Damat adayı olarak yumurta

Yiyeceklerden biriyle evlenmemi isteseler herhalde yumurtayı seçerdim.

Haberin Devamı

Bir kere şekli inanılmaz. Son derece sade görünümünün altında inanılmaz bir mühendislik ve matematik yatıyor. İçinde bir canlıya dönüşebilecek kadar bilgi barındırıyor. Proteini de yağı da veriyor.

Yumurta beyazının nasıl kabarttığını en iyi bezeden biliriz. Yumurta akını çırpıp bir şeye eklediğinizde üç-dört kat büyütme imkânınız olur. Bu da lezzetin iyice yayılmasını, fırında veya ocakta pişerken diğer lezzetlerin başka yerlere taşınmasını sağlar. İnanılmaz bir yapıştırıcıdır aynı zamanda. Yumurtanın beyazıyla ekmeği güvece, poğaçayı kendi hamuruna gönül rahatlığıyla yapıştırabilirsiniz. Köfteyi, mücveri bir arada tutandır yumurtanın akı. Damat adayı olarak baktığınızda sizi köpürten, içinizdeki özellikleri çıkaran, size başka güzellerle bir arada durma özgürlüğünü verendir.
Yumurta sarısı önemli bir besin kaynağıdır. Yağla sirkenin birleşmesi normalde mümkün değildir. Ancak yumurta sarısının içindeki lesitin bunların bir arada durmasını sağlar. Helmelendirir; muhallebilerde, keklerde önemli bir yer tutar. Poğaçayı da pırıl pırıl parlatan, üzerine sürülen yumurta sarısıdır. Eh damat adayı olarak sizden bambaşka bir şeyler ortaya çıkarabilir. Parlatır, tadınızı arttırır, daha ne olsun!

Haberin Devamı

Alışılmadık yumurtalı ekmek

Bu tarif çok sevdiğim bir arkadaşımın benden yumurtalı ekmek istemesiyle oluşmaya başladı. Onun çocukluktan beri yemediği, yedikçe ailesini hatırladığı bu tarifi yapmak, insanın, yemek üzerinden hatıralarını boyutlandırması adına benim için de kıymetliydi.
Bu tarifte yumurtanın kabartma, renk verme ve çıtırlık katma fonksiyonlarının önemli bir rolü var. Yumurtalı ekmek mantık olarak aslında dünyada da French Toast olarak bilinir. Fransa’daki orijinal ismi, Pain Perdu, ‘kaybolmuş ekmek’ olarak bilinen bu tarif, aslında bizim yumurtalı ekmeğin akçağaç şurubuyla yenen versiyonu gibi. Bu tarifin en güzel tarafı da ekmeğiniz ne kadar kurumuşsa, tadının o kadar güzel olması. Kalmış ekmekleri değerlendirmek için birebir. Mümkünse bayatlamış, ekşi maya ekmeği kullanın. Kuru ekmek, yumurtalı karışımı daha iyi emecek ve kızartırken çok daha iyi bir sonuç verecek. Eğer ekmeğiniz bayat değilse 10-15 dakika fırınınıza atıp kurutabilirsiniz. Sekiz dilim ekmek için elinizdeki bayat somunu önce iki buçuk santimlik dört dilime bölün. Sonra her dilimi kendi içinde ikiye ayırın ancak dilimin sonunda bağlantı noktası bırakın, eş dilimler tam ayrılmasınlar birbirlerinden. Her dilimin içine ikişer dilim pastırma yerleştirin ve 25’er gram beyaz peyniri ufalayın. Ekmeklerinizi kenara alın.
Uygun bir kapta üç yumurtayı çırpın. Altı çorba kaşığı süt, bir çorba kaşığı un, bir tatlı kaşığı kabartma tozu ve bir çay kaşığı tuz ilave edin ve tüm malzeme özdeşleşene kadar çırpın. Üç pastırma dilimini de sanki satır kıyması yaparmış gibi çok ufak doğrayın ve yumurtalı karışımınıza ilave edin. Eğer bu aşamada karışımınızı 10 dakika kadar bekletebilirseniz çok daha lezzetli olacaktır. Vaktiniz yok ise hiç sorun değil, yine de çok güzel olacak merak etmeyin.
Hazırladığınız pastırmalı peynirli ekmeklerin her iki tarafını da yumurtalı karışımda bir-iki dakika bekletin. Uygun bir tavada iki çorba kaşığı zeytinyağını ve bir çorba kaşığı tereyağını ısıtın ve yumurtalı karışımda beklettiğiniz ekmeklerinizi tavaya alıp, renk alana kadar kızartın. Eğer yumurtalı karışımınızdan kaldıysa, ekmekleri çevirmeden önceki aşamada bir kaşıkla üzerine dökebilir, özellikle pastırma parçalarının üzerlerine yapışmasını sağlayabilirsiniz. Kızartma işleminizi tamamladıktan sonra sıra üzerine güzel bir sos hazırlamaya geldi.

Haberin Devamı

Tatlı sos gibisi yok

İki çorba kaşığı kuşburnu marmelatını dört çorba kaşığı sıcak suyla karıştırın ve kıvamlı bir sos elde edin. Ben kuşburnu marmelatının buruk tatlılığını çok yakıştırıyorum ama elinizde yoksa hafif buruk olan başka meyve marmelatları da kullanabilirsiniz. Bu sos miktarı dört yumurtalı pastırmalı ekmek için yeterli. Siz daha fazla hazırlıyorsanız sosunuzun miktarını ona göre arttırabilirsiniz.
Hazırladığınız sosu kızarttığınız yumurtalı ekmeklerin üzerine eşit miktarda paylaştırın ve birer avuç roka yaprağıyla sıcak sıcak servis yapın. Sadece kahvaltı gibi düşünmeyin, öğlen yemeği, ara öğün hatta akşam yemeği bile olabilecek lezzette yumurtalı ekmekleriniz hazır.

Haberin Devamı

YUMURTA YARDIMIYLA

Mantardan mücver


Bu tarif, mantar mücver tarifi ancak siz mantarı ve dil peynirini çıkarıp, balkabağıyla veya pazı yapraklarıyla da yapabilirsiniz. Önemli olan bu malzemeleri ince ince kıymanız olacaktır. Bu tarifte yumurtanın, yapıştırma, renk verme ve çıtırdatma özelliği ön plana çıkıyor.
Bir çorba kaşığı kuşüzümünü bir kaba alın ve şişmesi için ılık suyla ıslatın ve bekletin. Sekiz adet mantarı, bir adet kuru soğanı, iki diş sarmısağı ve bir boğum, yaklaşık 100 gram dil peynirini çok ufak doğrayıp, bir kaba alın. Dilediğiniz miktarda tuz, bir tatlı kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı pulbiber, iki dal taze kekik, bir çorba kaşığı dolmalık fıstık ve artık şişmiş olan bir çorba kaşığı kuşüzümünü bekletme suyunu süzerek ilave edin. İki yumutayı kırın ve şöyle bir karıştırın. İki çorba kaşığı unu tüm malzemenin üzerine serperek ilave edin ve tekrar karıştırın. Çok sulu olmayan, malzemenin birbirini tuttuğu, dağılmadan kızgın yağda kızartabileceğiniz bir karışım elde edeceksiniz.
Bir su bardağı ayçiçek yağını kızartma için uygun, yayvan bir tavada iyice ısıtın ve hazırladığınız harcı çorba kaşığı büyüklüğünde porsiyonlar şeklinde kızartın. Süratle renk alacaklar. Pişen mücverleri kâğıt havlu üzerine alırsanız fazla yağından kurtulmuş olursunuz. Bu tarifle yaklaşık 13-15 adet mücver elde edeceksiniz. Tatlı acı sos ile sıcak sıcak servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları