Dostlar alışverişte görsün...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Biz bu yazıya ‘‘İrtica ile mücadele böyle mi olur?’’ diyerek başlamak niyetindeydik ama, sonra anladık ki, o başlangıç doğru olmaz.

Nedeni basit:

Bir hükümet irtica ile mücadele sorununa kendi gönlüyle ve gerçekten ihtiyaç duyduğu için değil de, arkasından itildiği ölçüde ilgi gösterirse o hükümet irtica ile ancak böyle mücadele eder.

Yani?

Bir yıl önce ‘‘irtica ile mücadele etsin’’ diye veya ‘‘etmek üzere’’ kurulmuş olduğuna bakmaz, ipe un serer... Ve başka çare kalmadığını görünce Meclis'e ‘‘suyuna tirit’’ birkaç yasa tasarısı gönderir...

Onların yani söz konusu sekiz tasarının da üçünü, ancak Meclis'in yaz tatiline gireceği günün son dakikalarında -bize kalırsa kerhen- kabul ettirir...

Ve sonra da ‘‘irtica ile etkin bir şekilde mücadele ediliyormuş’’ havasını verir.

Kabul edilen tasarılardan ikisi zaten göstermelik... Çünkü biri ‘‘camilerin etrafında yapılan nümayişlerle’’ ilgili... Yani cemaati azdırıp tahrik edenler, akıllarındakini -örneğin- bir Cuma namazından çıkarken, hemen caminin kapısında değil de şu kadar metre ötede yapacaklar.

Ama akıllarındakini yapmaktan geri kalmayacaklar.

İkincisi şehirlerde, ilçelerde ve kasabalarda cami yapılması için bundan böyle ‘‘imar planına göre o yörede cami inşa etmeye izin var mı?’’, ‘‘Böyle bir cami inşa edilmesi için Müftülük ve sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı izin vermiş mi?’’ diye sorulacakmış.

İzin yoksa, cami de yokmuş!

İlk bakışta sanırsınız ki getirilen bu önlemle cami inşaatı bir düzen, disiplin altına alınacak. Böylece son 15 yıldır sürüp gelen, her 100 yahut 200 metrede bir cami inşa etme kampanyası sona erecek...

İyi de, bir süre önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı, bu hükümetin de benimsemiş göründüğü bir plan kamuoyuna açıklandı. Buna göre halen yılda 1500 ila 2 bin adet cami inşa edilirken, 1998 ila 2010 yılları arasında bu rakam yılda ortalama 2 bin 758'e çıkacak. Yani her yıl 750 ila 1250 adet fazla cami inşa edilecek.

Kısaca artık 100 yahut 200 metrede bir değil, bundan böyle her 50 yahut 100 metrede bir yeni cami yapılacak. Böylece yurdumuzdaki cami sayısı 12 yılda tam 33 bin 100 adet artarak 73 bin 523'ten 106 bin 623'e çıkacak.

Tamam... Cami yapılsın, dini görevini yapmak için camiye gitmek isteyenin ihtiyacı elbet karşılansın...

Karşılansın ama, İslam dinini kabul etmiş hiçbir toplumun ve hiçbir ülkenin gereksinim duymadığı kadar çok sayıda cami ne olacak?

Camilerin inşaatını ve özel olarak yaptırılanların yönetimini Diyanet İşleri'ne bağladığımızı sanıp da rehavete kapılırken tam tersini yapmış olmayalım?













Yazarın Tüm Yazıları