Durumlar Nasıl – 2

Sorulara devam edelim. Biraz soruşturma mantığını kurcalayalım:

Haberin Devamı

• Şike soruşturmasının polise 15 Mart'ta gelen Giresun Başkanı Olgun Peker'in şike yaptığına dair ihbar ile başladığı belirtiliyor. Ama polisin verdiği listedeki Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Konyaspor 15 Mart’tan önce oynanmış maçlar. Bunlar organize suç örgütü takibine takıldığı için mi tespit edildi? Öyle ise bağlantılı şahıslar kimler? Bunun Fenerbahçe bağlantısı ne? Şimdiye kadar yansıyanlardan böyle bir ilişki kuramadık. Organize suç örgütü takibine yakalanmadıysa 15 Martta başlayan şike dosyasına nasıl dahil edildi?

• Şike amaçlı suç örgütü kurduğu iddia edilen Aziz Yıldırım’ın örgütünün detayları hala ortada yok. Ya da örgüt kurduğunu gösteren ifadeler... Ya da bu maksatla sorulan sorular… Neden?

• Aziz Yıldırım, Pekerlerle ilişkisi iddiası ile suçlanıyor. Sivas yöneticileri ile resimleri delil olarak gösteriliyor. O  halde, menajerlik sınavı öncesi başka bir federasyon yetkilisiyle beraber Olgun Peker ile yemek masasında görüntülenen Levent Kızıl neden serbest? Daha doğrusu niye ifadeye çağrıldı, ne soruldu, ne cevaplar verdi ve niye serbest bırakıldı? Medya detayları neden yayınlamıyor?

Haberin Devamı

• Aziz Yıldırım – Mahmut Özgener diyalogları en kesin delillerdendi. O zaman Özgener nasıl serbest bırakıldı?

• Aziz Yıldırım’ın kulüpler birliğindeki yardımcısı ve IBB başkanı Göksal Gümüşdağ ile telefon konuşmaları teknik takibe hiç takılmadı mı?

• Şike ve teşvike teşebbüs etmek soruşturmadaki en net suçlardan biri. O zaman Nevzat Şakar nasıl serbest kaldı? Hangi gerekçeyle? Neler soruldu?
• Sabah gazetesi istihbarat müdürü Abdurrahman Şimşek, polisin dosyayı hazırlarken, spor programlarını izleyerek yardım aldığını belirtti. Suçlanan kişiler, olaylar ve maçlara bakınca bu net biçimde anlaşılıyor. ”Senecky bilerek mi penaltı yaptı”, “Mehmet Yıldız topu neden dışarı attı”, “Korcan bu golü nasıl yedi” gibi  sorular sezon boyu şahit olduğumuz, bu programların ürünü çamur atma cümleleri. Demek ki Baroni’nin topu geçen sezon içeri girse tüm kaleciler içeri alınacaktı. Subjektif, art niyetli, bir kısmı kasıtlı, manipülatif programlara dayanarak şekillenen bir soruşturma, mahkemeye bile gitmeden TFF ve kurumlarına nasıl yol gösterici olacak?
• Bu bağlamda şu ana kadar okka altına girenler Bülent Uygun, Ali Kıratlı, Mecnun Odyakmaz, Emenike, Sezer, daha önce Fenerbahçe forması giymiş topçular, .... Yani herşey sezon içinde Trabzonspor ve medyanın hedef gösterdiği maçlar,olaylar ve kişiler etrafında oluşturulmuş. Bu tesadüf mü? Hedef gösterilenler dışında yok denecek kadar az kişi,olay ve kuruma ait teknik takip olması bu soruşturmanın ciddiyetine gölge düşürmez mi?
• Sezer Öztürk serbest bırakıldı ama günlerce gözaltında tutuldu. Bülent Uygun ve Sezer Öztürk şike yaptıysa, Bülent Uygun niye şike yapan adamı 46. dakikada oyundan çıkardı?
• Şike denilen Fenerbahçe-Bucaspor maçı hakkında neden hiçbir futbolcunun ifadesine başvurulmadı ve neden kimse tutuklanmadı?
• Polis’in açıkladığı şikeli 19 maç listesine göre Fenerbahçe’nin ligin son 11 maçının 8’inde şike var. 7 Marttan sonra… İncelemeye girmeyen üç maç Galatasaray, Bursaspor ve Gaziantepspor. Yani Fenerbahçe’nin sürekli yendiği Galatasaray, berabere kaldığı Bursaspor ve 90+4’te galibiyete ulaştığı Gaziantepspor. Yani polisin gözünde Fenerbahçe’nin galip geldiği her maç otomatikman şikeli. Peki 2 hafta sonra aynı rakiplerle karşılaşan ve çoğunu Fenerbahçe’den daha rahat bir futbolla yenen Trabzonspor için neden teknik takibe gerek görülmedi? Polis de tıpkı medya gibi, ligin son 10-11 haftası Trabzonspor’u otomatikman galip mi gördü?

Haberin Devamı

• İfadeleri alınanlara sorulan sorular ve şike tespit edildiği iddia edilen telefon diyaloglarının yorumlanış şeklindeki komiklikler polisin “şike nasıl yapılır ve neler şikeye delalettir” anlayışını göstermektedir. Başı sonu olmayan, istediği sonuca göre anlamlar çıkaran, dedikoduları gerçekmiş gibi düşünen, futbol dünyasına hakim olmayan, “o topu niye dışarı attın”, “niye ayağın kaydı” gibi subjektif sorulara yönelen bir soruşturmanın güvenilirliliği nedir?
• Trabzon-Bursa ve Trabzon-İBB de 19 maçlık listede yer alıyor. Şike veya teşvik yönünden. Bu maçlarla ilgili şüpheler nedir? Niye kimse ifadeye çağrılmadı? Yoksa listedeki tüm maçlar , kazara yakalanan Beşiktaş ve Trabzonspor teşebbüsleri hariç Fenerbahçe üzerine mi şekillenmiş? Soruşturma neden sadece Fenerbahçe merkezinde tutuldu? Böyle şüpheler varken yarışta olan diğer takımın tüm maçları niye takip edilmedi (not: Ts ve Beşiktaş ile ilgili telefon kayıtları, Fb yüzünden takip edilenleri takip ederken oltaya takılanlar)?
• Özetle, bu kadar anlık ve hiçbir yan faktörü göze almadan sorular üreterek şüpheli belirleyen, delil listesi hazırlayan polisin o zihniyetle ligde oynanan tüm maçlarda onlarca kişiyi ve kulübü şike ve teşvik ihtimaliyle soruşturmaya dahil etmesi gerekmez miydi?

Haberin Devamı

• Yukarıdaki yaklaşıma gore, son 3 dakikada skoru değişen, galibiyetin santradan felaketler silsilesi ve ayağı kayan futbolcu hatası bir golle geldiği  Bucaspor-Trabzonspor maçı nasıl polis gözünde önemsiz olur?

• Yine bu mantığa göre Bucaspor’un Fenerbahçe karşılaşması sonrasında, Trabzonspor maçından önce kadro dışı bıraktığı Sercan’ın sezon sonu Trabzonspor’a transfer olması önemlidir. Niye polis tarafından dikkate alınmadı? Sorun Emenike kadar etkili bir futbolcu olmaması mıydı? Suç, kişi ve duruma göre değişir mi? Öyle ise tüm soruşturma bu zihniyetle mi hazırlandı? Ayrıca Bucaspor’un Trabzonspor maçına kadrosunda 8 tane 92 doğumlu oyuncuyla çıkacağının açıklanması şüpheli bir durum isnat etmez mi?

Haberin Devamı

• Yine bu mantığa göre Sivas-Fenerbahçe maçı öncesi Sivasporlu Erman Kılıç’ın Trabzonspor ile olan transfer temasları ve haberleri şüpheli görülmeliydi. Üstelik sözleşmesi devam eden bir futbolcuyla, kulübünün bilgisi dışında yapıldı. Polis neden bunu dikkate almadı? O Erman Kılıç, Sivasspor-Fenerbahçe maçının yıldızlarından biri olup 2 gol attı. Emenike oynamadığı maç yüzünden suçlu muamelesi görüp iftiralarla uğraşırken Erman Kılıç neden ifadeye dahi çağrılmadı?
• Lig devam ederken Ali Kıratlı iddialarını medya ve Trabzonspor dillendirmişti. Acaba içlerine mi doğdu? Bu istihbarat nereden ellerine ulaştı? Polis bu konuda kimlerden görüş aldı? Yoksa polisin teknik takiplerinden haberdar olanlar mı vardı?
• Fenerbahçe-Ankaragücü maçı öncesi Ankaragücülü oyuncu Kağan Söylemezgiller’e gönderilen mesaj olayı Telegol’de gündeme getirilmişti. Aziz Yıldırım’ın son sızan telefon konuşmalarında Melih (Gökçek)’in yasa dışı dinleme yaptığı iddiaları var. Bütün bunlar tesadüf müdür? Serhat Ulueren ve diğerlerinin arasındaki lişkiler nedir? Polis bu kişileri teknik takibe aldı mı? Almadıysa sebebi nedir?
• Serhat Ulueren iftiradan, bir hakemin kariyerini bitirdiği için mahkemece cezaya çarptırıldı. Polis, o programları referans alırken bunları gözönünde bulundurdu mu?

Haberin Devamı


• Ligin özellikle son haftalarından bürokrat ve siyaset adamlarından Trabzonspor lehine açıklamalar geldi. Mesela Karabükspor-Trabzonspor maçı oynanmadan önce,   “Trabzonspor’un şampiyon olmasını istiyorum” diyen, tadilatı devam eden stat hakkında “Bu stat bir an önce tamamlansın. Ciddi bir rakam ayırdılar bütçeden eksik olmasınlar. İktidar olmasa bunların hiçbirini yapamazsınız arkadaşlar” konuşmasını yapan  TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, aynı temennisini Karabükspor-Fenerbahçe maçından önce de tekrar etti. Bu dolaylı olarak siyasetin spora baskısı değil midir?


• Devlet Bakanı Faruk Özak ,Trabzonspor’a 27 milyon dolar devlet yardımı yapıldığını açıkça belirtip, “Bizim başbakanımız Fenerbahçeli olabilir bende Trabzonsporlu bir bakanım. Trabzonspor 6 kez şampiyon oldu bu yılda 7. kez şampiyon olacak. Bir tarafı aşağı bir tarafı yukarı çekmenin bir anlamı yok” dedi. Bu siyasi baskı değil midir?


• Yine Zafer Çağlayan’ın “geçen yıl Bursaspor’u destekledim, bu yıl Trabzonspor’u” sözleri siyasi baskı değil midir?

• Kısacası bu kişilerin konuşmaları, pozisyonları itibariyle ellerinde bulunan güç düşünüldüğünde önemlidir. Polisin bu ortamda yürüttüğü soruşturmanın ciddiyeti , güvenilirliliği , objektifliği tartışmalı değil midir?


• “Takımımız kadar Trabzonspor için de oynadık” dediği iddia edilen Gençlerbirliği futbolcuları Hurşut ve Serkan neden ifadeye çağırılmadı?


• Serkan Çalık ne oldu?


•  İbrahim Akın kupa finalinde şike yapar gibi bir performans mı sergiledi?

• Ahmet Bulut’u Ankaragücü menajeri zannederek sorular soran polisin hazırladığı dosya ne kadar güvenilirdir?


- Karabük  yerel medyasında kaleci Bülent Ataman ile ilgili Trabzonspor’dan teşvik aldığına dönük haberler çıkmışken, Bülent Ataman’ın Fenerbahçe aleyhine teşvik şüphesi doğuracak açıklamaları ortada iken, Emenike ve Sezer’den çok daha fazla şüpheli konumunda iken niye ifadeye çağırılmadı?


• Kamu önünde açık açık Fenerbahçe’ye öfkesini dile getiren Melih Gökçek ve oğlu, bu süreçte niye teknik takibe alınmadı? Üstelik Trabzonspor Başkanı Sadri
Şener’le telefon konuşmaları tespit edilmişken. İddialara göre Ankaragücü-Fenerbahçe maçı için "Aziz'den inşallah bu maçı alacağım" demişken.

• Polis son 5 maçın sonuçlarını bildiğini belirtti. Şike maçlarını tespit ettiklerini de. Ama suç üstü yapmayarak suç işlendi. Aynı şekilde Aziz Yıldırım’ın konuşmalarından Melih Gökçek’in yasal olmayan dinleme yaptırdığı anlaşıldı. Ona da müdahale edilmedi. Neden?

 
• Korcan’ın ağabeyi ifadesi alınacaklar listesinde miydi? Yoksa kendisini görmezden gelen   medya yerine bağımsız bir bloğa röportaj verdiği için mi çağrıldı? Niye Korcan’ın kardeşi veya diğer tutukluların yakınları ile röportaj yapılmadı? Birileri engelledi mi?
• Şahısların ifadelerine bile saati dolmadan ulaşabilen muhabirlerin ilk günlerde adını telaffuz ettiği, ama sonradan ağızlarına almadığı Yıldırım Demirören soruşturma dosyasında var mıydı? Varsa şimdi niye yok?

• Niye Fenerbahçe dışındaki olaylar ile ilgili sorular ,detaylar, kimin neyle suçlandığı sızmıyor?
• Yukarıda örneklemeye çalıştığımız şeylerden şike soruşturması başlatma ve sürdürme gerekçeleri çıkaranlar, 2009-2010 yılında Fenerbahçe başkanının ihbarlarını niye ciddiye almadı? Niye kimse Bursasporlu Ozan İpek’in Beşiktaş maçı sonrası ekranlara yansıyan açıklaması, Beşiktaş kalecisi Rüştü Reçber’in Fenerbahçe’nin son haftalarda oynadığı rakip oyuncu ve teknik direktörleri arayarak, mesaj gönderdiği iddiaları hakkında herhangi bir inceleme başlatmadı (ceza hukukuna girmemiş olsa da TFF yapabilirdi)?

• Sadri Şener tutuksuz yargılanırken, teşvik ve şike girişiminde bulunduğu tespit edilen Nevzat Şakar serbestken sağlık sorunları olan, 1 ayda artık deliller toplandığına gore karartma riski kalmayan Aziz Yıldırım niye tutuksuz yargılanmıyor? Yoksa organize örgüt onu içerde tutma bahanesi mi? Sebep organize suç örgütü kurma iddiası ise Tayfur Havutçu, Serdal Adalı, Korcan gibi isimlerin tutukluluğu kalkmıyor?

Yazarın Tüm Yazıları