Eğitim ve kargoyla büyüdü Anadolu’da konuta soyundu

MEF okulları ve Yurtiçi Kargo’nun sahibi Arıkanlı Holding konut işine de giriyor. Arıkanlı, İstanbul yerine Eskişehir başta olmak üzere Anadolu kentlerine konut inşa etmeyi planlıyor.

YAKLAŞIK 35 yıldır eğitim ve kargo sektöründe faaliyet gösteren Arıkanlı Holding, inşaat sektörünün son iki yıldır canlanması üzerine konut işine de giriyor. MEF okulları ve Yurtiçi Kargo ile büyüyen Arıkanlı, konutta yeni proje furyasının yaşandığı İstanbul yerine Eskişehir başta olmak üzere Anadolu kentlerine konut inşa etmeyi planlıyor.

Arıkanlı Holding’in 5 ay önce göreve gelen Genel Koordinatörü Mehmet Reşat Düren, holdingin faaliyetlerinin ağırlığını oluşturan eğitim ve kargonun yanısıra inşaat ve enerjiye sektörlerine gireceğini, teknoloji şirketine de ağırlık vereceğini bildirdi. Bankacılık kökenli Mehmet Reşat Düren’in hedefi, bu yıl 600 milyon dolar olarak beklenen holding cirosunun 2007’de 700-750 milyon dolarlara çıkarabilmek. Eskişehir’de 95 milyon dolar tutarında, 650 konutluk bir proje için çalışmalara başladıklarını belirten Mehmet Reşat Düren, Çorlu’da da villa yapmak istediklerini söylüyor. Eğitim ve kargoda da yatırımların süreceği mesajını da veren Mehmet Reşat Düren ile eğitimden inşaata, enerjiden teknolojiye uzanan bir yelpazede holdingin yeni yatırımlarını konuştuk.

Bankacılık kökenlisiniz. Yeni görevinizde ilk önce neler yaptınız?

- Geçtiğimiz Haziran ayında Arıkanlı Grubu’na başladım. Uzun bir aradan sonra Türkiye’ye döndüm. Gelir gelmez önce grubu inceledim. İşlere ve şirketlerin sinerjisine baktım. Grubun amiral gemisi kargo, diğeri de eğitim. Bu iki alanda çok iyi bir isme sahip. Diğer üç alan ise enerji, teknoloji ve sanayi.

Girmeyi düşündüğünüz yeni bir sektör var mı peki?

- İnşaat sektörüne giriyoruz. Ancak bu grup için aslında yeni bir iş değil. Zaten holding okul dahil bazı inşaatları kendisi yapmış. İnşaata yakın. Biz bunu günün koşullarına uydurup neden ticari hale getirmiyoruz diye düşündük. İlk konut projemize Eskişehir’de başlıyoruz.

Projenin büyüklüğü ne olacak?

- Toplam 95 milyon dolarlık bir proje. 650 konuttan oluşacak. Konutların 400 kadarını üç katlı villalar olarak planlıyoruz.

ESKİŞEHİR HIZLI GELİŞİYOR

Neden Eskişehir?


- Aylarca Eskişehir’i inceledik. Eskişehir İstanbul’dan sonra konuta en çok ihtiyacı olan bir bölge olarak ortaya çıktı. Gelişme hızı çok yüksek. Çok düzenli bir yapılaşmaya gidiyor. Üniversite ve askeri üssün etkisi çok büyük. Alım gücü yüksek ve bilinçli bir hedef kitle var. Eskişehir’de yaptığımız araştırmada halkın yüzde 67’sinin çelik konstrüksiyonlu ev istediğini gördük.

İnşaatta ortağınız var mı?

- İnşaat projesini çoğunluğu bizim olan üçlü bir konsorsiyum gerçekleştiriyor. Arıkanlı İnşaat, Bade Çelik ve Fermak İnşaat.

İstanbul’da konut yapmayı düşünmüyor musunuz?

- İstanbul’da fiyatlar inanılmaz, arsa konusu çok sıkıntılı. İstanbul’da Beylikdüzü’nden ilerisi konut bölgesi olarak belirlendi. Buraları takip ediyoruz. Biz Çorlu’yu inceliyoruz. Çok enteresan bir bölge. Yabancı çok fazla, inşaat kalitesi çok düşük. Orada da villa tarzı bir proje yapmak istiyoruz.

Eskişehir ve Çorlu’yu başka yerler izleyecek mi?

- Konya’dan bir teklif geldi ama henüz gitmek istemiyoruz. Önce Eskişehir’i bir görelim istiyoruz.

Brüt gelirin 2.5 katından fazlası kredi verilmemeli

Bankaların konuta verdiği kredilerin faizini nasıl buluyorsunuz?

- Bankaların verdiği ev değil, normal bir kredi. Bu son derece yanlış. İkinci bir yanlış da tüketicinin kaldırabileceği krediyi alması lazım. İnsanlara brüt gelirinin 2.5 katından fazlasını kredi olarak vermeyeceksin, sonra ödenemez hale geliyor. Bu hesaplar iyi yapılmalı. Faizlerin yükselmesiyle kredilerin hızı kesildi. Bunun sektörü kötü etkileyeceğini düşünmüyorum. Özellikle büyük şehirlerde inanılmaz konut ihtiyacı var.

Dershanelerimizi geçici  olarak durdurduk, çıkmadık

Arıkanlı’nın temelinde dershane var.
MEF dershane işinden neden çıktı?

- Eğitim bizim en önemli işimiz. Grup, dershaneyle başlamış, okullar sonra gelmiş. 34 yıldan sonra dershaneleri geçici olarak durdurduk, tamamen çıkmadık. Dershanelerde kutuplaşmalar vardı. Zorluklarla karşılaştık. Ucuz diye başka dershanelere büyük kıymalar oldu. Ancak rekabet gerçek rekabet olmadığı için şansımız yok. Ne kadar ucuzlarsak ucuzlayalım kendi imkanlarımızla rekabet ediyoruz, diğerleri sübvanse ediliyordu.

Turizmden çekildik mermere devam dedik

Holdingin çıkmayı düşündüğü iş var mı?

- Arıkanlı geçmişte turizme girmek istemiş. Otel projesi üzerinde çalışılmış. Bu işi biraz geriye çektik. Bir ara mermer işinden çıkmayı düşündük. Ancak talep çok fazlaydı. Ya büyüyecektik, ya kapatacaktık. Büyüme kararı aldık. Mermerde özellikle Çin’de büyük potansiyel var. İnşaata da girince sektörde kalmaya karar verdik.

Teknik ya da fen ağırlıklı üniversite kurmak istiyoruz

Arıkanlı’nın faaliyet gösterdiği bir konu da eğitim.

- MEF Ulusal Okulları, 1996’da kuruldu. 36 bin metrekare kapalı alanda, anaokulu, ilköğretim okulu ve lise eğitimi veriyor. MEF Uluslararası Okulu’nda ise Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu ailelerin çocuklarına yönelik olarak anaokulu, ilköğretim okulu ve lise düzeyinde eğitim yapılıyor.

Eğitimle yola devam eden bir grup olarak üniversite kuracak mısınız?

- Hayalimiz, isteğimiz üniversite. Biz teknik ya da fen ağırlıklı bir üniversite olsun istiyoruz. Amerika’da araştırmalarımız var, bu konuda ciddiyiz. Bu yıl içinde lisans başvurularımızı yaparız diye düşünüyorum.

2007 ciro hedefimiz 750 milyon dolar

2006 sonunda cironuz ne kadar olacak?

- Beklentimiz 600 milyon dolara yaklaşabilmek. Şu anda 9 bini Yurtiçi Kargo’da olmak üzere toplam 10 bin 500 çalışanımız var.

2007 yılı ciro hedefi nedir?

- Sadece taşıma grubu için 500 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Yeni gireceğimiz inşaatı da eklersek 2007 ciromuz 700-750 milyon doları bulur.

Kablosuz teknoloji üzerinde çalışıyoruz

Teknoloji alanındaki çalışmalarınız neler?

- 4. jenerasyon yani kablosuz teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi ile anlaştık, bu konuda test aşamasındayız. Direkt olarak lisans alamasak bile lisansı alacak şirkete ana hizmeti verebileceğiz. Bu sistem özellikle uzaktan eğitim ve sanal dershaneye çok büyük katkı sağlayacak.

Enerji konusuyla ilgileniyor musunuz?

- 2008’den sonra enerjide büyük sıkıntı yaşanacak. Rüzgar enerjisiyle ilgili bir arayış içindeyiz. Elektrik alıp satmak da istiyoruz. Lisansımızı aldık. Ama enerjide son yaşananlar güven sarsıyor. Bizi çok düşündürüyor.

GeoPost’un bölgedeki yönetim üssü Türkiye

Yurtiçi Kargo’nun bugün geldiği nokta neresi?

- Yurtiçi Kargo 82 ilde, 580 şube ve 2 binin üzerinde araçla hizmet veriyor. Avrupa’nın önde gelen paket taşıma hizmeti veren gruplarından Fransız La Poste’a bağlı bir şirket olan GeoPost’un yüzde 51 ortaklığı ile Yurtiçi Kargo tarafından kurulan GeoPost Yurtiçi Kargo, hava ve karayolu ile uluslararası paket taşıma hizmetleri sunuyor. GeoPost Yurtiçi Kargo, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu Bölgesi’nin merkezi yönetim üssü olarak, hizmetlerini komşu ülkelere genişletme misyonunu da üstlendi. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Kazakistan, Azerbaycan, Suriye ve İran’da bu kapsamda projeler sürdürülüyor.

MEHMET REŞAT DÜREN

Arıkanlı Holding Genel Koordinatörü Mehmet Reşat Düren, 1950 İstanbul doğumlu. Darüşşafaka Lisesi’nden sonra, 1976’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. İş hayatına Sabancı Grubu’nda bankacılık sektöründe başladı. 10 yıl Çukurova Grubu’nda yine bankacılık sektöründe çalıştı. Ziraat Bankası’nda üst düzey görevlerde bulunduktan sonra 1990’da aynı bankanın Londra Müdürlüğü’ne atandı. Ardından 6 yıl Sabancı Bank Londra’da Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2001’de Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi iken bankacılık kariyerini noktaladı. Daha sonra Londra’da finans ve gayrimenkul konularında araştırmalar ve yurt dışında faaliyet gösteren Türk şirketlerine danışmanlık yaptı. Haziran 2006’da Arıkanlı Holding Genel Koordinatörü olarak Türkiye’ye geri döndü.
Yazarın Tüm Yazıları