Denizli’de sanatın adresi; DESAV

DENİZLİ Sanat Vakfı Başkanı Ziya Tıkıroğlu, 2000 yılında kurulan vakfın kentte birçok faaliyete imza attığını söyledi.

Tıkıroğlu ile DESAV’ın 8 yıllık çalışma temposunu konuştuk.

DESAV fikri ortaya nasıl çıktı?

- Aslında DESAV’ın daha önceki adı DEVA idi. DEVA Vakfı yıllar önce Denizliler’in Ankara’daki lobi hareketini kurmak için 1994’te kurulmuş. Ne var ki, DEVA bu işlevini de yerine getirememiş. Bunun üzerine dönemin valisi vakfın Denizli’ye taşınmasını istemiş. DEVA da Denizli’ye taşınmış. Biz de 2000’de görevi devraldığımızda DEVA’nın hem görev alanını hem de ismini değiştirdik. Sanatsal faaliyetler 8 yıl önce bu kadar ileri düzeyde değildi. Biz görevi alır almaz sanatsal faaliyetlere ağırlık verdik. Ancak kültürel ve sanatsal etkinlerden öteye de bir türlü gidemedik. Ancak ben ve arkadaşlarım bir hayli de yoğun çalıştık. İşe önce o yıllarda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile başladık. Opera ve baleye önem verdik. Sonra İstanbul ve Ankara’daki en ünlü tiyatro sanatçılarını Denizli’ye taşıdık. Yılda 18 ayrı etkinlik düzenledik. Elbette üst düzey sanat faaliyetleri oldukça pahalı bir iş. Üstelik Denizli halkı da bu türlü etkinlik ile yeni yeni tanışıyordu.

Bürokrasiden ve halktan destek alabildiniz mi?

- Denizli de görev yapan valilerden ve belediye başkanlarından destek aldık, ama bu da çok sınırlı oranda gerçekleşti. Biz istiyoruz ki, destekten çok bize görev verilsin işin maddi sorunları ile ilgilenmeyelim. Ama bu isteğimiz bir türlü gerçekleşmedi. Biz sanat organizasyonlarında bulunur ve görev alırız. Ama biz sanat organizatörü gibi görülmek istemiyoruz. Bu konuda kentte güzel bir sanat faaliyetine de atmış olduk. Kolay değil 8 yılda toplam 120 etkinlikte bulunduk. Hem de oldukça sınırlı imkanlarla çalıştık. Önümüzdeki yılda bu tür faaliyetlere devam edeceğiz. Yine saygın sanat insanları kentimizi gelecekler. Biz de onlarla birlikte bu tür etkinliklerde görev üstleneceğiz. Örneğin; istiyoruz ki, belediyemiz bizden görev istesin biz de onlar adına bu tür etkinlerde görev alalım. Bunu da gerçekleştirmek için yine yoğun bir çaba harcayacağız. Önümüzdeki aylarda İdil Biret, Cihat Aşkın ve Kenterler de kentimize gelecekler. Onları da keyifle izleyeceğiz.

Eski belediye başkanı ilk mimarlardan

1935 yılında Denizli’de dünyaya gelen Ziya Tıkıroğlu ilk orta ve lise eğitimini kentinde tamamladı. Daha sonra İstanbul Yıldız Üniversitesi Mimarlık bölümünü tamamlayan Tıkıroğlu Denizli’nin ilk mimarlarından. Tıkıroğlu, mimarlık görevinin yanı sıra Denizli Ticaret Odası Başkanı olarak da görev üstlendi. Bugüne değin üç kitabı yayımlanan Tıkıroğlu 1984-89 yılları arasında Denizli Belediye Başkanı seçildi. Belediye Başkanlığı döneminde bir çok hizmete imzasını atan Tıkıroğlu, evli ve 3 çocuk ile 4 torun sahibidir.
Yazarın Tüm Yazıları