Cüneyt Ülsever: Bir turnusol káğıdı olarak Sami Selçuk!

Cüneyt ÜLSEVER
Haberin Devamı

Dün bir arkadaşıma söylemiştim. ‘‘Sami Selçuk karşı saldırılara hazır olsun!’’ Serbest atış hemen başladı. Sami Selçuk ile fikri seviyede bir tartışmaya girenlere söyleyeceğim bir şey olamaz. Benim de bu tarihi konuşmaya fikri seviyede itiraz ettiğim yönler var!

Ancak, Sami Selçuk'a yapılan saldırıların önemli bir bölümü esasında onun karşı çıktığı düşünce sistematiğini(!) yansıttığı için hem bir turnosol káğıdı görevi yapıyor, hem de görüşlerinin doğruluğunu pekiştiriyor.

Felsefi bir kökenden yoksun Türkiş mantık fikir tartışmasını bilmez, bilse de donanımı bu seviyede bir tartışmayı kaldırmaz. Fikirlerini somut bir mantık silsilesi içinde savunmayı sosyal genlerine yerleştirememiş Türkiş enteller alttan vurmayı, soyut kavramlara sığınmayı, aklı ile bulduğu dışında kalanı reddetmeyi, şablonuna uymayanı şartlı refleks ile karalamayı, tüm canlılarda olduğu gibi genlerin insanlığa bahşettiği müdafaa mekanizmaları zannederler. Halbuki Yaradan, insanlığa idrak ve analiz etme becerileri de vermiştir.

Düşünebilen insanın erdemi, mücadelesini fikre karşı vermesi, kişisel boyuta inmeye tenezzül etmemesidir.

* * *

Heyhat, belden aşağı vurmak hem kolaydır, hem de düşünceye ihtiyaç duymaz.

Efendim, Sayın Selçuk ‘‘sahte Atatürkçü’’ imiş! Allah'tan elçilik yetkisi aldığını ilan eden meczuplar gibi, ‘‘Atatürkçülüğü’’ şahsi mülkiyetinde tutanlar, hangi somut veriler ile ‘‘sahte Atatürkçüleri’’ teşhis ve hatta tedavi edecekler? Bunların ‘‘ben kendinden menkul gerçek Atatürkçüyüm, o halde bana benzemeyen sahtesidir’’ sistematiği dışında ellerinde başka hangi yöntem var?

Efendim, Sami Selçuk bu zevata gelip ‘‘Ağabey! Benim Anayasa Mahkemesi'ne aday olmama yardımcı ol!’’ demiş. Bize ne! Tartışılan konu ile alakası ne?

Efendim, emekli olunca konuşsunmuş, bulunduğu görevde inanmadığı Anayasa'yı nasıl müdafaa edecekmiş? Sayın Selçuk'un bulunduğu görevde Anayasa dışında bir karar verdiğini veya buna yeltendiğini iddia eden bir kişi var mı? Hayır, bu beyefendiler akıl okudukları için geleceği görürler ve bizi potansiyel suçlulara karşı şimdiden uyarırlar. Emekli olmadan her Allah'ın günü konuşan eski Anayasa Mahkemesi Başkanları ise onları zerre kadar rahatsız etmez. Ne de olsa üstad kendilerindendir.

Efendim, Sami Selçuk ‘‘I. Abant Toplantısı’’na katılmış! Bu nasıl olurmuş? Allah aşkına şu beyin seviyesine bakın! İnsan katıldığı ve tartıştığı her konudan birebir sorumlu olsa idi, dünyada gazeteciler kadar ne idiğü belirsiz insanlar olmazdı! O toplantıda bulunmadan veya tutanakları okumadan ahkam kesenlere, hiç olmazsa kısa sonuç bildirgesine göz atmalarını tavsiye ederim.

Esasında, işte bu eleştiri(!) Selçuk'un karşı çıktığı Türkiş demokrasi anlayışının en veciz özeti. ‘‘Bana göre demokrasi’’ anlayışı ancak bu kadar güzel bir örnek bulabilir!

Hadi, lisedeki Edebiyat dersi notunun niye yayınlandığını anlamaya çalışayım, bu not Askerlik dersi notu ile niye mukayese edilir ki?

Cumartesi günü Sayın Selçuk ile uyuşmadığım noktalara değineceğim!



Yazarın Tüm Yazıları