Dev Çinlinin NBA Pazarı

2.26'lık boyuna rağmen, hepsi de kendi gibi birer dev olan rakipleri arasından sabun gibi kayıyor, ona feyk, buna çalım derken, hoop, işte al sana iki sayı daha!.. Her maçta ortalama 17 sayı ve on ribauntla oynuyor.

Houston Rockets NBA'de sıradan bir takım. Basketbolü de pek keyif vermiyor. Basketbol dünyasının en muhteşem organizasyonu NBA ratingini aşağıya çeken bir takım. Bir şeyler yapmak gerek!.. Yapılıyor da!..

NBA'in son keşfi Yao Ming. 22 yaşındaki 2.26'lık dev Çinli, Houston Rockets'e transfer ediliyor. NBA'de aşağı sıralarda debelenen Houston Rockets dikkatleri bir anda üzerinde toplamaya başlıyor. Takımın adım adım yukarıya tırmanması karşısında, NBA organizatörleri ellerini bir kez daha ovuşturmakla meşgul. Haklılar!.. Çünkü, Yao Ming ile hedefi birkaç yönden onikiden vuruyorlar.

Önce Yao. Basketbol için biçilmiş kaftan. Vücut ölçüleri, adalelerini kullanması, kıvraklığı tam istenildiği gibi. Çok yetenekli. Nefesi körük gibi. Amerikan usulü profesyonel çalışma yöntemlerine yatkın. Sanki doğulu değil. Verilen her teknik dersi can kulağıyla dinliyor. Söyleneni harfiyen yerine getiriyor.

Bunun semeresini kısa sürede görüyor. NBA'deki en başarılı yabancı. Şubat'ta NBA'deki en iyilerin en iyilerinden oluşan Yıldızlar Takımında oynayacak. Üstelik, eğer bu formunu devam ettirirse, bir başka yıldız, Shaqiuille O'Neal'i kesme olasılığı hayli yüksek. O'Neil belki de, bizim Çinli'nin yedeği olarak soyunacak!..

Oysa, her şey bu kadar basit değil!.. NBA'in tantanalı son keşfinin arkasında müthiş bir pazar var.

Yao Ming hem ülkesi Çin'e, hem Amerikan pazarına katkıda bulunuyor.

Ming'in NBA'de oynamasına önce Çin Hükümeti onay veriyor. 2008'de Olimpiyatlar Pekin'de. Pek çok spor dalında olduğu gibi, Çin aynı zamanda basketbolde de altın madalyaya göz dikiyor. Buna şimdiden hazırlanıyor. Milli oyuncularını bu süre içinde yetiştirmesi gerek. En iyi yetiştirme yeri de, hiç tartışmasız NBA.

Bu nedenle, Yao Ming'i NBA'ye gönderirken, ona Olimpiyat hedefini göstermeyi ihmal etmiyor. Tıpkı, diğer iki milli oyuncusunu daha yine NBA'de San Antonio Spurs ile Los Angeles Clippers'e gönderdiği gibi.

Ancak, Yao Ming'in keşfinde, NBA organizatörlerinin amaçlarına hizmet eden çok farklı iki neden daha var.

Yao'nun Rockets'e transferindeki fazilet ne?.. Neden Rockets?.. Takımın bölgesi Houston'da yaklaşık 350 bin Uzak Doğulu yaşıyor, büyük bölümü Çinli. Houston çevresinde yaşayan Çinliler, bir anda basketbola merak sarıyor!.. Yao oynar da, Çinli kardeşleri onu hiç yalnız bırakır mı?.. Kimsenin ciddiye almadığı Houston Rockets'in maç biletleri bir anda kapış kapış!.. O maçların bölgesel TV ve radyolardaki yayınları da cabası!.. Reklam gelirleri bir anda o biçim patlıyor!..

Keşifdeki ikinci ayak, Çin pazarı!.. Yao'yu izlemek hevesine kapılan milyonlarca Çinliye kim hizmet edecek?.. Elbette NBA!..

NBA, Çin'de tam ondört TV anlaşması imzalıyor. Pekin'de TV istasyonları kuruyor. Yao'nun maçlarını artık Çinliler de, evlerinden izleyebiliyor!.. İlk maçta 5.5, ikincide 12, üçüncüde 28 milyon Çinli ekran başında!.. Yao sayı attıkça, Yao top çaldıkça, Yao ribaunt aldıkça, Çinli memnun, Çinli mesut!..

Arada şu kadar reklam izlemeleri gerekiyor. Olsun!.. Yao dünyaya basket dersi veriyor ya!.. Ne kadar övünseler az!..
Yazarın Tüm Yazıları