Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin'e soğuk duş! En yakınındaki isimdi... İstifa etti

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putine soğuk duş En yakınındaki isimdi... İstifa etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2022 14:57

Rusya - Ukrayna savaşı 28'inci gününde... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, Rusya'nın kayıpları da netleşmeye başlıyor. Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaşta 15'inci Rus komutan öldürüldü. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın ancak varoluşuna bir tehdit durumunda nükleer silah kullanacağını söyledi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in danışmanlarından Anatoly Çubais, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek Kremlin'de özel elçilik görevinden istifa etti. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan Savaş son sürat devam ediyor. Almanya Şansölyesi Olaf Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının getirdiği tüm yıkıma rağmen artık tıkandığını duyurdu.  Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Rivne kenti dışındaki bir depoyu vurarak Ukrayna'nın silah ve teçhizat cephaneliğini imha ettiğini açıklarken Moskova'dan NATO'ya uyarı geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya barış gücü göndermenin Rusya ve NATO arasında direkt çatışmaya yol açabileceğini belirtti.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

02.00 Rusya, BM’deki Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık olarak ABD’ye nota vererek “İstenmeyen kişi” listesini sundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada çağırılan ABD’li diplomata nota verildiği belirtilerek, “23 Mart'ta ABD'nin Moskova'daki diplomatik misyonunun Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan üst düzey diplomatına, Washington tarafından Rusya’nın New York’taki Daimi Temsilciliği’nde görevli diplomatların sınırdışı edilmesine karşılık olarak ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ve sınır dışı edilecek olan Amerikan diplomatik çalışanlarının listesini içeren nota sunuldu” denildi.

Haberin Devamı

01.50 Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili yanlış bilgiler yaydığı gerekçesiyle Google’ın haber toplama servisini erişime kapattı.

23.45 Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Renault, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Moskova'da faaliyetlerini sürdürdüğü için sert eleştirilere maruz kalmıştı.

21.00 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD yönetiminin mevcut belgeler ışığında, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını duyurdu.

20.12 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennet telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna'daki durumun ele alındığı aktarıldı. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Bennett'in, Putin'e bazı öneriler sunduğu aktarılarak, "Bennett, bir dizi yabancı ülkenin liderleriyle temaslarını dikkate alarak Ukrayna çevresindeki duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında devam eden müzakere süreci hakkında bazı öneriler dile getirdi. Putin, müzakerelere ve Donbass'ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatına ilişkin bilgiler aktardı" denildi.

Haberin Devamı

20.05 NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamada bulunan ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, NATO liderlerinin yarın yapacakları zirvede Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakya'ya ek savaş gruplarının konuşlandırılmasını onaylayacaklarını belirtti.

19.15 Belarus, Ukrayna’nın Brest kentindeki Konsolosluğun kapatıldığını bildirdi. Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoly Glaz gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna’nın Brest kentindeki konsolosluğun kapatılmasına ve Misnk’teki personel sayısının da Rusya - Ukrayna müzakerelerine bağlı olarak 4+1’e indirilmesi kararı verildi” dedi.

18.50 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Anatoly Çubais’in istifa ettiğine yönelik resmi açıklama Kremlin'den geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Çubais’in istifasını doğrulayarak, “Evet. Çubais kendi özgür iradesiyle istifa etti” dedi.

17:40 
Rusya Devlet Başkanı Putin'in danışmanlarından Anatoly Çubais, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek Kremlin'de özel elçilik görevinden ayrıldı.

Haberin Devamı

Çubais'e yakın bir kaynak, eski danışmanın Rusya'dan ayrıldığını ve geri dönme niyetinde olmadığını paylaştı. Çubais, savaşın başlangıcından bu yana görevinden istifa eden ilk üst düzey yetkili oldu.

17:20 
Ukrayna lideri Zelenski Fransız şirketlerine 'Rusya'dan ayrılın' çağrısında bulundu.

16:39 
Western Union ödeme sistemi basın servisi daha önce Western Union’un Rusya ve Belarus’a 24 Mart’tan itibaren para transferi işlemlerini askıya aldığını duyurmuştu. Bu karara göre yarından itibaren Rusya ve Belarus’a para transfer işlemi gerçekleştirilemeyecek. Western Union ödeme sistemi ile Rusya ve Belarus’a yapılan para transfer işlemlerinin yarından itibaren göndericinin hesabına iade edileceği öğrenildi.

16:10
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada "Kimyasal silah kullanımı çatışmanın çehresini tamamen değiştirecektir. Uluslararası hukukun ihlali olacaktır. Kimyasal silah kullanımı kabul edilemez ve büyük sonuçları olacaktır" dedi.

16:00 NATO zirvesine katılmak üzere Avrupa'ya giderken soruları yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanması ihtimalinin gerçek bir tehdit olduğunu belirtti.

15:50
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dolar ve euro ile ödemeleri reddedeceklerini söyleyerek, "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" dedi.

15:44
İsviçre merkezli yiyecek ve içecek markası Nestle, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından, Rusya’da faaliyet göstermeye devam ettiği için gelen tepkilere daha fazla dayanamayarak ülkedeki KitKat ve Nesquik ürünlerinin satışlarını askıya aldığını duyurdu.

15:30 6 Ocak Kongre Baskını şüphelisi Evan Neumann, Belarus’a sığındı. Ağustos 2021'de Ukrayna'dan sınırı illegal olarak geçen Neumann’a mülteci statüsündeki pasaportu dün verildi. 

Haberin Devamı

15.10 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Kiev'in yaklaşık 65 km batısındaki Makariv'i geri aldığını söyledi. Bölge yetkililerine göre Ukrayna bayrakları burada yeniden dalgalanıyor.

Tarım kenti Voznosensk’te de gönüllülerin ve Ukrayna birliklerinin birleşerek Rusları geri püskürttüğü bildirildi. Burada köprünün havaya uçurulduğu ve Rus birliklerinin 100 km doğuya kadar sürüldüğü açıklandı.

Kırım yakınlarındaki Herson'da da Ukrayna güçlerinin kenti geri almaya çalıştığı belirtildi. Herson, Rusya'nın Ukrayna’da ele geçirdiği ilk kentti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna güçlerinin bazı bölgelerde Rus birliklerine başarıyla karşılık verdiğine dair işaretler olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'nın bazı bölgeleri "çok zekice, çevik ve yaratıcı bir şekilde" savunduğunu söyledi ve ekledi:

"Ukraynalıların biraz daha saldırıya geçtiğine dair işaretler gördük. Başta güneyde Herson olmak üzere bazı yerlerde toprakları yeniden ele geçirmeye çalışıyorlar."

UKRAYNA'DAN 'MÜZAKERE' AÇIKLAMASI

14.37 Ukrayna'nın baş müzakerecisi Mykhalio Podolyak, Rusya ile görüşmelerin online olarak sürdüğünü ancak Ukrayna'nın 'açık ve prensipli' duruşu nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini duyurdu.

Rus birlikleri bugün sabah saatlerinde ülkenin başkenti Ukrayna'da sivil yerleşim alanları ve bir depoyu vurdu. Rusya'nın hava saldırısının ardından vurulan binalarda yangın çıktı. Çıkan yangına Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne bağlı itfaiye ekibi müdahale etti. Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın saldırıları nedeniyle bir kişinin yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putine soğuk duş! En yakınındaki isimdi... İstifa etti

Rus birlikleri bugün sabah saatlerinde ülkenin başkenti Ukrayna'da sivil yerleşim alanları ve bir depoyu vurdu. Rusya'nın hava saldırısının ardından vurulan binalarda yangın çıktı. Çıkan yangına Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne bağlı itfaiye ekibi müdahale etti. Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın saldırıları nedeniyle bir kişinin yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

14.32 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych, işgalin 'aktif aşamasının' Nisan ayına kadar çökeceğini söyledi

Rus işgalinin aktif aşamasının Nisan ayı sonuna kadar sona ermesini beklediğini belirten Arestovych Rus ilerlemesinin birçok alanda zaten durduğunu iddia etti.

Ukrayna televizyonuna konuşan Arestovych, Rusya'nın saldıran kuvvetlerinin yüzde 40'ını çoktan kaybettiğini ve ayrıca Rusya'nın nükleer savaş başlatma ihtimalini küçümsediğini söyledi.

POLONYA 45 RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDİYOR

14.07 Polonya casusluk faaliyetlerinde bulundukları iddiası ile 45 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

13.30 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus kuvvetlerinin şehir ve kasabalarda sürdürdüğü yoğun bombardımana rağmen Ukrayna'da ilerleyemediğini söyledi.

Parlamentoda konuşan Scholz, "Putin'in saldırısı, günden güne getirdiği tüm yıkıma rağmen tıkandı" dedi ve Rus liderin "gerçeği duyması, savaşı durdurması ve diplomatik bir çözüm bulmaya çalışması gerektiğini" söyledi.

KREMLİN'DEN NATO'YA UYARI

13.06 NATO'nun Ukrayna'da barış gücü konumlandırması ihtimali üzerine açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov böyle bir adımın atılmasının 'son derece pervasız ve tehlikeli' sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Peskov, Rus ordusu ile NATO ordusu arasındaki olası bir temasın 'onarılması zor' sonuçlara yok açabileceğinin altını çizdi.

12.45 Ukrayna lideri Zelenski Japonya Parlamanetosu'na hitap ettiZelenski Japon parlamenterlere  Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınama ve yaptırımlar getirme konusunda Asya ülkeleri arasında öncülük ettikleri için teşekkür etti .

Zelenski konuşmasında Japonya'dan Rus mallarına ticaret ambargosu getirerek Rusya üzerindeki yaptırım baskısını artırmasını istedi.

Zelenskiy ayrıca 'Rusya'nın sarin gazı gibi kimyasal silahlarla saldırı hazırlığında olduğuna dair haberler alıyoruz' sözleri ile nükleer santrallerin tehlike altında olduğunu hatırlattı.

11:49 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kiev yönetiminin sürekli pozisyon değiştirmesi nedeniyle Ukrayna ile müzakereler zor. Ukrayna'ya barış gücü göndermek, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabilir" dedi.

Lavrov açıklamasında ayrıca "Suçu ve suçluyu belgelemek BMGK'nın görevidir. Biz bu konu ile ilgili baya endişeliyiz. Her iki tarafından da düşüncesini bilmeliyiz. Uluslararası kuralların ihlal olmaması için harekete geçmeliyiz. Sadece kendi çıkarlarımız çerçevesinde değil her iki tarafı da düşünmeliyiz." ifadelerine yer verdi.

9 İNSANİ KORİDOR ÜZERİNDE ANLAŞILDI

11.40 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna'nın kasaba ve şehirlerinde mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için dokuz "insani koridor" üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.

Vereşçuk Facebook mesajında, Mariupol'dan güvenli bir geçiş için Rusya ile anlaşmaya varılmadığını söylüyor.

Şehirden ayrılmak isteyenlerin, ilaç gibi insani yardımların beklediği yakındaki Berdyansk'a gidebileceğini umduğunu belirten Vereşçuk, insanları taşımak için 24 otobüsün beklemede olduğunu kaydetti.

11:42 
Almanya Şansölyesi Olaf Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının getirdiği tüm yıkıma rağmen artık tıkandığını duyurdu. Scholz açıklamasında, Putin, başlattığı saldırının sadece Ukrayna'yı değil Rusya'nın geleceğini de yıktığını belirtti.

Albay Alexei Sharov, Ukrayna'da ölen en son üst düzey Rus subayı oldu. Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan beri bu kadar kısa sürede bu kadar fazla komutan kaybetmediği belirtiliyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putine soğuk duş! En yakınındaki isimdi... İstifa etti

Albay Alexei Sharov, Ukrayna'da ölen en son üst düzey Rus subayı oldu. Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan beri bu kadar kısa sürede bu kadar fazla komutan kaybetmediği belirtiliyor.

11:30 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Rivne kenti dışındaki bir depoyu vurarak Ukrayna'nın silah ve teçhizat cephaneliğini imha ettiğini duyurdu.

11:28 
Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir sonraki G20 zirvesine katılımını desteklediğini duyurdu.

11:20 
Rus ordusu, başkent Kiev ve Çernihiv kentlerini birbirine bağlayan köprülerden birini bombalayarak kullanılamaz hale getirdi. Saldırıyı doğrulayarak olay yerinden açıklama yapan Çernihiv Valisi Vyacheslav Chaus, "Günaydın Çernihiv. Buradan görüntü çekmek istemiyordum ama daha sonra çekmeye karar verdim. Bu gece Ruslar köprüyü vurdu. Ancak bu, Çernihiv şehrine insani yardım ulaştırmamıza engel olmayacak. Biz yeni ve daha iyi olan bir köprü yapacağız." ifadelerini kullandı.

11:00  Rusya’nın Jakarta Büyükelçisi Lyudmila Vorobyova, Putin’in G20 Zirvesi’ne katılmayı düşündüğünü açıkladı.

10:30 
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın büyük ölçekli saldırı operasyonlarına devam etmeden önce yeniden örgütlendiğini iddia etti.

10.10
Luhansk Belediye Başkanı yerel yetkililerin sivillerin tahliyesi için yerel ateşkes konusunda anlaştıklarını duyurdu.

10.00 Rusya'nın Kırım-Mariupol-Donbas koridoru planı ortaya çıktı

Bir Rus yetkili, Ukrayna’daki önemli liman kenti Mariupol'un " kontrolü ele geçirildiğinde" Kırım yarımadasını güneydoğudaki Donbas bölgesine bağlama planlarını ortaya koydu. Kirill Stepanov, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi danışmanı ve bu bölge Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı da içeriyor.

Ukrayna’nın Mariupol kentindeki son durum uydu tarafından görüntülendi. Uydu fotoğraflarında şehrin farklı noktalarından yükselen dumanlar görülürken, yoğun top atışları ve bombardımana maruz kalan Mariupol kentinde temel gıda besinlerinin tükenmek üzere olduğu belirtildi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putine soğuk duş! En yakınındaki isimdi... İstifa etti

Ukrayna’nın Mariupol kentindeki son durum uydu tarafından görüntülendi. Uydu fotoğraflarında şehrin farklı noktalarından yükselen dumanlar görülürken, yoğun top atışları ve bombardımana maruz kalan Mariupol kentinde temel gıda besinlerinin tükenmek üzere olduğu belirtildi.

Rus medyası RIA Novosti'ye konuşan yetkili, "Kırım'dan Mariupol'a giden otoyolun kontrolünün ele alınmasının... yarımadayı güvenli bir ulaşım koridoru ile Donbas’a bağlayacaktır” dedi.

Stepanov , bu koridorun ve Kırım yarımadasını ana karaya bağlayan toprakların "geçiş bölgesi" oluşturacağını ve Kafkasları, Karadeniz'in kuzey kıyılarındaki limanları ve Rus işgali altındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin sanayi merkezlerini birbirine bağlayacağını da sözlerine ekledi.

Ukrayna’nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol'e Rusya'nın bu kadar çok yüklenmesinin nedeni olarak uzun süredir bu askeri hedef gösteriliyor.

09:42 Ukrayna Devlet Tahliye Bölgesi Yönetimi Ajansı, Rus birliklerinin önemli miktarda radyoaktif atık işleyen Merkezi Analitik Laboratuvarları'nı "yağmaladığını ve yok ettiğini" açıkladı.

09.00 ABD'li yetkililer Rusya'nın saldırı gücünün yüzde 90'ın altına düştüğünü açıkladı.

ABD'ye göre Rusya, 24 Şubat'taki işgalden önce 150 bin birlik toplamıştı. Uzmanlar ülkenin bir aya yakın süre içinde bu gücün yüzde 10'unu kaybettiğini düşünüyor.

08.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

Bir NATO yetkilisinin AFP'ye verdiği bilgiye göre Zelenskiy, NATO üyesi ülke liderlerine bir konuşma yapması için davet edildi: "Bu, ittifakın liderlerinin Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'nın operasyonları sebebiyle Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı zor durumu anlatırken doğrudan dinleyebilmesi için bir fırsat olacak."

Zelenskiy'nin sözcülerinden Serhiy Nikiforov da Ukrayna Interfax ajansına, konuşmanın video formatında olacağını ancak detaylar üzerine çalışmaların hâlâ devam ettiğini söyledi:

"Ukrayna da burada aktif rol oynayacak. En azından devlet başkanının hitabı olacak. Katılımın formatıyla ilgili önümüzdeki günlerde netleşecek."

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putine soğuk duş En yakınındaki isimdi... İstifa etti

07.14 ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmek için Brüksel'e gidiyor. Brüksel'in ardından Cuma günü de Polonya'nın başkenti Varşova'da olacak.

Biden'a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de eşlik edecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sulivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın Avrupa ziyareti için "Ukrayna'ya askeri desteğin bir sonraki aşamasını liderlerle görüşme fırsatı bulacak" dedi.

Sullivan, Biden'ın "Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulama konusunun da görüşüleceğini" ve var olan yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını söyledi.

07.04 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un "Rusya'nın varoluşuna tehdit durumunda nükleer silah kullanabileceğine" dair sözlerine tepki gösterdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Moskova'dan gelen açıklamanın "tehlikeli" olduğunu söyledi: "Bu nükleer bir gücün yapması gerektiği gibi sorumlu bir davranış değil."

Kirby, Pentagon'un şu ana kadar stratejik duruşlarını değiştirmeleri gereken bir değişiklik tespit etmediklerini ve durumu her gün yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

06.32 Dünya Sağlık Örgütü Polonya yetkilileri, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna'dan kaçan yaklaşık 500 bin kişinin başta travma olmak üzere çeşitli ruh sağlığı sorunları için desteğe ihtiyaç duyduğunu, 30 bin kişinin ise çok ciddi şekilde etkilendiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

00.48 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’nın ancak varoluşuna bir tehdit durumunda nükleer silah kullanacağını söyledi.

Peskov CNN televizyonunda  nükleer silahlara ilişkin soruyu Peskov şöyle yanıtladı:

“Bizim bir iç güvenlik konseptimiz var ve bu herkese açık. Nükleer silah kullanımının şartlarına dair her şeyi burada okuyabilirsiniz.

“Yani eğer ülkeye yönelik bir varoluşsal tehdit olursa, bu konsept dahilinde, (nükleer silah) kullanılabilir”

Rusya lideri Putin, 24 Şubat’taki işgalden dört gün sonra ordusunun stratejik nükleer gücünü "alarm seviyesine" geçirdiğini açıkladı.

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'na göre Rusya'nın 4500 civarında savaş başlığı -nükleer patlamayı tetikleyen mekanizması- var.

15 RUS KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ

Dördüncü haftasına giren savaşta Rusya'nın hedeflerinin gerisinde kaldığı ve beklediğinin çok üzerinde asker kaybı yaşadığı dile getiriliyor.

Putin'in Ukrayna ile savaşının başlamasından bu yana 15. üst düzey komutanını kaybettiği bildirildi.

İngiliz The Sun gazetesinde yer alan habere göre, Albay Alexei Sharov 200 binden fazla kişinin mahsur kaldığı Ukrayna kenti Mariupol'da öldürüldü. Sharov'un Rusya'nın son derece önemli gördüğü kente ele geçirmek için kritik bir role sahip olduğu belirtiliyordu.

Ukrayna ordusu subayı Anatoliy Stefan, Rusya Deniz Piyadeleri'ne bağlı 810. Zhukov Tugayı'nın komutanı olan Sharov'un ölümünü sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Sharov'un ölümü, 45. Mühendislik Alayı Komutanı Albay Nikolay Ovcharenko'nun ölümünün ardından geldi.

SAVAŞTA KAÇ RUS ASKERİ ÖLDÜ?

Pentagon savaşta 7 bin Rus askerinin ödüğünü tahmin ediyor. Ukrayna tarafının iddiasına göre ise bu sayı 14 binin üzerinde.

Rusya Savunma Bakanlığı, 'özel askeri operasyon' olarak adlandırdığı bu işgalde 498 askerin öldüğünü açıklamıştı.

Fakat bu veri 2 Mart tarihli ve o tarihten sonra hiç güncellenmedi. Dün Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi internet sayfasında Rus ordusunun kayıplarını açıklayarak bir tartışma başlatmıştı.

Rus gazetesi 9 bin 861 askerin öldüğünü, 16 bin 153 askerin yaralandığı duyurmuştu. Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırılmıştı.

Gazetenin editörü Vladimir Sungorkin BBC’ye yaptığı açıklamada bunun bir siber saldırı sonucu habere eklendiğini ve gazetenin konuyla ilgili bir açıklama yapacağını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!