Dayakçı eşten boşanma kriterleri

ANKARA’dan mail atan okurum Ayşe K. ekonomik kriz yüzünden işleri bozulan dört yıllık eşinin son dönemde alkol almaya başladığını ve kendisini dövdüğünü belirterek, "Boşanmak istiyorum. Tazminat talep edebilir miyim" diye sormuş. Ben de hukukçu arkadaşlarıma danıştım. Değerlendirmelerini aktarıyorum.

Eşi bir kere dövmek bile boşanma nedeni

Yargıtay, eşin bir kere bile dövülmesini bile Medeni Kanunu’nun 166/1 maddesine göre genel boşanma nedenleri arasında sayıyor. Şiddet uygulayan kadın da olsa aile mahkemeleri boşanmaya hükmediyor. Ancak, dayak yiyen eşin diğerine "salak, pzv. o." diye hakaret etmesi de aynı şekilde "kusur" olarak nitelendiriliyor. "Eşler boşanmada eşit kusurlu" gerekçesiyle manevi tazminat talepleri reddedilebiliyor.

Özel mutlak üç boşanma nedeni

Medeni Kanun’un 162. maddesinde ise "Hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış" olarak özel ve mutlak boşanma nedenleri düzenleniyor. Bu üç mutlak boşanma kriteri şöyle:

1-Eşi öldürme amacı taşıyan ve hayatına kast eden eylemler. Örneğin eşi öldürmeye teşebbüs ve intihara teşvik gibi.

2-Pek kötü davranışlar. Bunlarda öldürme amacı yok. Diğer eşin ruh ve beden tamlığını tehlikeye düşüren "Dövmek, el ve ayaklarını bağlamak, odaya kilitlemek, işkence, normal olmayan cinsi ilişkiye zorlamak" gibi hareketler var.

3- Onur kırıcı davranışta bulunmak. Örneğin, "Eşi evden kovmak, bakire olduğu halde bakire olmadığını yaymak, hırsızlık isnadı, evde işyerinde diğer eşe pşt, pzv. o.." hakaretlerde bulunmak.

Dava açıp tazminat isteyebilirsiniz

Bu çerçevede siz de kocanıza karşı bir avukata da danışarak, aile mahkemesinde boşanma davası açabilir ve maddi-manevi tazminatta talep edebilirsiniz. Yargıtay’ın şiddet gören eşlerin boşanmalarıyla ilgili verdiği bazı ilginç örnek içtihatlar da şöyle:

Alkol alıp döven koca tam kusurlu

Alkol alan ve davacı kadını süreki döven koca tam kusurludur. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Boşanmaya karar verilmelidir. (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2003/7780 esas)

Dayak yiyen kocanın boşanma davasının kabulü gerekir

Kadının eşine müessir fiilde bulunduğu ceza yargılaması sonucu verilen kararla sabittir. Davalı kadının bu davranışı sonucu davacı koca bakımından evlilik birliği temelinden sarsılmıştır. Kocanın davasının kabulu ile boşanmaya karar verilmesi gerekirken, davanın reddi usul ve yasaya aykırıdır. (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2003/10069 esas)

Hakaret eden kadın eşit kusurlu manevi tazminat alamaz

Kocanın dövmesine karşın davacı kadının da ona "Salak, manyak, mikrop" gibi sözlerle hakaret ettiği belirlenmiştir. Boşanmaya yolaçan olaylarda taraflardan her ikisi de eş değerde kusurludur. Birinin kusurunu diğerinden baskın kabul etmek mümkün değildir. O halde davacı kadın kusurlu olduğuna göre yararına manevi tazminata hükmolunamaz. (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2003/7482 esas)

NLP Uzmanları Derneği kuruldu

NLP uzmanları Ankara’da dernek kurdu. NLP uzmanı ve siyasi koç Mustafa Kılınç güç birliği yapmak isteyen herkesi derneklerine üye olmaya çağırdığını söyledi. Kılınç bakın şöyle dedi:

"NLP, 21. yüzyılın bilim sanat ve teknolojisidir. İnsan faktörünü oluşturan beyin, dil ve davranış fonksiyonu üzerinde çalışır. Ülke olarak ihtiyacımız olan en temel husus ’Beyninizi Kullanma Kılavuzuna’ sahip olmaktır. NLP Uzmanları Derneği; ülkemizdeki mevcut kişisel gelişimlerden farklı olarak; nedenlere değil nasıllara odaklı çalışacaktır. Hedefimiz insanlara ’balık’ vermek değil balık tutmayı öğretmektir. Beyinlerini kullanmayı öğretmektir. Onlar sendromundan, mazeretlerin haklılığından, iletişim kazalarından kurtarmaktır. Derneğimiz ’Gör bak neler olacak’ sloganıyla yola çıkmıştır. Toplumsal sorumluluk kapsamında her türlü dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşlarıyla ülkenin birliği, bütünlüğü, huzuru, geleceği ve yükselmesi için işbirliğine hazırız. NLP Uzmanları Derneği’nin projelerinden haberdar olmak isteyenler 419 89 25 nolu dernek telefonu ve nlpuzmanlaridernegi@mynet.com mail adresinden bize ulaşabilirler"

Ben de Dernek Başkanı Sayın Kılınç’a başarı diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları