Dişe verilen son bir şans

KANAL tedavisi, çürük veya travma (çarpma, kaza vs.) nedeni ile dişin canlı kısmı olan pulpanın, zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hekim, yaptığı kanal tedavisi ile dişin pulpa ve kök kanallarını temizleyerek çürük nedeniyle pulpada oluşan basıncı boşaltıp ağrının geçmesini sağlar.

Dişin dış yüzeyi çok sert bir yapıya sahip olan mine tabakasıyla çevrilidir. Mine tabakasının altında sinir uzantıları içeren dentin katmanı bulunur. Bu sert yapıların içinde ise dişe canlılık veren sinir lifleri ve kan damarlarından zengin yumuşak yapıda pulpa tabakası vardır. Çürüğe neden olan bakteriler dişin sert dokularını parçalayarak canlı olan pulpaya yaklaşmaya başladığı zaman hafif soğuk-sıcak hassasiyeti olur. Çürümüş olan diş bu aşamada tedavi edilmediği taktirde bakteriler pulpaya ulaşır. Bu bakteriler pulpada iltihaplanmaya neden olur. Özellikle geceleri artan şiddetli ağrı başlar. Bu ağrılar çok şiddetli olup ağrı kesicilere çoğu zaman cevap vermeyebilir. Bu aşamada eğer kanal tedavisi yapılmazsa bir süre sonra bakteriler kök ucundan çıkararak kemiğe ulaşıp, yüzde şişliğe ve abseye neden olabilir.
Tedavideki risk
Doğru yöntem ve gelişmiş teknoloji ile yapılan kanal tedavilerinde başarı yütze 90 civarında, yani yüksektir. Çeşitli nedenlerle kanal tedavisi başarısız olursa dişi kurtarmak için cerrahi başka yöntemler uygulanabilir.
Lokal anestezi altında dişin çürükleri temizlenir. Dişin canlı kısmı pulpaya ulaşıldığında pulpa odasındaki ve köklerin içindeki canlı dokular özel ultrasonik cihazlarla temizlenir.
İki üç seans pansuman yapılır. Pansumanlarda dişin kanalları yıkanır ve ilaçlı pamuklar yerleştirilir. Bu süreçte geçici dolgu ile açılan delik kapatılır. Kök kanallarının bakterilerden temizlendiğine hekim kanaat getirdiği zaman kanalların içi özel bir patla doldurulur.
El aletleri ile yapıldığında çok uzun süren bu tedaviler artık ultrasonik cihazlarla daha kısa sürede bitirilebilmektedir. Otomatik kanal tedavi cihazı ile önce diş kökünün uzunluğu hesaplanır. Ardından buna göre genişletme ve ultrasonik temizlik işlemine geçilir.
Ultrasonik kanal cihazı sayesinde tedavide oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirgemek mümkündür. Bu tedavi sonunda diş canlılığını yitirdiği için, tedavi edilen dişin kırılganlığı artar. Dişin kırılmasını engellemek için genellikle kanal tedavisinden sonra dişe kaplama yapmak gerekebilir. Bu tedavi çekimden önce dişe verilen son bir şans olarak algılanabilir. Düzenli hekim kontrollerine gidilmesi durumunda çoğu zaman kanal tedavisine gerek kalmadan daha basit işlemlerle dişi kurtarmak mümkündür.
Yazarın Tüm Yazıları