Demirören’e öneriler

FENERBAHÇE ve Galatasaray’ın Avrupa Kupaları’ndaki başarılarıyla uluslararası alanda kendimize geldik.. Federasyon başkanı Yıldırım Demirören bu başarıda kendilerinin de payı olduğunu söyledi..

Haberin Devamı

Doğrudur.. Federasyon ülke futbolunu yönetiyor.. başarıda ya da başarısızlıkta mutlaka payı vardır.. Tıpkı Milli Takım’ın gösterdiği düşüşte olduğu gibi..
Demirören Federasyonu’na bundan sonraki dönem için bazı önerilerim var.. Futbolumuzun ilerlemesi ve mücadelenin daha üst seviyeye gelmesi için..

Zeminler düzeltilmeli

1- Herşey dönüp dolaşıp sahaya kilitleniyor.. Zeminler mutlaka ve mutlaka düzeltilmeli.. 4 ayda zemini harika hale gelen Bursa Atatürk Stadı’nın çalışma tarzı örnek alınmalı.. Federasyon sadece Süper Lig değil PTT Birinci Lig’deki kulüplere de bunu zorunlu hale getirmeli..

Kurullar uyumlu olmalı

2- PFDK ve Tahkim Kurulu’nun verdiği kararlar ülkede büyük bir kaos ortamı yarattı.. Sezon biter bitmez kurullar gözden geçirilmeli.. Gerekirse Federasyon’un tüm birimleri bir araya gelmeli ve herkes eteğindeki taşı dökmeli.. Ülke futbolu için birlikte hareket edecek bir düzen oluşturulmalı.. Aykırı düşüncelerin olabileceği ancak inatlaşmaların herkese zarar verdiği anlatılmalı..

Haberin Devamı

Hakem atamalarına dikkat

3- Hakem atamalarında medya, kulüpler ya da bir başka birimin verdiği tepkiler çok fazla önemsenmemeli.. Hakemler geçmiş anılarıyla değil bilgileriyle maçı yönetmeli.. Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus’un yanına eklenecek hakemlerimize hiç çekinmeden derbi maçlar verilmeli.. Hatalı maç yöneten hakemlerimizin arkasında durulmalı.. Buna karşın seyirciden ya da medyadan etkilenen hakemlere ağır yaptırım uygulanmalı..

Adalet mutlaka sağlanmalı

4- Engin Baytar, Meireles, Melo, Şehmuz örneklerinde olduğu gibi rakibe ya da hakeme yönelik hareketlere verilecek cezalar üzerinde çok dikkatlice düşünülmeli.. Gerekirse başkan dahi bilgilendirilmeli.. İtiraz edilecek tüm noktalar iyi düşünülmeli.. Cezaların ertelenmesi ya da çok aza indirilmesinin ülkedeki adalet inancını sarsacağı göz ardı edilmemeli..

Avrupa’ya göre ayarlama

5- Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları’ndaki maç programına göre ligdeki karşılaşmalarının tarihleri çok dikkatlice belirlenmeli.. Gerekirse erteleme uygulanmalı.. Gelecek sezonlarda bu noktaya gelecek tüm takımlara aynı uygulamanın yapılacağı açıklanmalı..

Haberin Devamı

Bir sezonda 2 hoca

6- Bir kulübün aynı sezonda ikiden fazla teknik adamla çalışması belli bir dönem için yasaklanmalı..  İki teknik adamla istediğini bulamayan kulüpler sezonu alt yapıdan gelen bir isimle ya da yardımcı teknik adamla bitirmeli..

Yabancı sınırı olmamalı

7- Yabancı kısıtlaması olmamalı.. Sahada 5, kulübede 3 uygulaması mutlaka ama mutlaka en az iki yıl denenmeli.. Milli Takım üzerindeki etkileri iyi incelenmeli.. Bu sayede yerli futbolcuların bonservisinin tavan yapacağı göz ardı edilmemeli..

Milli tercihlere saygı

8- Yurt dışında doğan futbolcuların başka ülke tercih etmelerinden korkulmamalı.. Son yıllardaki çöküşün çok fazla gurbetçi ismin Milli Takımlar’a geldiği döneme denk geldiği gözden kaçmamalı..

Haberin Devamı

Herkese eşit mesafe

9- Basınla ilişkiler sağlam tutulmalı.. Belli bir kesmi, belli bir grubu, belli bir camiayı değil herkesi kucaklayan ve herkesle irtibat halinde olan bir Federasyon izlenimi verilmeli..

Futbol fuarı düzenlenmeli

10- Türk Futbol Fuarı düzenlenmeli.. Gerekirse sponsorlar da devreye sokularak Türkiye’de bir Dünya Futbol Fuarı düzenlenmeli ve dünyadaki tüm üst düzey isimlerin buraya katılımı sağlanmalı..

Akil Adamlar Birliği

11-Şansal Büyüka, Hıncal Uluç, Deniz Gökçe, Erman Toroğlu, Ahmet Çakar, Rıdvan Dilmen, Mehmet Demirkol, Uğur Meleke, Tümer Metin, Hakan Şükür, Sergen Yalçın, Güntekin Onay gibi isimlerden Akil Adamlar Birliği oluşturulmalı.. Dostluk ve Barış sloganıyla Doğu, Güneydoğu ile başlayıp yurtdışına uzanan çizgide geziler ve maçlar düzenlenmeli..

Haberin Devamı

Erken program yapılmalı

12- Süper Kupa başta, Türkiye Kupası’nın turları, 2013-14 sezonu ve milli maç tarihleri şimdiden belirlenmeli.. Tüm teknik direktörleriN, tüm Milli Takım çalıştırıcılarının ve yayıncı kuruluşun fikri sorulmalı.. Kararlar fikir birliğiyle verilmeli..

Yazarın Tüm Yazıları