Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2022 08:56

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında 4'üncü güne girilirken bölgeden üzücü haberler gelmeye devam ediyor. Başkent Kiev'de siren sesleri yankılanırken, ülkenin kuzeydoğusundaki Kharkiv'e bombalar yağıyor. Son olarak Kiev'in dışındaki bir petrol deposu ile Harkov'daki bir gaz nakil hattının vurulduğuna dair farklı kaynaklardan haberler geldi. Yetkililer zehirli dumana karşı uyarıda bulundu. Birleşmiş Milletler, saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Son dakika Rusya Ukrayna savaşı gelişmeleri... Rusya Devlet Başkanı Putin'in orduya verdiği emir ile başlayan Rusya - Ukrayna savaşının 4'üncü gününde de bölgeden çatışma haberleri geliyor. Ruslar Melitopol şehrini ele geçirdiklerini açıklarken Ukrayna ordusu ise şehrin kontrolünün kendilerinde olduğunu iddia etti. Rusların Kiev'de bir sivil yerleşim binasını vurduğu görüntüler ajanslara düşerken binada can kaybı olup olmadığı henüz açıklanmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba bir kez daha dünyayı Rusya'yı durdurmaya çağırdı. Gelen son haberlere göre Rus askerleri Lviv'e girdi ancak ilk saldırı püskürtüldü...

İşte çatışma haberlerinin geldiği bölgeden dakika dakika son dakika gelişmeler...

07.00 Birleşmiş Milletler, saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna" inanıldığı, bunun nedeninin ise birçok can kaybının henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu kaydetti. Ayrıca CNN, bu gece Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

06.25 Kiev'in dışındaki bir petrol deposu ile Harkov'daki bir gaz nakil hattının vurulduğuna dair farklı kaynaklardan haberler geldi. Yetkililer, yanan deponun zehirli dumanlar yaydığı konusunda uyarıda bulundu ve evlerinde kalan halka, pencerelerini sıkıca kapatmalarını söyledi. Kiev sakinlerinin çoğu sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

06.19
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko ile telefon görüşmesinde kendisinden Belarus'ta bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini istediğini duyurdu.

05.58 Kiev'de oteller patlama yaşanması tehlikesi üzerine harekete geçti. Kiev'de büyük bir patlama olacağı bilgisi üzerine kentteki otellerde müşteriler sığınaklara indirildi.

05.10 Ukrayna, Donbass'ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.  

05.00
Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

04.15 
Ukrayna Ordusu, Kharkiv'deki saldırıların püskürtüldüğünü ve kentin Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu açıkladı. İmha edilen Rus araçları ve zırhlıların imha edildiği, evlerin hasar gördüğü ve yaralıların olduğu belirtildi.

03.55 
Ukrayna Devlet Sınır Muhafızı Servisi'nden yapılan açıklamaya göre; Yılan Adası'nı savunan Ukrayna askerleri sağ olabilir. Ukrayna lideri Zelenski, 13 Ukrayna askerinin adayı savunurken kahramanca can verdiğini ifade etmişti.

02.25
CNN'in haberine göre; Kiev'in güney batısında gerçekleşen iki patlama gökyüzünü aydınlattı. Patlamalarda birinin kent merkezine yaklaşık 20 kilomete mesafede gerçekleştiği bildirildi. İkinci patlama ise Kiev'in batısında, şehrin ikinci büyük havalimanı yolunda yaşandı.

Haberin Devamı

02.15 BBC muhabiri Fergal Keane, Ukrayna'nın Polonya sınırına 20 kilometre mesafede savaştan kaçan Ukraynalıları görüntüledi. Binlerce kişinin ve aracın Polonya'ya geçmek için sıra oluşturduğu görülüyor.

01.45 Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk, Stralink uydusu internet servisini Ukrayna'da aktif hale geçirdiğini duyurdu. Bu gelişmeyle Ukrayna'da internet erişiminin engellenmesi zorlaşacak.

01.30 Ukrayna'nın Lviv kentinde Polonya'ya geçmek üzere tren istasyonunda yüzlerce Ukraynalı bekliyor. Sosyal medyada viral olan görüntülerle ilgili "2. Dünya Savaşı yıllarını anımsatıyor" yorumları yapıldı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

Haberin Devamı

00.55 Ukrayna medyası başkent Kiev'de kısa süre için yoğun hava bombardımanı beklendiğini duyurdu.

00.25 ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri John Kirby, Ukrayna’ya hafif silah ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderileceğini açıkladı.

00.15 
Sivil toplum örgütü OVD-Info, Rusya’da savaş karşıtı protestolarda toplam gözaltı sayısı 3 bini geçtiğini açıkladı.

00:00
Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotof kokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

23.50 Rus ordusunun kuzeyden yaklaştığı başkent Kiev’de meydana gelen çatışmalar amatör kameralara yansıdı. DHA'nın paylaştığı görüntülerde, çatışmanın kentin Povitroflotskyi caddesinde yaşandığı ifade edildi. 

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği



23.27 Mücahit Topçu son duruma ilişkin CNN TÜRK yayınında şunları anlattı: Şu an itibarıyla yarım saat önce uzun uzun siren sesi duyduk. 5-10 dakika önce çatışma sesleri bulunduğumuz alana kadar geldi. Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; çatışmalar özellikle Kiev'in kuzey bölgelerinde yoğunlaştı. Şu anda yine sessizlik hakim oldu. Rus birlikleri yaklaşık 10 kilometreye kadar yaklaşmış durumdalar. 10 dakikalık mesafedeler.

Haberin Devamı

23.25 Yunanistan, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında 10 Yunan'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle Moskova Yönetimi'ne sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Rusya Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Rusya'ya hava saldırılarını ve sivillere yönelik tüm harekâtı derhal durdurma çağrısı yapıyoruz" ifadesi yer aldı.

23.15 
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Ukrayna’daki askeri operasyonu konuştu.

23:00 Kiev'de tren istasyonunda çatışmalar nedeniyle elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

22.45 
Google'ın sahip olduğu YouTube, Russia Today ve Rus devletinin desteklediği diğer medya kuruluşlarının kanalları üzerinden reklam satışına yasak getirdi. Söz konusu yayın kuruluşlarının kanallarında yayınlanan videolara yapılacak tavsiyelere kısıtlama getirildi.

21.46
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Rus ordusunun Kiev'e yönelik saldırısında gün için ilerleme kaydedemediğini söyledi. Mihaylo Podolyak, yaklaşık 3 bin 500 Rus askerinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığı ifade etti.

21.41 ABD Başkanı Joe Biden bugün yayınlanan bir röportajında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederken en önemli amaçlarından birinin NATO ve Avrupa Birliği'ni bölmek olduğunu savundu. Biden "En başından beri amacım tüm NATO'yu ve Avrupa Birliği'ni aynı tarafta tutmayı sağlamaktı. Çünkü Putin NATO'yu bölebileceğini ve kullanabileceği büyük bir açıklık yaratabileceğini düşünüyordu. Bu gerçekleşmedi" dedi. Brian Tyler Cohen'e verdiği mülakatta Biden, Putin'in hem kısa hem de uzun vadede ağır bedel ödeyeceği öngörüsünde de bulundu.

21.35 Batı ülkeleri Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle Moskova Yönetimi'ne yaptırımlar uygularken, Rusya ile hava sahasını kapatan devlet sayısı dokuza yükseldi. Bu ülkeler şöyle: Birleşik Krallık, Slovenya, Çekya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya ve Bulgaristan.

21.20 Hollanda Savunma Bakanlığı, Almanya'nın ardından Ukrayna'ya anti-tank mermisi gönderme kararı aldı.

21.15 
Fransız AFP haber ajansı, Danimarkalı Ekstra Bladet gazetesinden iki gazetecinin Ukrayna'nın güneydoğusunda Rusya sınırına 50 kilometre mesafedeki Ohitarka kentinde vurulduğunu duyurdu. Muhabir Stefan Weichert ve fotomuhabiri Emil Filtenborg'un hastaneye kaldırıldığı ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

21.05 
Alman hükümeti, Ukrayna'ya destek olmak üzere bin anti tank mermisi ve 500 karadan havaya Stinger füzesi göndereceğini açıkladı. Başbakan Olaf Scholz, bu kararı açıklarken Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını "dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

21.00
 
Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan Vadim Denysenko, Rus güçlerinin Zaporijya'daki nükleer santrala doğru ilerlediğini duyurdu.

20.50 Mücahit Topçu CNN Türk canlı yayınında Kiev'deki son durumu anlatırken siren sesleri duyulmaya başladı. Bu siren seslerinin anlamı şu. Vatandaşlara sığınaklara gidin, zemin katlara inin çağrısı bu. Olası bir hava saldırısı öncesinde böyle bir siren sesinin çaldığına tanık oluyoruz.

20.40
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülkesini özgürleştirene kadar savaşacağını söyledi. Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan lideri Aliyev'in Rusya ile görüşmeleri organize etme teklifinde bulunduğunu ifade etti.

20.35 
Mücahit Topçu son durumu CNN TÜRK'te anlattı: Kievliler çok fazla sokağa çıkmıyorlar. Genellikle sığınaklarda hayatlarına devam ediyor. Yasak kararıyla birlikte zorunlu hale geldi. Çıkarlarsa düşman olarak görülecek. Bu karar neden alındı? Birincisi Rusya lideri Putin'in askerlerine 'saldırın' mesajı vermesi. İkincisi ise Ukrayna istihbaratının almış olduğu bilgi. Buna göre Rusya'dan gelen sabotajcılar kılık değiştirerek eylem hazırlığındalar. Bu sabotajcılar Kiev'de ortalığı karıştıracak eylemler yapabilir. Bunun için gazeteci de vatandaş da turist de sokağa çıkma yasağına dahil.

20.20
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekatın ardından Ukrayna hükümetine Almanya’dan destek geldi. Almanya hükümeti, Ukrayna’nın talep ettiği 400 adet tanksavar füzesinin Hollanda üzerinden gönderileceğini açıkladı. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

19.50 Amerikan CNN International yayın kuruluşu, Ukrayna'daki çatışmaların yoğun olarak kuzeydoğudaki Kharkiv kentinde yoğunlaştığını yazdı. CNN'e konuşan üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Kiev'e doğru kuzeyden Rus ilerleyişine yönelik sert direniş olduğunu aktardı. Söz konusu yetkili ağır çarpışmaların Kharkiv'de yoğunlaştığını değerlendirdiklerini söyledi. Amerikalı yetkili, Rusların Ukrayna'nın kuzeyine yönelik işgalinde iki eksen boyunca direnişle karşılaştıklarını söyledi. Biri Kiev'e, öteki de Belgorod'dan Kharkiv'e yapılan taarruza karşı. Güneyde ise Rus güçleri daha az direnişle karşılaşıyor.

19.45
İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, İngiliz ordusunun NATO'nun doğu cephesini desteklemek için Rusya’nın sınır komşusu Estonya’ya doğru yola çıktığını belirtti. Bakanlık, birliklerin ulaşmasıyla Estonya’daki askeri mevcudiyetlerinin iki katına çıkacağını vurguladı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

19.40 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya tarafından ortaya atılan ve Kiev Yönetimi'nin "kirli bomba" kullanacağına dair iddiayı yalanladı. Kuleba, "Rus propagandası raydan çıktı. Bu hastalıklı bir yalandır" tweet'i attı. "Kirli bombalar" konvansiyonel patlayıcılarla radyoaktif materyalleri birleştiren sistemler ve binlerce insanı bir anda öldürmeyi hedefliyor.

19.30 
Kiev sokaklarında kısmen sessizlik hakim.. Belediye Başkanı Kliçko, yerel saatle 17.00'da (TSİ 18.00) başlayan ve Pazartesi sabahı 08.00'e kadar sürecek sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Bu zaman diliminde sokağa çıkanların Rus sabotaj grubu üyesi olarak değerlendirileceği bildirildi.

18.50 
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonların ardından, iki ülke arasında siber savaşlar da meydana gelirken Kremlin’in resmi internet sitesine giriş yapılamadığı öğrenildi.

18.30 
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik son istihbarat bilgilerini Twitter hesabından paylaştı. Buna göre; Rus ordusunun ilerleyiş hızı akut lojistik güçlükler ve Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle geçici olarak yavaşladı. Kiev'in ele geçirilmesi Rusya'nın ana askeri hedefi olmayı sürdürüyor.

18.15 
Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev Yönetimi'nin müzakere sürecini yürütmeyi reddetmesinin ardından Ukrayna'daki tüm Rus birliklerine operasyon planları doğrultusunda tüm yönlerden taarruza devam etmeleri yolunda emir verildiğini" duyurdu.

Konaşenkov, "25 Şubat akşamı 82 esir alınan Ukrayna askeri Karadeniz gemilerine saldırmaya teşebbüs ettiler ama bu intikamla yapılan hareketlerin gerçekleşmesine izin verilmedi. Esirlerden hiç kimse zarar görmedi. Amerikan İHA'ları gözlemlendi ve onlar Rus savaş gemilerini hedef aldı. Ukrayna Yönetimi herkese kontrolsüz silah ve mühimmat dağıtıyor. Bunlar çok büyük kayıplara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

18.10 
Mücahit Topçu, CNN TÜRK'te Kiev'deki son durumu anlattı: Sokağa çıkma yasağı yerel saatle 17.00 (TSİ 18.00) itibarıyla başladı. Marketlerin adeta talan edildi diyebiliriz. Bu yasak iki gün boyunca devam edecek. Bugün önemli gelişmeler yaşandı. Sokakta vatandaşlara silah dağıtılmaya başlandı. Askeri noktalarda ve polis merkezlerinde kasa kasa kalaşnikoflar dağıtıldı.

17.25
Slovakya Hükümeti, Ukrayna’dan gelen çok sayıda kişi nedeniyle Olağanüstü Hal ilan etti.

Slovakya Hükümeti bugün yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında İçişleri Bakanlığı’nın sunduğu raporda günde 10 binden fazla Ukraynalının Slovakya’ya giriş yaptığının belirtilmesi nedeniyle OHAL ilan etme kararı aldı. 

16.50 Ukrayna'dan Rusya'nın müzakere açıklamasına cevap geldi. Ukrayna, koşulların ağır olması nedeniyle Moskova ile müzakereleri reddettiklerini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra Moskova ve Kiev tarafı dün müzakere masasına oturabileceklerini açıklarken, Rusya müzakerenin adresini Minsk olarak gösterdi. Bugün Rusya, Kiev’in müzakereleri reddettiğini belirtirken, Ukrayna’dan bu konuya dair açıklama geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich yaptığı açıklamada, “Rus tarafının aracılar ile sunduğu müzakere koşulları bizim için kabul edilemezdi. Bu bizi teslim olmaya zorlamak için bir girişimdi. Kendilerine muhtemel barış anlaşmasının şartlarının, Türkiye’de mümkün olduğunu işaret ettik” dedi.

16.29 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Erdoğan, daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, görüşmenin ardından resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımları ve destekleri için teşekkür ettiğini söylediği bir paylaşım yaptı.

16.25 Rusya Savunma Bakanlığı, harekatın devam ettiğini ve buna bağlı olarak yalan haberlerin arttığını belirterek, “Rus Silahlı Kuvvetleri özel bir askeri operasyon sırasında muharebe görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdiği için sosyal ağlarda, 'Ukrayna’nın koltuk değnekleri' tarafından histerik yalan haberlerin sayısının arttığını not alıyoruz. Tüm medya kuruluşlarının yazı işlerini uyanık olmaya ve Batılı küratörlerin ülkemiz üzerindeki enformasyon baskısının 'kör kurbanları' haline gelmemeye çağırıyoruz. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın yürüttüğü özel askeri harekatın gidişatı hakkında düzenli olarak sadece güvenilir bilgi vermeye devam edecek” denildi.

15.50 Kremlin'den yeni açıklama: Rus ordusu ilerlemeye devam edecek! Kremlin Ukrayna'nın müzakereleri reddettiğini de söyledi. 

Putin'in dün verdiği bekleme talimatını geri çektiğini ve orduya Ukrayna'da ilerleme talimatını yinelediği açıklandı.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

Peskov, Kiev’in müzakereyi reddetmesi nedeniyle Rus ordusunun ilerleyişine devam ettiğini belirterek, “Ukrayna yönetimiyle yapılması beklenen müzakereler nedeniyle Rusya Başkomutanı ve Devlet Başkanı, dün ana Rus güçlerinin ilerleyişini durdurması yönünde emir verdi. Fakat Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle bu sabah ana Rus güçlerinin ilerleyişi harekat planına uygun olarak yeniden başladı" dedi.

Peskov ayrıca, Putin’in orduya verdiği ilerleyişin durdurulması emri sonrasında Rus ordusu ile Ukrayna’daki milliyetçi gruplar arasındaki çatışmalara devam edildiğini söyledi.

15.49 ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık yeni askeri yardım yapılacağını duyurdu. Blinken yardım paketinde ölümcül savunma silhları yer alacağını bildirirken bunların karadan ve havadan gelecek saldırılara karşı kullanılabilecek nitelikte olduğunun altını çizdi.

15.47 Rusya, Avrupa'dan peş peşe gelen benzer kararlara misilleme olarak hava sahasını Bulgaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kapattığını açıkladı

15.45 BBC'de yer alan habere göre Avrupa Birliği’nin Rusya’ya SWIFT yaptırımı uygulamasına karşı çıkan ülkeler arasında sayılan İtalya, yoğun tepkilerin ardından pozisyon değiştirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu sabah telefonda görüştüğü İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına destek verdiğini açıkladı.

15.30 Lviv'den bir kez daha siren sesleri duyulduğu bildirildi.

15.15 Birleşmiş Milletler: Perşembe gününden bu yana 120 bin Ukraynalı ülkeden kaçtı.

15:03 Estonya hava sahasını Rus uçaklarına kapatarak Baltık komşusu Letonya'ya katıldı. Başbakan Kaja Kallas, diğer AB ülkelerini de aynı şeyi yapmaya çağırdı. Letonya, 26 Mart'a kadar Rusya'ya olan tüm uçuşlarını da iptal etti. Litvanya da son dakika açıklamasıyla hava sahasını Rusya'ya kapattı.

14:55
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Ukrayna arasındaki savaşın uzun süre süreceğini ve herkesin buna hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Macron yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak" dedi. 

14:50 Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna krizi hakkında görüşme gerçekleştirdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Caparov ile Putin'in ikili işbirliğinin güncel konularını tartıştıkları belirtildi. Açıklamada ayrıca, iki liderin Ukrayna'daki durum da dahil uluslararası ve bölgesel güvenlik konularına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.

KİEV'DE YENİ YASAK, UYMAYANLAR DÜŞMAN SAYILACAK

14:44 
Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehirde yeni sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Akşam 5'den sabah 8'e kadar uygulanacak yasak süresince, karara uymayıp sokakta görülenler düşman sayılacak. Yasak 28 Şubat'a kadar sürecek. 

14:09
İngiltere Savunma Bakanlığı Rusya'nın kayıplarının açıklanandan çok daha fazla olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Rus kayıplarının ağır ve Kremlin tarafından tahmin edilenden veya kabul edilenden daha büyük olması muhtemel" ifadeleri kullanıldı.

14:00
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasının ardından "Diplomatik ilişkilerin sürdürülmesine özel bir ihtiyaç olmadığını" belirterek, "Birbirimize dürbün ve silah görüşleriyle bakabiliriz. Batı, Rus varlıklarını dondurma tehdidiyle ilerlerse, ülkedeki Batı varlıklarının dondurulma olasılığı doğar" dedi.

Medvedev bir yandan Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğinin dondurulmasını kınarken diğer yandan da bunun Rusya’da idam cezasını geri getirmeye olanak sağladığını belirtti. Medvedev ayrıca Ukrayna’nın işgalinin, Vladimir Putin tarafından belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini duyurdu.

13:25
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski yaptığı son dakika açıklamasında 'Bu savaşı durdurmalıyız, barış içinde yaşayabiliriz' dedi ve ekledi;

"Düşman saldırılarını başarı ile püskürttük. Kiev ve başkentin etrafındaki kilit şehirler ordumuz tarafından kontrol altında. İşgalciler devletimizi bloke etmek ve ve buraya kuklalarını koymak istiyor ancak düşmanın planlarını bozduk. Ülkeyi yeniden inşa etmek için çok işimiz olacak. Yurtdışından gelecek herkese hazırız. Ülkemizi korumak isteyen herkesi buraya davet ediyoruz.

Ukrayna halkı AB üyesi olmayı hak ediyor. Ve bu, Ukrayna'ya desteğinizin bir işareti olacaktır. Bu tartışma artık kapatılmalıdır. Bugün bunu Avrupalı ​​liderlerle görüştük. Avrupa tüm ekipman ve askeri yardımları Ukrayna'ya gönderiyor ve Rusya'yı Swift'den ayırmak için çalışmalar devam ediyor. Umarım Macaristan bu kararı desteklemek zorunda kalır.

Askerlerimiz, sınırda çatışanlar ve vatandaşlarımız lütfen ayakta kalın. Bu savaşı kazanacağız, yaşasın Ukrayna."

Zelenski ayrıca savaşa karşı çıkan Ruslara da teşekkür ederek, "Size yalan söyleyenleri, bize yalan söyleyenleri, tüm dünyaya yalan söyleyenleri durdurun" dedi.

MOSKOVA'NIN İDDİALARINA CEVAP VERMİŞ OLDU

Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Başkanı Volodin, Zelenskiy'in Kiev'den ayrılıp Lviv'e gittiğini, dün Ukrayna başkentinde olmadığını, sosyal ağlarda yayınladığı videoların önceden kaydedildiğini iddia etmişti. Volodin'in bu açıklaması Rus medyası başta olmak üzere uluslararası haber ajansları tarafından haberleştirildi.

Zelenskiy'nin, Volodin'in bu açıklamasının ardından Kiev'de kameralar karşısına geçmesi de dikkat çekti.

13:17
100 bin Ukraynalının Polonya sınırını geçtiği açıklandı.

13:15
Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Cezary Kulesz, FIFA 2022 Dünya Kupası elemeleri için 24 Mart’ta Rusya ile Moskova’da oynayacakları maça çıkmayacaklarını açıkladı.

FRANSA RUS GEMİSİNİ DURDURDU

13:00
Fransız deniz kuvvetleri, Manş Denizi’nde St. Petersburg limanına giden arabalarla dolu bir Rus kargo gemisini durdurdu. AB'nin uyguladığı yaptırımların kapsamında olan bir şirkete ait olduğu düşünülen gemi, Fransız hükümetinin talebi üzerine Fransız limanına götürüldü.

Fransız sınır kuvvetleri şu anda 127 metre uzunluğundaki Baltic Leader isimli kargo gemisini araştırıyor. Paris'teki Rus büyükelçiliği sözcüsü TASS haber ajansına geminin kaptanının büyükelçiliği aradığını belirtti. Büyükelçi ardından Fransız yetkililerle temasa geçerek olayla ilgili açıklama istedi.

12:50 Ukrayna'daki saldırılar devam ederken, yoğun çatışmaların yaşandığı şehirlerden biri olan Melitopol’de Rus askerleri sivil alanları da vurdu. Melitopol’de bulunan bir hastane Rus askerleri tarafından kurşunlandı.

12.30
Rus askerleri Lviv'e girdi! Lviv Belediye Başkanı ilk saldırının püskürtüldüğünü aktardı. Ajanslar 60 Rus askerinin Ukrayna askerleriyle çatıştıktan sonra geri çekildiğini bildiriyor.

12.15 Hollanda hükümeti, en kısa sürede Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi. Hollanda Dışişleri ve Savunma bakanlarının meclise verdiği bilgiye göre, Ukrayna’nın bu yöndeki talebine “silah ihracatı kriterlerine aykırı olarak istisnai durumlar göz önüne alınarak” kısa sürede yanıt verildi. Stinger uçaksavar füzelerinin bir kısmı bugün Ukrayna’ya teslim edildi. Kalan bölümü ise, en kısa sürede Ukrayna'ya gönderilecek.

12.10 Elysee Sarayı, Rusya'nın Ukrayna tarafından saldırılarındaki 3’üncü gününde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Ukrayna'daki durum hakkında" bir savunma konseyi toplayacağını duyurdu. Konseyin yerel saat 17.00'de gerçekleşeceği bildirildi.

12.00 Rus medya izleme kuruluşu Roskomnadzor'un gazete ve televizyonlara yolladığı uyarı mektubunda saldırı, işgal ya da savaş ilanı gibi kelimelerin kullanılmaması istendi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna şehirlerine saldırı olmadığı iddia ederek sivil kayıp yaşanmaması için tüm önlemlerin alındığını açıkladı.

198 UKRAYNALI ÖLDÜRÜLDÜ

11.40 Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Üçü çocuk 198 Ukraynalı öldürüldü. 33’ü çocuk 1115 yaralı var.

11.30 Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği Letonya’ya taşınıyor. Açıklama Letonya Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.

11.00 Başkent Kiev’den ayrılanlar Polonya’ya geçerken son 24 saatte 29 bin Ukraynalının Polonya sınırını geçtiği açıklandı.

10.45 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın füzeyle vurduğu çok katlı binanın fotoğrafını Twitter hesabından paylaşıp şu mesajı paylaştı:

"Güzel, huzurlu şehrimiz Kiev'de bir bina Rus kara kuvvetleri ve füzelerinin saldırısına uğradı. Tüm dünyadan Rusya Federasyonu'nun tamamen izole edilmesini talep ediyorum. Büyükelçileri sınır dışı edin, petrol ambargosu uygulayın ve Rus ekonomisini yok edin. Rusya Federasyonu'nun savaş suçlularını durdurun!"

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

10.39 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski sosyal medya hesabından bir açıklama daha yaparak AB'ye çağrıda bulundu. Zelenskiy açıklamasında "Ukrayna'nın AB üyeliğine karar vermek için kritik bir an" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştüğünü belirten Zelenski, Ukraynalıların kahramanca sürdürdüğü özgürlük mücadelesinde daha çok destek istediklerini ifade etti.

10.20 Ukrayna Acil Durumlar yetkililerinin açıklamasına göre Kiev’de çok katlı bir apartman Rus birlikleri tarafından vuruldu. AFP’ye göre binada tahliye çalışmaları devam ederken can kaybının henüz açıklanmadığı, görevlilerin hayatını kaybetmiş olabilecek kişileri tespit etmeye çalıştıkları bildirildi. Dumanların yükseldiği binanın 4-5 katı patlamanın ardından zarar gördü. Saldırıda ölen ya da yaralanan kişi sayısına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

10.00 Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan flaş açıklama: Dünya Ukrayna'da 'uzun' bir savaşa hazır olmalı

09.30 Zelenski sabah erken saatlerde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştüğünü ve Ukrayna'nın ortaklarından gelecek silah ve mühimmatların yolda olduğunu duyurdu. Zelenski 'Anti savaş koalisyonu çalışıyor' ifadesini kullandı.

09.00 Ukrayna lideri Zelenski, saat 09.00'da Kiev'deki ofisinin önünden video paylaştı. "Hepimiz sahadayız. Vatanımızı savunmaya devam ediyoruz. Adıma açılan sahte hesaplara inanmayın. Silahları bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Zelenski sözlerine şöyle devam etti:

"Günaydın Ukraynalılara! Bu gece, silah bırakmaya çağırdığımı iddia eden birçok bilgi ortaya çıktı. Bu sahte mesajlara teslim olmayın. Ben buradayım ve silah bırakmayacağız. Ordumuza ve ülkemize inanıyoruz. Ülkemizi koruyacağız! Zafer Ukrayna'nındır"

08.50 Interfax haber ajansının aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna’nın güneyindeki Melitopol şehrini ele geçirdi.

Haberde Bakanlığın şu açıklaması yer aldı:

“25 Şubat’ın gece geç saatlerinde, Azovskoye (Ukrayna) yakınlarındaki amfibi çıkarmasının ardından Rus birlikleri, direnişle karşılaşmadan Melitopol'a girdi."

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

08.30 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi: 3500'den fazla Rus askeri öldürüldü, 200 asker esir alındı.

07.45 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den ABD'nin tahliye teklifine jet yanıt: Bana tahliye aracı değil silah lazım.

07.10 Kiev sokaklarında çatışma çıktı

Haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, yetkililer yaptıkları yazılı bir açıklama ile başkent Kiev sokaklarında çatışmaların başladığını duyurdu. Açıklamada, “An itibarıyla şehrin sokaklarında çatışmalar var” denildi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

Halkın sığınaklarda kalmaları istenirken, balkon ve pencerelerden uzak durmaları çağrısında bulunuldu.

07.00 Ukrayna'daki ABD büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarının en yakın sığınakları bulmaları konusunda uyarıda bulundu.

06.45 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kent merkezi yakınlarında yerel saatle 05.45 sularında çok sayıda silah sesi yankılandı.

06.25 Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa'dan, Rusya'ya sert tepki.

06.00 Ukrayna genelinde internet kesintileri yaşanıyor.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

05.45 Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından hemen hemen ülkenin tüm kentlerinde çatışmalar yoğunlaşarak artıyor. Dün geceye göre bu gece Ukrayna’nın başkenti Kiev'de aralarında olmak üzere tüm kentlerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Gündüz Ukrayna'ya hava harekâtları ve roket saldırılarıyla operasyonlarını sürdüren Rusya, gece saatlerinde ise tüm yönlerden saldırılar gerçekleştirdi.

05.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınayan taslağa "evet" oyu kullanan ülkelere teşekkür etti. 

04.50 Washington Post'da yer alan habere göre, ABD'li yetkililerin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi Kiev'den ayrılması için yardım etmeye hazırlıklı olduklarını belirtti.

03.40 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait Su-27 tipi savaş uçağının Rusya’ya ait IL-76 tipi askeri nakliye uçağını düşürdüğünü duyurdu.

03.20 ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK’da Rusya’nın veto kararından sonra “Bu meseleyi, Rusya’nın vetosunun uygulanmadığı Genel Kurul’a taşıyacağız ve dünya Rusya’yı sorumlu tutacak” dedi.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

03.05 Ukrayna Hava Kuvvetleri, Kiev'in 10 kilometre güneyindeki Vasylkiv kasabasında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu. Rus ordusunun buraya askerlerini indirmeye çalıştığı bildiriliyor. Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, gece yarısı Rusya'ya ait bir helikopter ile Su-25 uçağının S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından düşürüldüğü belirtildi.

02.50 Ukrayna'nın İsrail Büyükelçisi Yevgen Korniyçuk, Zelenski'nin İsrail Başbakanı Naftali Benenett'ten arabulucuk yapmasını istediğini açıkladı. Korniyçuk, "Cumhurbaşkanımız İsrail'in hem Rusya hem de Ukrayna ile harika ilişkileri olan tek demokratik ülke olduğunu düşünüyor ve bu da görüşmelere olanak sağlamak için kullanılabilir" dedi. Korniçyuk görüşmeler için Minsk yerine Kudüs'ün daha tercih edilebilir olduğunu çünkü Belarus'un Rusya'nın müttefiki olduğunu ve Ukrayna'nın Belarus lideri Lukaşenko'nun meşruiyetine inanmadığını ifade etti.

02.30 Ukrayna Bakü Büyükelçisi Vladislav Kanevsky, Ukrayna'nın Herson kentinde Rus askerlerinin düzenlediği hava saldırısında Azerbaycanlı bir ailenin 3 ferdinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

01.50 BM Güvenlik Konseyinde, Arnavutluk ve ABD'nin getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını, Rusya veto etti.

01.35 Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın acil finansman talebinde bulunduğunu söyledi. Georgieva, IMF’nin Ukrayna’ya her şekilde destek olmak için yetkililerle yakından çalışacağını söyledi.

01.20 Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, "Bu gece gündüzden daha da zor geçecek. Birçok şehrimiz saldırı altında: Çernihiv, Kharkiv, Donbas'taki kızlarınız ve erkeklerimiz, güneydeki şehirlerimiz, Kiev'e özel dikkat göstermeliyiz. Başkenti kaybedemeyiz. Bu gece direnmeliyiz. Ukrayna'nın kaderi şu anda belli oluyor" ifadelerini kullandı.

01.15 Bloomberg muhabiri Laura Litvan, Washington Yönetimi'nin Kongre'den Ukrayna krizi için 6.4 milyon dolar talep ettiğini yazdı.

00.50 Rusya lideri Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'a yaptırım uygulayan ülkeler arasına Kanada'da katıldı. Başbakan Justin Trudeau, Ukrayna işgali nedeniyle Putin ve Lavron'un yaptırım listesine alındığını açıkladı. Trudeau, ayrıca Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına da destek verdiğini ifade etti.

Son dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum... Petrol deposu vuruldu, zehirli duman paniği

00.35 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya ile ateşkesi ve barışı görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Zelenski'nin sözcüsü, "Müzakere etmeyi reddetmedik" açıklaması yaptı.

00.10 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Ukrayna'nın güney doğusundaki Melitopol şehrine hiçbir dirençle karşılaşmadan girdiğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!