Doğan Uluç: Dosta, düşmana karşı







Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Durgun havuzda bir taş kaydırıldığında su üstünde beliren minik haleler bir diğerini iterek karşı kıyıya ulaşır. Anavatandaki ekonomik kriz dalgası da Atlantik'i aşarak New York'ta 23 Nisan'dan 19 Mayıs'a kadar sürecek ‘‘Türk Günü Yürüyüşü ve Kültür Festivali’’ni gelip, vurmuş.

Amerika'da Türk varlığını vurgulayan geleneksel faaliyetleri düzenleyen Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Egemen Bağış nerdeyse ağlamaklı. Anavatandaki kriz nedeniyle bazı projelerin iptal edilmeye başlandığını söylüyor. ABD Eski Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Amerika ziyaretinde Beyaz Saray'da tercümanlığını yapan Egemen Bağış, ‘‘Geçen ay Ankara'ya federasyon heyetiyle gittiğimizde devlet ve hükümet yetkililerinden, Genelkurmay Başkanı'mızdan Türk Günü Yürüyüşü ve Kültür Festivali'ne iştirak konusunda sağlam destek vaatleri aldık. Büyük ümitlerle dönerek hazırlıkları tamamlamaya başladık. Mehteran Takımı Türk Günü Yürüyüşü başında yer alacak, İstanbul Şehir Tiyatroları ' Lüküs Hayat', Mydonose Center ' Sultans of Dances' ( Dansın Sultanları) oyunlarını kültür festivali sırasında sergileyecekti. Oysa son gelen haberler başımıza buzlu su gibi düştü. Ekonomik nedenlerle bu etkinlikler iptal edilecekmiş’’ diye üzüntüsünü dile getiriyor.

Amerika'daki Türkler henüz bu gelişmelerden habersiz, dört gözle Yeni Dünya'da Türk varlığını vurgulayan etkinliklere katılacakları günleri heyecan içinde iple çekiyorlar. Anavatandaki ekonomik krizin boyutları, sebep olduğu işsizlik, doların liramıza karşın, bize göre suni, inanılması güç ölçüde değer kazanması herkesin malumu. Ama dosta müjde, Amerika'daki vatandaş ve ırkdaşa moral, düşmana uyarı niteliğindeki bu etkinliklere sırt çevirmeyi gerektirecek boyutta bir masraf yok ortada. 66 mevcutlu Mehteran Takımı savunma malzemeleri almak üzere her hafta Türkiye'den hareket eden askeri uçakla Amerika'ya gelebilir. Federasyon yetkilileri Connecticut'taki Amerikan Sahil Koruma Komutanlığı ile yaptıkları temaslar sonucu mehter takımını günde üç dolar olmak üzere lojmanlarında gecelemelerini sağlamışlar. Tiyatro gösterileri için Türkiye'den gelecek sanatçıların ve diğer etkinliklerin tüm masrafı ancak 200 bin dolar civarında. Dünya Bankası Kalkınma Göstergeleri'ne göre Türkiye'nin satın alma gücü paritesi, gayri safi milli hasılası 410 milyar dolar. Bu meblağ nerdeyse tüm Afrika kıtasının ekonomik gücü kadar. Anavatanımızdaki krizin ağırlığının bilinci içindeyiz ama Yeni Dünya'da dosta düşmana karşı Türklüğün simgesi haline gelen etkinliklerin şan-şerefimize yakışır düzeyde sergilenmesi için 200 bin dolar bulunamaz mı?

New York Turizm Müşavirimiz Selami Karaibrahimoğlu geçen yıl çeşitli nedenlerle 515 bin Amerika'lının Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyleyerek şöyle ekliyor : ‘‘ABD Ticaret Bakanlığı'nın araştırmalarına göre Türkiye'yi 450 bin Amerika'lı ziyaret etmiş. Kişi başına bıraktıkları ortalama para 1530 dolar. Yaklaşık toplam 728 milyon dolar. Amerikalılar tanıtma ve reklama çok bağımlı. Bir kaç yıl içinde turist sayısını ikiye katlayıp döviz girdisini milyar dolar üstüne çıkaracağız. Tanıtma faaliyetlerini güncel tutmamız lazım.’’

Yalnızca Amerikalı ziyaretçilerin getirdiği bu yüklü meblağı göz önüne getirdiğimizde Türk Günü Yürüyüşü ve Kültür Festivali etkinliklerinin görkemini sağlayacak gruplar için gerekli 200 bin dolarlık harcamanın akılcı bir yatırım olacağı ortaya çıkıyor. Ticaret ve Sanayi Odaları'nı içeren Türkiye Odalar Birliği ile Tanıtma Vakfı bu meblağı devletin sırtından alıp karşılayacak güçte. Büyük illerimizdeki sanayi ve ticaret odaları da bölgelerinin kültürel zenginliğini sergileyen folklor ekiplerini New York'a gönderebilirler veya burada kiralanacak bando-müzik gruplarının sponsorluğunu üstlenebilirler.

New York ve çevresinde bir aya yakın sürecek etkinliklerin çeşitli masraflarının karşılanması için Amerika'daki toplumumuza da görev düşüyor. Anavatan dışında gerçekleşen en görkemli Türk etkinliği olan ve Türklük simgesi haline gelen yürüyüş ve kültür festivalinin 20'inci yılı faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere maddi yardımda bulunulması gerekiyor. Damarlarında Türklük heyecanı dolaşanlara için milli borç bu...

Yazarın Tüm Yazıları