Dağ manzaralı duvar kağıdına meşe ağacından doğal parkeler

Yaşamımımızın her alanını kuşatan teknoloji, evlerde doğal bir şeyler görme ihtiyacını artırıyor. Elbette zeminler de bu trendden nasibini alıyor. Parkeler yeni estetik görünüşleri ve dokularıyla evleri kaplıyor. Zeminlerde resimler ve kişiye özel farklı renkler karşımıza çıkıyor

Ahşap ve dolayısıyla parke; yüzlerce yıldır zemin malzemesi olarak tüm mekanlarda kullanılıyor. Ama modern ahşap kurutma teknikleri ve cila teknolojileri parke kullanımını daha kolay ve daha yaygın hale getirdi. Doğal şıklığı ve sıcaklığının yanı sıra, nemi dengelemesi, serbest iyonları toplaması ve akustik özellikleri sayesinde ilgi görüyor.
Evlerde özellikle açık renk ve yumuşak tonlar tercih ediliyor. Lamine parkede yüzeye özel efektler uygulanarak dokuları belirginleştirilen ya da eskitilmiş görünümü verilen ve özellikle meşe ağacına uygulanan ürünler yaygın. Özel serilerde kişiye özel uygulamalarla da evlere renk veriliyor. Örneğin parkelere resimler yapılabiliyor. Mesela salonunuzun zemininde sizi zıplayan bir çocuk deseni karşılıyor. Ya da duvar kağıdı rengi ve desenine uygun parkeyle evin havası yenileniyor.

TEMİZLEMESİ KOLAY

Dendro Parke Genel Müdürü Yardımcısı Serdar Saylan; iyi bir lamine parkenin uygun koşullarda kullanıldığında en az 30-40 yıl sorun çıkarmadığını söylüyor: “Laminat parkeninse en az 10-15 yıllık kullanım ömrü var. Yüzde 30-60 arası bağıl nem, parke için ideal koşullar. Nem oranının bu değerlerin altına düşmesi veya üstüne çıkması parkede deformasyonlar yaratabiliyor.”
Saylan, parke temizlemenin de oldukça kolay olduğunu belirtiyor: “Günlük temizlikte kuru paspas ve elektrik süpürgesi iyi bir tercih. Detaylı temizlikteyse elektrikli süpürge ve hafif nemli paspas kullanabilirsiniz. Ev tipi temizlik malzemeleri parke temizliğinde yeterli. Ancak amonyaklı temizleyicilerden uzak durmanızda fayda var. Genel olarak parkenin en büyük düşmanları kum ve su. Ama parkenin doğrudan dış mekanla bağlandığı yerlerde kaliteli bir paspasla kum ve çamuru engellemek mümkün. Ayrıca parkenin asla doğrudan ıslanmasına izin vermemeli. Sıvıyla temas ettiyse de, hızla sıvıyı silmek lazım.”

IŞIK ALMAYAN MEKANLARA AÇIK RENK PARKE

Parke seçerken öncelikle evinizin dekorasyon tarzına karar vermelisiniz. Seçtiğiniz parke veya duvar renkleri kişiliğinizi ve beğeninizi yansıtır. Ancak mekanın ne kadar aydınlık olduğu da dikkate almalı. Fazla ışık almayan mekanlarda açık renk parkeler kullanmak aydınlık ve ferah gösterir. Fazlasıyla ışık alan güney cepheli mekanlardaysa koyu renk ürünleri tercih edebilirsiniz. Büyük mekanlara uygulanan tek parçalı ürünler daha şık bir görüntü verir. Aynı tip ürünleri küçük alanlara uyguladığınızda mekanı olduğundan küçük algılayabilirsiniz. Parke uygulaması öncesinde evinizin kapı ve pencere gibi unsurlarının tamamlanmış; boya veya duvar kağıdı işlerinin de bitirilmiş veya sadece son kat boyasının kalmış olması gerek.

DEKO-ÖNERİ
Evlere kozmetik dokunuş

Evi güzelleştirmek, havasını değiştirmek için kullanılan kozmetik ürünler; yani kokulu mumlar, jeller, aromatik yağlar, tütsüler ve spreyler, kötü koku moleküllerini yok ettiği gibi dekorasyonu da zenginleştiriyor. Mekana hoş bir koku yaymak için kullanılan en eski yöntemlerden biri tütsü. Hindistan’dan ithal edilenleri artık seyyar satıcılarda bile bulmak mümkün. Aromatik ev mumlarının diğerlerinden farkı aydınlatma değil kokuları için tercih edilmeleri. Pek çok markanın farklı ebatlarda ürünlerini bulabilirsiniz. Sprey oda kokuları diğerleri kadar kalıcı değil. İhtiyaç anında sıkıldığında hızlı ve etkin bir sonuç alınıyor. Yatak odası, tuvalet ve çocuk odası için çeşitleri var. Halı, perde, çarşaf ve giysi gibi tekstil ürünlerinin üstüne de sıkılabiliyor. Elektrikli veya pilli cihazlar, istenilen dakikaya ayarlanıyor ve bütün gün evinizin hoş kokmasını sağlıyor. Spreylere göre daha uzun ömürlü. Hiç kapatmazsanız bir ay kadar dayanıyor.

IN
* Geometrik desenli modeller ve pelüşe benzer büyük tüylü shaggy halılar

OUT
* Otantik kilimler

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ

ŞARKICI TAN
* Okumama yardımcı aydınlatma elemanlarım
* Müziklerimi yarattığım çalışma masam
* Çalışmalarımı yaptığım laptop’um
* Rahatlamamı sağlayan masaj koltuklarım
* Arkadaşlarımla yemek yediğim ahşap masam
Yazarın Tüm Yazıları