstüne üstlük avuçları patlayıncaya dek alkış tutuyorlar.

Fikir, düşünce, ifade özgürlüğü deyip geçiştirmek mümkün mü? Böyle sanat, böyle özgürlük olur mu? Starlardan kolayca etkilenen gençlerin aile değerlerine dönük duygu ve düşüncelerinin ne denli zehirlendiğini bir düşünün. Bir New York müzesinde sergilenen fil dışkısından Meryem Ana tablosu, bir galeride yere serili Amerikan bayrağına ‘üstüne basın' plakası da toplumu kemiren hastalığı ortaya koyuyor.

Eminem şimdilerde altın yumurtlayan bir tavuk. 91 bin dolar değer biçilen doğduğu ev internetteki bir artırmada 11 milyon dolara satıldı. Hollywood genç rapçinin şöhretini dikkate alıp başrole çıkardığı ‘8 Mile' filmiyle iki haftada 100 milyon dolarlık gişe hasılatı elde etti. Konuştuğum bazı genç kızlar Eminem'i ‘‘Hayat vurgunu yemiş bir masum ama çok seksi’’ diye nitelediler. Şöhretin zirvesindeki Spice Girls için ‘‘Bir yıl sonra balonları söner’’ kehanetim doğru çıktı. Eminem'e de iki yıl biçiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları