Cüneyt Ülsever: Köylü kurnazlığı duvara çarptı






Cüneyt ÜLSEVER
Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Kemal Derviş, yeni ekonomik paketin ana hatlarını açıkladığı halde piyasalar henüz durulmadı. Sorun nerede?

* * *

Sorunun nerede olduğunun cevabını bu köşede ısrarla anlatmaya çabalıyorum. Ancak meramımı anlatmama; a) tüm diplomasi kurallarını altüst ederek, randevu almadan, sadece önden bilgi vererek hükümeti ziyaret eden, b) her bir liderle teker teker ve sadece 10 dakikacık konuşan, c) bu konuşmada liderlere içinde muhtıra taşıyan sorular soran, d) bu hareketi ile tüm dünyanın gözünde müstemleke valisi addedilmeye razı olan ABD Büyükelçisi Robert Pearson yardımcı oldu.

Sadece Tahtakale piyasası değil, ABD de hükümete güvenmiyor!

* * *

Herkes ama herkes; a)hükümetin her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdığının, b) çapının yetersizliğinin, c) Derviş'e sadece mecburiyetten ve kerhen destek verdiğinin, d) çevirdikleri Alicengiz oyunları orta yerlere dökülmesin diye ellerindeki makamları katiyen terk etmeye razı olmadıklarının, e) Kemal Derviş'e yardımcı oluyormuş havası vererek esasında onu Bizans entrikaları ile kündeye getirmeye çalıştıklarının farkında.

* * *

Başka çare kalmadığı ve deniz bittiği için hükümetin elindeki son koz, Kemal Derviş'e razı oluyormuş gibi yapıp, ABD'den cukkayı kapmak!

Hükümet cin, ABD salak!

Açık bir şekilde enayi yerine konulmak, ABD'yi çileden çıkarmış olmalı ki, elçi diplomasi diline tamamen aykırı zoraki ziyareti gerçekleştiriyor.

* * *

İşte size hem ABD'yi, hem Tahtakale'yi enayi yerine koymaya çalışan bazı örnekler:

1) Tüm dünyaya, Kemal Derviş'e ekonomi alanında tam yetki verildi diye ilan edilirken MHP, Emlak Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Eximbank'ın, ANAP da Vakıflar Bankası ve Özelleştirme İdaresi'nin üzerine yatıverdi.

2) Kamu bankaları konusunda pabucun pahalı olduğu görülünce, bir Alicengiz oyunu ile MHP, babalarından kalan malı bağışlıyormuş gibi, ‘‘iştirakleri kendilerinde kalmak kaydı ile’’ Emlak Bankası'nı Üst Kurul'a devretmeye lütfetti. Emlak Bankası'nın tüm mal varlığı gayrimenkullerdir ve bunların iştiraki Emlak Konut A.Ş.'dedir.

MHP'nin teklifi, babadan kalan mallara el koyup, borçları kardeşlere yüklemeye çalışan üvey kardeş kurnazlığıdır.

3) BDDK'nın başına bağımsız ve namuslu bir kişi gelirse, bankalardaki tüm pisliklerinin ortaya çıkacağını bilen ortaklar, Kemal Derviş'in teklif ettiği İbrahim Betil'i yediler, yerine kankalarını getirdiler.

4) Borç kapatma mantığı olarak, millete ait Hazine arazilerini, Almanya'daki işçilerin tasarruflarını teklif ederken de dáhiyane teklifler geliştirdiklerini zannediyorlar. Ben devletin bahçesinde dolaşan bakanın 21. yüzyılın Keynes'i ilan edilmesini teklif ediyorum.

* * *

Hükümet derdest edilmenin şaşkınlığı içinde, ne yaptığını bilmiyor.

Ancak, ne ABD salak, ne de millet!

Üstelik, bizim köy kurnazlarının gittiği yolları ABD ezbere bilir.

Yazarın Tüm Yazıları