De Goll böyle geldi

Ankara’da Beşevlerden Tandoğan’a kadar uzanan Dögol Caddesi’ne ismini veren Fransa eski Cumhurbaşkanı, 1969’da Ulus’ta vatandaşları selamladı.

Haberin Devamı

De Goll böyle geldi

Hürriyet Ankara’da artık her hafta fotoğrafa, fotoğrafçılığa dair yazıları, tarihi Ankara fotoğraflarına ve başkentin renkli anlarına dair kareleri görebileceksiniz.
Tarihe tanıklık eden fotoğraflarla Ankara’nın geçmişini kimi zaman bilinmeyenlerini hatırlatırken, fotoğraf tutkunlarına bu kentin neresinde nasıl fotoğraf çekersiniz, kimleri tanımanız, nelere dikkat etmeniz lazım bunları da buradan aktaracağız.

İlk olarak Ankara’nın önemli caddelerinden birine ismini veren kişinin Charles André Joseph Marie de Gaulle’ün (Dögol) başkent ziyaretinden fotoğrafı sayfalarımıza taşıyoruz.

Ankara’da, Beşevler’den Tandoğan’a kadar uzanan De Goll Caddesi’ne ismini veren Fransa eski Cumhurbaşkanı Charles Andre Joseph Marie de Gaulle’ün Ankara ziyaretini Hürriyet Gazetesi’nin dönemin genç foto muhabirlerinden Sökmen Baykara görüntüledi. Gaulle’ün, görevi bırakmasından kısa süre önce, ölümünden ise bir yıl önce yaptığı Türkiye ziyareti sırasında çekilen fotoğrafta dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’la birlikte Ulus Meydanı’nda vatandaşları selamladığı an Baykara’nın objektifinden tarihin sayfalarına aktarıldı.
 
Ankara Üniversitesi’nin bazı bölümleri ve Makine Kimya Endüstrisi gibi köklü kurumların bulunduğu bu caddeye adını veren Gaulle’ün ziyaretinden anları Sökmen Baykara şöyle aktarıyor;
“O zamanlar, başkente gelen önemli konuklar Esenboğa’dan üstü açık Cadillac marka bir araçla yola çıkarlardı. Bu kadar çok güvenlik önlemi de olmuyordu. Vatandaşları selamlayarak giderlerdi Çankaya Köşkü’ne kadar. Gaulle’de Esenboğa Havalimanı’na geldikten sonra üstü açık bir arabayla dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile birlikte vatandaşları selamlayarak Başkent’e girdi. Kalabalıktan fotoğraf çekmekte zorlandığımı hatırlıyorum. Zaten yalnızca iki farklı noktada fotoğraf çekebildim diye hatırlıyorum.”

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLARA ÖZEL MUAMELE

O dönemde fotoğrafların gazetede yayınlanması için iletilmesinin de büyük bir sıkıntı olduğunu aktaran Baykara, “Şimdi işler çok kolay. Cep telefonu ile çektiği fotoğrafı aynı anda milyonlarca kişinin görebildiği bir sosyal paylaşım sitesinden yayınlayan bir nesile bunu aktarmak çok zor. Fotoğrafları çektikten sonra önemli gördüğüm için banyosunu özellikle kendim yaptım. Yine kart baskısını da yaptıktan sonra telephoto ile İstanbul’a gönderdim. Ardından da apar topar filmler, binanın önünde bekleyen taksi ile İstanbul’a yola çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sökmen Baykara Kimdir?

1936 yılında Antalya’da dünyaya geldi. İstanbul Gazetecilik Okulu’nu bitirerek, mesleğe 1958 yılında Yeni İstanbul Gazetesinde başladı. Foto muhabirliğini, Hürriyet Haber Ajansı ve Hürriyet Gazetesinde sürdürdü. Basın yarışmalarında fotoğraf dalında 18 ödül aldı. Foto Muhabirleri Derneği Kurucu Üyesi oldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği üyesi. Basın Şeref Kartı taşıyan Baykara, Antalya’daki evinde yalnız yaşıyor. Baykara iki çocuk sahibi.

Kitap önerisi;
“Çağımızın Tanıkları / Belgesel fotoğrafçılar anlatıyor”
Yazarı; Ken Light, FV Yayınları.
Kitap belgesel fotoğrafçılığın yakın tarihini dünyanın önde gelen 22 fotoğrafçı, editor ve küratörün sözleri ile aktarıyor. Söyleşilere her fotoğrafçının güçlü bir karesi eşlik ediyor.

Haberin Devamı

“Zor durumların fotoğraflanması konusunda şüpheleri olan eleştirmenlere ‘İnsanlar bunu bilmeli, ben yalnızca haberciyim’ derim”

Antonin Kratochvill Çağımızın Tanıkları kitabından…

Yazarın Tüm Yazıları