Ekşi Sözlük’te borsa

Bugünlerde ne yapmak lazım.
Nasıl strateji izlemek gerek.
Hangi analiz yöntemi daha doğru.
Asya’da bir kelebek kanat çırpsa, Pasifik’te bir yerlerde fırtına çıkar mı?
Borsa yüzde 50’den fazla çıkmışsa, en az yüzde 10’luk bir düzeltme gelir mi?
Yoksa siyaset ve dış politika gelişmeleri mi borsa endeksinin yönünü belirliyor:
Borsa bir nedir?
Şirketlere ucuz kaynak sağlandığı, sermayenin tabana yayıldığı bir yer mi?

Haberin Devamı

Yukardaki soruları niye yazdığımı sormayın. Ben de bilmiyorum. Yazıyı yazmak için oturduğum sırada bilgisayarımın ekranında “Ekşi Sözlük”ün web siesi açıktı. Bir türlü yazacak yeni bir şey bulamıyordum. Tamam olm, dedim. Önce kafandaki soruları yaz, sonra yanıtları bulursun. Önce soruları sıraladım. Baktım zyine yazacak bir şey çıkmıyor, ben de ilgimi Ekşi Sözlük’e çevirdim. Önce borsa yazdım arama kutucuğuna, arkasından da İMKB... Aşağıdaki yanıtları görünce de sizinle paylaşayım istedim. Buyrun Türkiye’nin en interaktif sitelerinden birinde borsa ve İMKB’ye nasıl bakılıyormuş...

- Kapitalizm'in super icadı. Orta sınıfın kazanma hırsını körükleyip cebini boşaltmak için kullanılan para tuzağı. Kumarhane, gibi kazananı hep aynıdır aslında.

- Türkiye dışında dünyanın her bi yerinde uzun dönemde kazandıran bir yatırım aracı olarak görülen ortam.

Haberin Devamı

- Eskiden tüccarların toplanıp ortada mal yok iken sürekli alış satış yapmaları neticesinde doğmuş bir ticaret şekli.

- Belli bir seviyeyi aşmış sirketlerin, hisselerini halka açıp onları ortak etmesi durumu... Şirket daha fazla kar edip o andaki değerini artırırsa hisse senedi değeri de artar.

- Ülkenin yabancılara sistematik olarak peşkeş çekildiği finans arenası

- Temelinde sırf risk yatan, Türkiye'de hiçbir zaman tam anlamı ile şirketlerin bilançolarına ve piyasadaki durumlarına uygun fiyatlandırmanın olmadığı bir ortam... He ayrıca süpper eğlenceli bir aktivitedir...

- Metastock'suz oynamanın minotaur'un labirentine girmeye benzediği, İTÜ devrimcilerinin çoğunun ilgilendiği aktivite.

- Ankara'da özellikle cuma geceleri gidildiğinde oldukça eğlenilen bir mekan. Fiyatların sürekli inip çıkması ve kapısındaki öküz resminden dolayı bir çok geyiğe malzeme olmuştur.

- Sabancı bor madeni işine girse firmanın muhtemel ismi.. BorSA.

- Sermayenin tabana yayılmasi adı altında, sermayenin tabandan emilmesine yarayan finansal piyasa.

- Sadece oyununun oynanması gereken, küçük yatırımcıların çoğunun parasını batırdığı, "abi başbakanın sol işaret ayak parmağa iltahaplanmış borsa kesin düşer" "ulan ne alakası var borsayla" "düşer abi" dialoglarını yaşatan arena.

Haberin Devamı

- İstanbul menkul kiymetler borsasi = paranin haddi hesabinin olmadigi ultra viyole lux bir bina... bashkanin odasinin duvarlari akvaryum sheklinde her yerde elektronik girishler mevcut borsa salonuna her isteyen izleyici olarak bile giremiyor :))
 
- Küçük yatırımcı için her krizden sonra istanbul menkul kıyametler borsasına dönüşen yer

- Bahçesinde tavus kuşu vb. hayvanatın kol gezdiği bina.

- Birkaç para babasının medyanın da yardımıyla aslında yasak olan manüpülasyon ve spekülasyon ile küçük yatırımcıları diğer bir değişle borsa sazanlarını soydukları dünyanın en istikrarsız borsası.yine de uzun vade de en çok getiri potansiyeline de sahiptir.çok basittir aslında.talep ne kadar yüksekse değer de o kadar yükselir.para babaları hisseleri toplarlar böylece o hissenin değeri artar.küçük yatırımcılar da hareketlenmeyi görünce sazan gibi atlarlar..sonra para babası o hisseleri satar.piyasa da çok bulunan bir şeyin de doğal olarak değeri düşer.sonra tekrar para babaları o hisseleri alırlar..bide borsa düşerken para kazanılır.

Haberin Devamı

Hisse senedi hazine bonosu, devlet tahvili, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları, ve uluslararasi menkul kiymetlerin alim ve satimi yapilmasini saglamak amaciyla 26 aralik 1985'de kurulmus, 3 ocak 1986'da faaliyete baslamis olan menkul kiymetler piyasasidir ve Türkiye'deki tek menkul kiymetler borsasidir.

Dünya ölçeğine göre küçük kendi halinde rüzgarlarla orda oraya suruklenen borsa(cık).

İstinye'dedir yeri

web sayfasının arka planının iğrenç olması nedeniyle web sitesi okunamayan yer.

Bugun en yüksek işlem hacmi rekoru kirmis mekan, gazeteler her ne kadar bunu secimlerin iptalininin reddi kararina baglasada yine ayni gazetelerin ayni gun icinde irak'a asker gonderme tezkeresinin bakanlar kurulunda kabul edilip tbmm'ye gonderilmek uzere olmasini haber yapmasini manidar buluyorum.  isteyen duz mantik desin ama anlasilan o ki bu kafayla, bizim askerler oraya gider ve bir de ustune birkaci sehit olursa bizim borsa iki katina cikar mazallah.

reşitpaşa'yı adam eden yer.

Yazarın Tüm Yazıları