Dogbook ve dogface

Bu sosyal paylaşım sitelerinde de nasıl Facebook’ta kişisel bilgilerinizi girip arkadaşlık teklif ediyorsanız, köpekleriniz için de aynısını yapıyorsunuz. İsmini gir, özelliklerini yaz, fotoğrafı yükle, köpeği olduğunu bildiğin arkadaşlarını davet et. Kendilerini değil tabii, köpeklerini!

Haberin Devamı

Bundan dört sene önce Efe’yi çiftleştirmek için dişi Beagle aradığımız günlerde sosyal hayatın nimetleri hayvanlara kadar genişlememişti henüz. Yahoo grupları vardı en fazla. Onlara da üyeydim ama Efe’ye kız isteme şekillerimiz gayet klasik yollarla da devam ediyordu. Kırtasiyeden aldığım 50x70 santim boyunda kırmızı kartonun üzerine Efoş’un en yakışıklı fotoğraflarını yapıştırıp, huyunu suyunu anlatan cici bir metinle talip olduğumuz kızın sahibine yolluyorduk. Kırmızı mektuplar repütasyon kazandırmada çok işe yaramıştı ama Efe, ilk sevgilisi çocuklarının annesi Reggae’yi bir Yahoo Grup’tan buldu.
Zamane köpekleri anne-babaları gibi değil, şanslılar. Teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanıyorlar. İlk olarak Facebook’un Dogbook uygulaması çıktı mesela. Hem de kaç yıl önce. Şimdi de onun türevi olan Dogface girdi hayatımıza. (www.thedogface.com)
Sosyal paylaşım sitelerinde nasıl Facebook’ta kişisel bilgilerinizi girip arkadaşlık teklif ediyorsanız, köpekleriniz için de aynısını yapıyorsunuz. İsmini gir, özelliklerini yaz, fotoğrafı yükle, köpeği olduğunu bildiğin arkadaşlarını davet et.
Facebook’un Dogbook uygulamasına ilk üye olanlardanım herhalde. Yakın arkadaş çevremdeki tüm köpekliler de kullanıyordu. Ben hiç çiftleştirme amaçlı kullanmadım, çünkü Facebook sadece listene kabul ettiğin arkadaşlara özeldi ki, zaten etrafımda kimin Beagle’ı var kimin yok gayet iyi biliyordum.

Haberin Devamı

SAHİPLERİNİN İLİŞKİ DURUMU NİYE SORULUYOR

Dogface ise anladığım kadarıyla köpek sahiplerini tanıştırmak ve kaynaştırmak için kurulmuş. Anladığım kadarıyla diyorum çünkü kayıt olurken doldurulması gereken iki kutu böyle düşündürdü. 1) Köpeğinizin veya aradığınız köpeğin cinsiyeti 2) Kendi cinsiyetim ve ilişki durumum.
Tamam, Facebook’ta beyan edelim ilişki durumumuzu ama Dogface bunu neden istiyor ki?
Dogface’te bu ilişkisel durumların beyanını yadırgasam da çok hoşuma giden bir kuralı var. Profilinize sadece köpeğinizin veya köpeğinizle birlikte çekilmiş fotoğrafınızın konmasını istiyor. Eğer köpeksiz bir fotoğraf koyarsanız, sizi hayvan sahibi kabul etmiyor.
Bir de Facebook’ta olmayan anketler kısmı var Dogface’te. İster kendi arkadaşlarınıza, isterseniz tüm Dogface üyelerine açık, tamamen kriterleriniz doğrultusunda anketler hazırlayabiliyorsunuz. Ben bir tane hazırladım hemen.
“Safkan köpekler kendi ırkıyla mı çiftleştirilmeli yoksa sadece sokak hayvanları mı sahiplenilmeli” başlığında. Buyrun, linki: http://www.thedogface.com/poll.php?user=evrimsumer&poll_id=17 Hem siz Dogface’i tanırsınız hem de ben okurların bu konuda ne düşündüğünü öğrenirim.
Facebook’un köpek uygulamasının çıktığı dönemlerde CatBook, yani kedi uygulaması da yaratılmıştı. Karaçi ve Muşka’yla da orada sosyalleşiyoruz mırıl mırıl. Fakat son dönemlerde CatBook’a ne zaman girmeye çalışsam, hata verdiği için hiç bakmıyordum.
Bu yazıyı yazmadan önce tekrar girdim siteye. Facebook geçen sürede işin Book’unu çıkarmış! Zira sitede artık atlar, gelincikler, hamster muadili kemirgenler, balıklar ve kuşlar için de uygulamalar var. Horsebook, Birdbook... Listenin sonuna bir de BabyBook eklemişler. Bebekleri de bir tür hayvanımsı gibi mi görüyorlar, yoksa hayatımızın en değerli varlıkları çocuklarımız ve hayvanlarımızdır mantığıyla mı gitmişler, bilemedim.

Yazarın Tüm Yazıları