Ekolojik hayatım başladı

Dün akşam uzun ve sağlıklı yaşam konusunda dünya çapında söz sahibi doktorumuz Mehmet Öz’ü dinledim televizyonda.

Haberin Devamı

Haber seyretmeyi hiç sevmeyen oğlum da yüz yaşına kadar yaşanabilir başlığını duyunca ilgilendi ve oturup dinlemeye başladı. Hatta arada Öz’ün yaptığı bazı spor hareketlerini bile yapmaya, daha doğrusu denemeye çalıştı.

Ben ise bir yandan televizyonu dinlerken bir yandan da 7 yaşında bir çocuğun, 100 küsur yaşına kadar yaşama arzusunun üzerimde bıraktığı etkiyi tartmaya çalışıyordum.

"Yahu sana ne oluyor! Sen daha bunu düşünmek için çok gençsin!"

Ama ben değilim. Hem onun için hem de kendim için... Mehmet Öz, dünyanın farklı yerlerinde, İtalya’da bir kasabada, Okinawa’da ve Kosta Rika’da bir köyde çok uzun yaşayan insanların olduğu söyledi. Buradaki uzun yaşayan insanların sayısı, bizim ülkemizin 4 katıymış. Bütün bu yerlerde kendi iklim ve toprak şartlarına göre farklı farklı yiyecekler olduğundan, uzun ve sağlıklı yaşamayı, daha doğrusu genç kalmayı belli bir sebzeye, meyveye ya da yiyeceğe bağlamak mümkün değil. Burada önemli nokta, "topraktan çıktığı" gibi yemek. Yani doğal sebze meyve yemek. Onları pişirme şekillerine dikkat etmek. Her şeyi çiğ yiyemeyiz ama kızartma yaparak da katletmemek lazım.

Neyse, Öz’ün dediklerini, birkaç gün önce tanıştığım ve sohbet ettiğim, tamamen ekolojik ürünler satan mağaza zinciri Citylife’ın Genel Müdürü Ufuk Şevki’nin anlattıklarıyla birleştirince, bir sonraki alışverişim için farklı bir şey denemeye karar verdim.

Yaşıtlarım arasında ekolojik veya doğal ürün tüketme sevdasına tutulanların sayısı oldukça az. Ama çocuklar bu konuda daha çok şey duyarak yetişiyor. Dolayısı ile onlar talep etmeye başlıyor. Sinan, arkadaşı Derin’in ekolojik diş macunu kullanması üzerine ilk defa bunu öğrenmişti. Şimdi o da ekolojik diş macunu deniyor.

Ekolojik ürünler satan başka mağazalar var. Cumartesi Feriköy’de kurulan bir pazar var. Hatta evlere o hafta yetişen sebze ve meyvelerden oluşan koliler gönderen çiftlikler... Seçenekleriniz artıyor. Ama Citylife, market gibi olduğundan pek çok şeyi bir arada bulunduruyor. Yiyeceğin yanı sıra organik kozmetik, kişisel bakım ürünleri, anne bebek ürünleri, vitaminler bile var.

Evet, fiyatlar biraz yüksek olabilir ama ben şimdi şunu deneyeceğim; biraz daha az alıp, ekolojik alışverişe yöneleceğim. Zaten yaptığım yemekler hep kalıyordu. Biraz daha az yaparsam hem yemek artmaz hem de fiyatı dengelemiş olurum sanırım. Her şeyde belki bu dengeyi tutturamam ama bazı ürünler için de lüksüm olsun diyeyim, başka bir şeyden kısarım. Ufaktan bu işe başlamam lazım çünkü benim oğlan yüz yaşına kadar yaşamakta iddialı. Bunun temelini atmak da bana düşer!

Annenin estetik ameliyatı çocuğu nasıl etkiler

Son yıllarda annelerin estetik yaptırma oranı gittikçe yükseliyor. Dünyanın her tarafında, annelerin tercih ettikleri operasyonlar aynı: Göğüs yaptırma, liposuction ve karın gerdirme. Bir kadının estetik yaptırması ile bir annenin estetik yaptırması arasında fark var mıdır? Çocuklar bundan etkilenir mi veya onlara durumu nasıl açıklamalıyız? Anne yaptıracağı estetik operasyonla ilgili çocuğuna bilgi vermeli midir, yoksa vermemeli midir?

Nisan ayında Amerika’da bir kitap çıktı. Michael Salzhauer’ın yazdığı kitabın adı My Beautiful Mommy (Benim Güzel Annem). İnternet sitesinden baktığınızda kitabın çocuk kitabı olduğunu görebilirsiniz. Büyük resimlerle, az yazıyla çocuklara annelerinin estetik ameliyatı konusunda neler beklediklerine yardımcı olmak amacıyla yapılmış. Çocukları ilgilendiren üç aşama var çünkü. Operasyon öncesi, operasyon zamanı ve sonrası. Çocukların bu üç aşamada endişeleri farklı ve kafalarından geçen soruları cevaplamak önemli. Biz de estetik yaptıran annelerin işini kolaylaştırmak için, İstanbul Parenting Class’dan Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay ile konuştuk. Olcay, çocuklara yaşlarına göre açıklama yapılmasının doğru olacağını düşünüyor.

0-2 yaş dönemi

İki yaşından önce, çocuklar sadece şimdiki zamanı algılar ve o anda içinde bulundukları fiziksel ortam dışındaki bir ortamı değerlendiremezler. Yani yakın bir gelecekte hastaneye gidip karın bölgenizdeki yağları aldıracağınızdan bahsetmeniz pek anlam ifade etmez. Bu dönemde, konuşmalarınızın içeriğinden çok konuşurkenki ruh haliniz ve ses tonunuz önemli. Operasyon öncesinde ve sonrasındaki günlük konuşmalarınız iyi olduğunuzu, kendinizi rahat ve mutlu hissettiğinizi gösterecek şekildeyse, durumla ilgili uygun bir açıklama yaptınız demektir. Ancak nekahet döneminde sargılarla dolaşmanızı gerektiren, yüzünüzü değiştirecek, burun estetiği türünden bir ameliyat geçirirseniz durum biraz daha farklı. Bu yaşta çocuğunuzun bakmaktan en çok zevk aldığı görüntü aslında sizin yüzünüzdür. Annesinin alıştığı yüzünü görememek bebeğinizde negatif etkiler yaratabilir. Bu yaşta konu üzerine açıklama yapmak da işe yaramayacaktır. O nedenle, bebeğiniz yeni görüntünüze alışana kadar ailece zorlanabileceğiniz gerçeğine kendinizi hazırlamanız gerek.

2-6 yaş dönemi

Geçireceğiniz operasyon hakkında bilgi vermeniz en sağlıklı yaklaşım. Ancak yine de konuşmanızda, ameliyat olmakla ilgili kişisel gerekçelerinizi sıralamaktan ya da konuyla ilgili hislerinizden bahsetmekten çok adım adım neler olacağını anlatmanız daha doğru olur: "Yarın hastaneye gideceğim. Bir doktor teyze, hani senin de doktorun var ya, onun gibi bir doktor, benim karnıma bakacak. Ertesi gün de eve döneceğim" gibi. Bunun üzerine çocuğunuz "Karnında ne var? Doktor sana ne yapacak?" türünden sorular sorarsa ciddi ama çok detaylandırmadan cevaplar vermelisiniz: "Karnımdaki etlerin bir kısmını istemiyorum. Küçük bir çubukla doktor teyze onları çekecek."

İlkokul dönemi

Operasyonla ilgili bilgi verirken hangi nedenlerle bu operasyonu istediğiniz, operasyon öncesinde ve sonrasında kendinizi nasıl hissettiğiniz gibi konulara odaklanarak ayrıntılı açıklamalar yapabilirsiniz. İlerleyen değerlendirme becerisi sayesinde çocuğunuz, operasyonun mantıksal gerekçelerini anlayacak ve bunları paylaştığınız için kendisiyle gurur duyacaktır. Ancak çocuğunuz için güçlü bir rol model olduğunuzu asla unutmayın. Büyüdükçe, özellikle kız ise, size özenip kendisi de estetik operasyon olmak istediğini ya da ileride olmayı düşündüğünü söylemeye başlayabilir.

Ergenlik

Ebeveynin çocuğu için rol model olması konusu, ergenlik döneminde iyice karmaşık hale gelebilir. Sizin operasyonla ilgili kişisel gerekçeleriniz; örneğin, karnınızdaki yağların vücudunuzda yıllardır yerleşmiş olması ve sizi görsel olarak rahatsız ediyor olması, 15 yaşındaki kızınız aynı operasyonu olmak istediğinde geçerli bir neden değildir aslında. Ama bir ergen içsel olarak sizi örnek alarak bu konuda ısrarcı olabilir. Ergenlik döneminde bu konuda yaşanacak bir diğer sorun da ergenin soyut düşünce, adalet duygusu ve etik prensipler konusundaki fikirleridir. Değişen ve gelişen düşünce yapısı dolayısıyla ergenlik dönemindeki çocuğunuzun operasyon gerekçelerinize katılmayıp sizi acımasız şekilde eleştirmesi de mümkündür.

Anneler anlatıyor

İki operasyon yaptırdım

İlk yaptırdığım operasyon liposuction’dı. Oğlum 4 yaşındaydı. İlk gece hastanede kaldım. O da babasıyla evdeydi. Ertesi gün anneme gitti ve hafta sonunu orada geçirdi. Ona bir açıklama yapmama gerek olmadan atlatabildik. Ne var ki ikinci operasyonum yüzümdeydi. Yüzüm bir süre kötü görüneceğinden ona bir açıklama yapmak durumundaydım. 7 yaşındaydı zaten. Ona hem sağlığım hem de güzelliğim için yüzümde düzeltmemiz gereken bir rahatsızlık olduğunu, bunu yaptıracağımı bir gün önce söyledim. Sonrasında da canımın acımadığını sık sık dile getirdim ve onunla mümkün olduğunca zaman geçirmeye dikkat ettim. Beraber top oynamasak da film seyrettik. Nilay K., 37

Ameliyat sonrası zordu

Ben ikinci doğumumdan 2 sene sonra emzirme faslım da bitince hemen göğüslerimi yaptırmaya gittim. Kızım 8 yaşındaydı. Oğlum da 2. Oğlum küçük olduğundan ona bir şey söylemedim. Kızım tabii güzellik kavramının, güzel olmanın farkında olduğundan, sağlığım ve güzelliğim açısından ameliyat olacağımı anlattım. Ameliyat süreci değil de sonrası daha zordu çünkü bir süre kollarımı kullanamadım. Onlara sarılamadım. Arada kızım yanlışlıkla bana çarpıp, canımı acıttığında kendini çok kötü hissetti. Hissetmemesini söyledim her seferinde. Meltem P., 33

Ben açıkça söyledim

Ben gizlemem bir şey. Ne yaşadığımı, ne yaşayacağımı çocuğum bilir. Ona dedim ki: "Bak oğlum. Güzel bir annen olsun istemez misin? Benim burnum çok büyük. Ayrıca göbeğim de çok yağlı. Ben bir ameliyat olacağım ve doktorlarla birlikte ikisini birden güzelleştireceğiz. Merak etme, sağlığımla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Hasta değilim. Aksine daha da sağlıklı olacağım. Senin de bana anlayış göstermeni bekliyorum." 10 yaşındaydı, ne anladı, ne anlamadı bilmiyorum. Ama bana hiç zorluk çıkarmadı. Şebnem D., 36

Kızım biraz bozuldu

Benim 4 yaşında kızım var. Ameliyat sırasında değil de sonrasında biraz sıkıntı yaşadık. Bana sarılamadığından şikáyetçi oldu. Biraz kızdı bana. Onunla geçirdiğim zamandan çaldığımı düşündü sanki. Dikişlerime bakmak istedi. Göstermedim. Güzellik takıntısı olmasın diye, ya da güzelliğin bedelinin böyle olduğunu sanmasın diye çok ameliyat bahsi yapmak istemedim. Yine de etkilendiğini sanıyorum. Müge N., 29

Yazarın Tüm Yazıları