Diş bakımının püf noktaları

DİŞ ve ağız bakımında diş fırçası, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılması gereken üç aparatlardır. Dişlerimize bakmanın en etkili yolu şüphesiz doğru şekilde dişleri fırçalamaktır. Değişik diş fırçalama yöntemleri olmakla beraber en çok kabul gören diş fırçalama şeklini tarif etmekte yarar görüyorum.

Haberin Devamı

Ağız makul düzeyde açılarak diş fırçası 45 derece açıyla dişle diş eti sınırına yerleştirilir. Diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yapılır. Her diş için bu hareket 4-5 kez tekrarlanır. Her çene dişleri ayrı temizlenir. Alt çene için aşağıdan yukarıya, üst çene içinse yukardan aşağı olacak şekilde dişin ön yüzeyi temizlenir. Dişlerin dile bakan arka yüzeyleri de aynı yöntemle fırçalanır. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeylerine fırça yerleştirilir. İleri geri hareketlerle dişlerin birbirine bakan üst çiğneme yüzeyleri temizlenir.
Dişlerin fırçalanması yaklaşık üç dakika sürmesi gerekir. Dişlerin temizliği bittikten sonra dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Dil arkadan öne doğru fırçalanır. Dilin temizlenmesi yüzeyindeki girintilere yerleşmiş olan bakterilerin yarattığı kötü kokunun ortadan kalkmasına büyük oranda yardımcı olur. Fırçaya leblebi büyüklüğünde diş macunu sürülmesi yeterlidir. Diş fırçası ıslatılmamalıdır. Dişler günde 2 defa sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce mutlaka fırçalanmalıdır. Fırçalama doğru şekil ve metotla yapılmaz ise, hem dişler temizlenmez hem de diş etlerinin çekilmesine neden olur.
DİŞ İPİ VE DİŞ ARASI FIRÇASI NEDEN KULLANILMALIDIR?
Diş fırçasının ulaşamayacağı bölgelerin temizlenmesinde diş ipi ve diş arası fırçası kullanmak gerekmektedir. Başka bir deyişle dişeti çizgisinin altında ve bitişik dişler arasındaki sıkı kontak yerlerinde birikmiş olan plak ve gıda artıkları diş ipi ve diş arası fırçası ile ancak çıkarılabilir. Plak birikimi, diş çürüğüne ve diş eti rahatsızlıklarına, yol açabileceğinden, dişlerin diş ipiyle düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir.
DİŞ ARASI FIRÇALAR NASIL KULLANILMALIDIR
Eğer ağzınızda ortodontik braketler, köprüler, kronlar ve implantlar varsa interdental diş fırçası kullanımı sizin için daha faydalı olacaktır. Bu diş fırçası konik veya silindir şeklindeki çok küçük fırça başına ve ince kıllara sahiptir. İnce kıl yapısı avantajını kullanarak ağızda ulaşılamayan implant ve braketlerin temizliğini yapmak mümkün olur.
Diş arası fırçasının bir adet sapı ve değiştirilebilir iki fırça başlığı vardır. Kıllar eskidiği zaman sadece fırça başlığını değiştirmeniz yeterlidir. Aşırı hassas diş ve diş etlerine sahip hastalar için tasarlanmış yumuşak fırça başlığı ve yolculukta diş aralarını temizlemenize olanak sağlayan küçük boyutlu kompak interdental diş fırçası (yolculuk kabı vardır) seçenekleri de mevcuttur.

Haberin Devamı

Hangi tip diş fırçasını kullanmak gerekir

Haberin Devamı

Piyasadaki mevcut modellerin çokluğu seçim yapmanızı zorlaştırır. Ancak bazı kriterlere dikkat etmek fırça seçiminde kolaylık sağlayabilir. Ağzınızın ulaşılması zor yüzeylerine erişmenize yardımcı olacak şekilde tasarlanmış küçük fırça başlığına sahip ve diş etlerinizi zedelemeyecek şekilde yumuşak ve yuvarlatılmış kıllı diş fırçalarını tercih etmek gerekir.

Hangi tip diş ipi nasıl kullanılır

Mumlu ve mumsuz diş iplikleri vardır. Genellikle mumlu ve aromalı diş ipleri tercih edilmektedir Doğru kullanıldığı takdirde, her iki diş ipiyle de, plak ve kalıntıları çıkarmak mümkündür.

Yazarın Tüm Yazıları