Ebola’yı Afrika’ya özgü sanmayın İtalya ve Güney Amerika’da da var

Ebola salgınlarıyla ilgili zaman zaman haberler okuyorsunuzdur. Bu ara bildirilen bir salgın yok.

Ancak Afrika hayvanları kaynaklı olduğu düşünülen ve insanlarda ölümlere yol açan hastalık 1976’dan beri bildiriliyor. Ebola adı Kongo’daki bir nehirden geliyor. Hastalığın tam adı ise ebola hemorojik ateşi. Hastalığa yol açan 4 RNA virüsü var. Bunlardan üçü insanda hastalık yapıyor: Ebola - Zaire , Ebola - Sudan ve Ebola - Ivory Coast. Dördüncüsü Ebola - Reston primatlarda etkili. Sadece Afrika Kıtası’na özgü sanmayın. İtalya ve Güney Amerika’ya Filipinler’den gelmiş. Kuzey Amerika ülkelerinde ise bulunmuyor.

Hastalık Kongo, Gabon, Ivory Coast, Sudan ve Uganda’dan bildirildi. İngiltere’de de iğne batması sonucu bir laboratuvar çalışanı hastalığa yakalanmış. Amerika ve İtalya’da Ebola-Reston virüsü maymunlarda ölüm ve ciddi hastalığa yol açmıştı. Bu salgın sırasında birkaç araştırmacı virüsle enfekte olmuşsa da hastalanmadılar.

İlk hastanın enfekte hayvanla temasla hastalandığı zannediliyor.

Birisi bir kez hastalandığı zaman, virüsü birkaç değişik yolla diğerlerine bulaşabiliyor. Afrika’da genelde hastaların maskesiz, galoşsuz ve eldivensiz bakılması hastalığın yayılmasında etken. Ayrıca tek kullanımlık olmayan şırınga veya enjektörlerin sterilize edilmeden sadece suyla yıkanıp tekrar tekrar kullanımıyla birçok kişi enfekte olabiliyor.

BELİRTİLERİ

Virüsle enfekte olduktan sonraki birkaç gün içinde yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, mide ağrısı, güçsüzlük, ishal, boğazda acıma hissi, hıçkırık, gözde kaşıntı ve kızarıklık, kan kusma, kanlı ishal gibi belirtiler gösteriyor.

Virüsle enfekte olduktan sonraki birkaç hafta içinde körlük, kanama, göğüs ağrısı, şok ve ölüm görülüyor.

Araştırmacılar niçin bazı insanların iyileştiğini, bazılarının ise iyileşmediğini henüz anlayamıyorlar.

STANDART TEDAVİSİ YOK

Hastalığın standart tedavisi yok. Destek tedavisi yapılıyor. Sıvı - elektrolit, oksijen, kan basıncı takibi ve ikincil enfeksiyonlar için tedavi uygulanıyor. Afrika’da hastalığın önlenmesi gerçekten zor. Sosyal ve ekonomik şartlar hastalığın yayılmasını sağlıyor. Araştırmacılar hastalığın etkeni ve erken tanısı için gereken yöntemleri geliştirmek için çalışıyorlar. Araştırmacıların diğer bir hedefi ise hastalığın sıklığını belirlemek. Gelecekteki salgınların önlenmesi için virüsün yayılım yolunun anlaşılması başta olmak üzere daha fazla bilgi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları